Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

Ezeket alapnak vettem. Csak hogy mondjuk egy csövet életre tudjak kelteni kb ennyi a legfontosabb. Akkor már tud égetni, vágni csak mozogni nem :).

ebalint

Köszönöm a tájékoztatást!  [#eljen]

Gravírozni próbáltál vele esetleg plexibe?

sastas

Ezt cső+fókuszlencse is tudja már :D

wzc80zbf7

Azért még egy táp nem ártana hozzá :) De játéknak megfelelő. Egyébként mennyire strapabíróak ezek a kínai csövek? Érdemes vele foglalkozni?

sastas

Ebben én speciel nem vagyok feltétlenül kompetens. Ismerős mondta, hogy teljesen lutri az élettartamuk, illetve aránylag hamar elkezdik veszíteni a teljesítményt.
Ő valami ipari CO csövet használ talán Reci-t(vagy ahogy ezt írni kel...) abból egy 60Wosat, bár mondta, hogy pár hónapon belül cserélni fogja 100-asra.

A kínai, szerintem inkább erősen hobby célokra "bohóckodni" jó. Esetleg első gépbe, tapasztalatnak. De majd kijavítanak a szakik.

vjanos

Kérnék szépen néhány tippet diódás lézergravírhoz való kép előkészítéséhez.

Próbálkoztam kontraszt-fényerővel játszani, próbáltam ezt az indexálós módszert, próbáltam az árnyalatokat más tartományra normálni (Gimp: Levels)... de valahogy még mindig nem vagyok elégedett az eredménnyel...

vjanos

Jah, szokás valahogy "fixálni" a lézergravírt?
Gondoltam meghúzom egy vizes ronggyal, hogy jobban kijöjjenek a fa tónusai (5mm rétegelt lemez, talán nyír) - hát szinte letöröltem az egész képet :D

frob

A kínai lézercsövekről írtam régebben
a hátsó tükör a haláluk, és jól ki lehet húzni az élettartamukat, ha a tükrök nem sorba vannak kötve a cső hűtéssel, hanem külön megy bele a hidegvíz , mivel a kis teljesítményűeknél üvegre gőzölt arany a hátsó tükör és ez biza gyorsan megadja magát...

0i8bkxjf4

Próbálgatom a foto gravírozást és rájöttem hogy miért nem fog ez összejönni.

mivel nekem olyan lézerem van amin csak 1 12V os betáp van nincs ttl vezérlés. Persze az arduino grbl 0.9 vezérli a lézernek küldött 12V ot fokozatosan ez szép és jó.
De a lézerembe lévő feszabályzó nem tudja olyan szép fokozatosan lekövetni az (áram ingadozást)

Ilyen van a lézer hátuljába nem akartam kiszedni mert bele van ragasztva

szerintem lehet hogyha vennék 1 ttl laser drivert és azt kötném rá direkt a diódára sokat javulhatna a dolog.

Szerintetek?

wzc80zbf7

Szerintetek a régi Epson nyomtatók motorja elég lehet egy egyszerű diódás lézer mechanikához? Vagy ahhoz is felejtős?

vjanos

Ha már megvan, próbáld ki, max utána lecseréled.
Pénzt nem adnék érte...

keri

persze, mindent meg lehet hajtani bármilyen gyenge motorral, csak áttétel kérdése, és türelemé.

Elsőre én felraktam ilyeneket az esztergámra. 1/3-as áttétellel még vitte is, mert amúgy nagy átmérőjű nyomatékos, lapos motor, csak a sebessége olyan alacsony volt, hogy elaludtam mire elért az egyik végéből a másikba.

Szóval raktam rá rendeset, mert bár áttételem volt, türelmem nem sok [#vigyor]

wzc80zbf7

Azért kérdezem mert most nem hiányzik motor vásárlás viszont ez meg áll a polcon :) Kipróbáljuk. Még elvileg vezérlőm is van hozzá. Megmaradt egy GT6560-as. Jó lesz az annak. :D

2vkx6unz

Van akinek ilyen motorokkal (nyomtatóból kitermelt) működik a gépe. Szóval menni fog, és nem lesz feltétlenül lassú.

wzc80zbf7

Szeretném eltüntetni ezeket a motorokat. Nem dobnám ki a kukába inkább valamire használnám. Egy 2W-os lézert el fognak bírni szerintem egy könnyű szerkezettel. :)