Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ha már a színekről beszéltek.

Gyakorlati tapasztalat a 2W-os 445nm-es kék lézerrel kapcsolatban.
Próbáltam vágni különböző színű, 2-3mm-es plexi lemezeket.
Víztiszta átlátszó plexi lapok(nem "opálosak"), csak színesek.

A pirosat/mélypirosat tudtam a legjobban vágni vele, nem volt probléma akár a 4-5mm-es átvágása sem, természetesen ezt a vastagságot már, 3-4 menetben vágta át.
Ugyanebből a pirosból, a 2mm-es vastagságot 1 menetben, 200-250mm/perc sebességgel vágta át.

Más volt a helyzet a többi színekkel.
Zöldet, sárgát, majdnem hasonló paraméterekkel, de ott már csak lassabban, főleg a 3-5mm-es lapoknál.
Kéket, lilát, sokkal nehezebben, még a 2mm vastagságút is csak 2-3 vágásból.
A vastagabb, 4-6mm-es lemezt ezekből a színekből, át se vágta, akárhányszor mentem át rajta.
Kéknél, lilánál, a vágási vonal/árok is sokkal vastagabb volt, (ugyanolyan fókuszbeállítások mellett) mint a többi színeknél.

Dakota25

Tapasztalat ugyanez. - Nyilván.
A fekete polipropilén/polietilén lapok is szépen vághatóak vele.

PSoft

És, mi a helyzet a PVC-vel, fekete PVC-vel?

Tudom, hogy a lézeresek réme, meg hogy NEEE!
De...vágható vele?
A habosított biztos(még a fehér is), azt már teszteltem.:( :(

Dakota25

Viszi, bár függ a töltőanyagtól.
Jó nagy ventillátor kell....[#duhos2]

Karácsony Sándor

Köszönöm.
Az utolsó mondat volt a leghasznosabb.

ms8ngarfi

Üdv! Valaki letudná írni hogy miként működik a cink fedtékes lézergravírozás? :)

PSoft

Fújsz egy egyenletes, vékony réteget a felületre.
A festék száradása után, mehet a lézer alá.
Ha kész a gravírozás, áttörlöd a felületet egy oldószeres rongydarabbal.
Kb. ennyi.

sunraw

5yfyyj67

Szia,
Hogy szuperál az asztal? Tetszik az ötlet.[#taps]
Milyen sűrűn raktad?

wzc80zbf7

Sziasztok. Végignyálaztam a szemüveges vitát itt a fórumon de nem nagyon jutottam dűlőre szemüveggel kapcsolatban. Rendeltem egy 2W-os kék modult, valami szemüveg kellene hozzá. Mindegy melyik színű csak specifikációba elnyelje a 450nm-t? Vagy van preferált? (piros, zöld)

Másik kérdésem az lenne még hogy XPS lemezt lehet kék lézerrel valamilyen módon vágni esetleg? Próbált már valaki ilyet? Vagy valamilyen nikecel anyagot?

keri

Üdv, bekattantam én is.
Akarok egy lézervágót.
Mechanika, számítógép nem probléma, de milyen divatos és olcsó lézer van meghajtóval, amivel lehet rétegelt lemezt, meg plexit vágni?

keri

Ja, meg hobby áron nagyon valóságtól elrugaszkodott még mondjuk 5mm alulemez vágása lézerrel? Vagy erre inkább építsek plazmavágót?

wzc80zbf7

Nem akarlak elkeseríteni de tudomásom szerint Alulemez vágásához már teljesítményre van szükség. CO lézerek kb 40W-al már esetleg jók lehetnek neked erre a célra, de megkérdőjelezem még azt hogy a 40W elég vagy sem. A tapasztaltabbak meg fogják mondani.

D.Laci

5mm alulemez lézerrel vágni? Az sem hobbi kategória... pár kW-tal lehet számolni meg sok 10millával. :(

keri

kössz, akkor marad a plazma