Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

3z4pi4rei

Üdv!

A lézer erősségét szabályzó potméter van a gépen?

0i8bkxjf4

gabi

Probáld meg a G-RAY programot ott állandó teljesítmény mellet a tengely sebességet változtatja a progi.
Elöször kell vele kiséletezgetni

gabi

kiséletezgetni= kisérletezgetni

0i8bkxjf4

Azt is próbáltam már de azzal se jártam sikerrel

a széleknél lassan fordul vissza illetve az előtolás érték változásnál van 1 kis összemosódás pl a beállító rajz az nekem teljesen mosott végig zongoráztam egy csomó variációt.

jó ez az arduinós vezérlő pontos gyors de fotóhoz nem alkalmas sima gravírozáshoz vágáshoz tökéletes.

2vkx6unz

A lézerezgravírnál ami a minát adja az simán korom. Még lefúni sem érdemes. Ha nagyobb teljesítményű a lézer vagy lassabban dolgozol vele akkor eltávolít annyi anyagot, hogy egy kis mélységű relief lesz, viszont ekkor árnyalatokat veszítesz...

Amúgy lakkozni lehet de nem ecsettel :)

PSoft

"A lézerezgravírnál ami a mintát adja az simán korom"

Hát, ha így van akkor ott, nem ok. valami.:(

A "fixálásról"...
Több mindent kipróbáltam én is a gravírozott kép/felület utókezelésére.
A klasszikus méhviasztól kezdve a paraffin olajon át, a cipőápoló krémig(bagarol)mindent, ami számításba jöhet.
Mindig "átkeféltem"/portalanítottam a kész, gép alól kivett képet, egy puhaszőrű ecsettel.
Valóban igaz, hogy veszít a kép az "árnyalatokból" a portalanítás hatására, de közel sem annyit, hogy az szembetűnő minőségromlást eredményezne.

A kezelés, mindig bedörzsölés, egy darabka szivaccsal,(utána, eldobható)akár a paraffin olaj, akár a szilikon zsír, akár a bagarol a választott "fixálás"

A teljesség igénye nélkül két példa...
Ez pld. egy világosbarna, szilikonos cipőápoló krémmel "fixált" kép, a barna szín hatására, jó sötétek lettek a tónusok.
Vagy, az alatta levő...
Egy, szilikon zsíros szivaccsal átdörzsölt kép.
Ennél, megmaradtak a fa eredeti színei/árnyalatai, nagyon keveset sötétedik a szilikontól.
A szilikon, ad egy selymes fényt is a fának.

PSoft

Persze most, a 445nm-es 2-4-5,5W-os kék lézerekről beszéltem.
CO2 lézernél, kicsit más a helyzet.

9a8r3iviv

Ez is megérne egy próbát , nemrég találtam,
de Én nem használtam.

Arduino fotó lézer

PSoft

A szomszédos topikban, épp a lézerezésnél keletkező füst, hatékony elszívásáról elmélkednek. :)

Kicsit tovább szőttem a gondolatot...
Elképzeltem egy nagy, üveg, vagy polikarbonát "búrát",amit ráborítok a lézergépre.:)
Bekapcsolom a búrához csatlakozó vákuumszivattyút, majd kis idő után...
Elindítom a lézergravírozást, mint ahogy máskor is szoktam, pld. egy darab rétegelt lemezen.

Valaki, folytathatná a történetet, innen!

zozo

Szerintem a Nemzetközi Űrállomáson kéne neked egy sarkot szorítani, 2W-tal darabolnád a 16-os OSB lemezt [#vigyor0]

Amúgy érdekes kérdés, hogy vákuumban, oxigén szegény környezetben mit csinálna a lézer...

vjanos

Kösz, majd próbálkozom :)
Tegnap próbáltam lenolajkencét, narancs keményolajat, fúró-vágó sprayt...  Próbáltam lézerezés előtt is olajozni, de úgy alig látszott valami.

Érdekes, hogy ugyanannak a nyír rétegelt lemeznek a két oldalát is máshogy viszi... Meg két különféle hdf bútor-hátlapból az egyiket szépen égeti, a másikon alig hagy nyomot.

PSoft

Milyen OSB-t???

Titánt!!![#nevetes1]

sastas

Szerintem komoly teljesítmény esés mellett, de működne. Ki lehet próbálni, argon/nitrogén/hélium alatt(lényeg, hogy kizárja az oxigént lásd hegesztés) valószínüleg hasonló eredményre jutsz.

Szalai György

Azt hiszem, valahogy így lehetne folytatni:
A lézer koncentrált sugara a rétegelt falemezt felmelegíti, annak nedvességtartalma gyorsan elpárolog.
A nedvességtartalom elvesztése után megszűnik a párolgás általi hőelvonás, a száraz anyag hőmérséklete tovább emelkedik.

Kb. 150C fok környékén a száraz anyag felületén felszabadulnak az olajok, kátrányok, a rostok sötétebbre színeződnek. Ez már lehet díszítő értékű.
Kb. 200C fok felületi hőmérsékletnél kiválnak a nem éghető gázok. Közben fokozódik az elszíneződés. Ez a hőmérsékleti sáv használható árnyalásra.

Kb. 250C fok körül kiválnak az éghető gázok. Levegőn itt lenne a lobbanáspont, de oxigén nélkül ez elmarad.
Kb. 300C fok környékén intenzív gázképződés mellett folytatódik a szenesedés, az anyag már további energia bevitel nélkül is tovább melegszik kb. 500C fokra.
Idővel a gázképződés leáll és szinte csak izzó szén marad. A folyamat vége a hamu.
[#nemtudom]