Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nehéz erre mit mondani.

De ha úgy ítéled hogy sok, tekerd lejjebb azt a potit.
A műszeres árammérés sem közvetlen a nagyfeszen történik, hanem valahol még előtte az elektronikában.
Az ampermérő is csak egy számított, de valószínű, hogy arányos értéket fog mutatni.

pistikeid

Sziasztok beteszem ide is hátha.  Keresek 40W-os co lézer csövet tápegységestől.Tükrökkel fókusz lencsével. Üdv

000000000

Sziasztok!

Tudom, hogy már többször elhangzott itt a témában, de nem találom hol, hogy mi a módja annak, hogy kis teljesítményű kék lézerrel fémet jelöljünk. Milyen festéket kell használni, ha az a cél, hogy azon a részen maradjon csak fent a festék, ahol átmegyek a lézerrel?

PSoft

A tükrök beállításához, egy egyszerű, célkeresztes/papírlapos "segédeszköz".

Az eredeti kínai.
A kicsit módosított, saját gyártású.

Dakota25

Valaki tudna logikus magyarázatot adni arra, hogy a 450nm-körüli kék lézerekhez miért adnak-javasolnak zöld védőszemüveget?????
Teszteltem különböző védőszemüvegeket, az eredmény várható volt:
A zöld filléres kb mindent átenged a látható spektrumból, bár mindent gyengít kissé - mondjuk felezi az intenzitást.
Piros filléres: A kék lézer fényét majdnem 100%-ban elnyeli. Éppen csak látni valami parázslást a fókuszban, de gyanítom az is csak indukált fény. Átvilágítva kékkel nincs látható pont.
Ki mit használ 450nm környékére?

2vkx6unz

A logikus magyarázat: Kínai kereskedő nulla fizikai tudással. Illetve meglehetősen hiányos fizikai tudással, viszont hozzáfért egy csomó zöld szemüveghez...

A piros szemüveget is eredendően arra gyártották, hogy a piros színű építésben használt lézert erős háttérvilágítás mellett kiemelje észre lehessen venni. Az, hogy ezt védősezmüvegként forgalmazzák a kék lézerhez csak a véletlen műve. Semmilyen hivatalos dokumentumot sem fogsz kapni mellé mint védő szemüveg.

Csak piros és narancssárga lencse megfelelő - elemi fizikával belátható.

0i8bkxjf4

Nekem is zöld van én ugy kezdtem hogy a lézert bekapcsolva a 2m-re falra kivilágít 20cm es foltot. Utána eléraktam a szemüveget a fényt teljesen felfogja a falon nem látszik

2vkx6unz

Ez nagyon érdekes, biztos kínai fizikát tanult... esetleg oly mértékben szórja a fényt, hogy nem látszik a falon. Mi van akkor amikor mondjuk egy papírlapra világítva közel fókusztávolságra tépe a lapot?
Szűrést csak komplementer színű szűrővel érhetsz el. Olyannal nem ami közel van ahhoz a színhez amit szűrni szeretnél.

Ez alapján egy piros lézer esetén a piros szemüveg mellett nem lehetne látni a sugarat a falon. Nos gyakorlati tapasztalatból mondom, hogy ott ahol szabad szemmel már nem vennéd észre szépen kiemeli a vonalat.

0i8bkxjf4

Attól mert zöld színű nem biztos hogy nem tartalmaz egyéb szűrőt ami a szemüveg színére nincs kihatással.
én láttam a youtubon olyan videót is ahol piros és zöld szemcsit teszteltek ugyan így hogy a sugárba tették és a piroson átvilágított a zöldön nem. szerintem lehet kamu egyszerű színezett műanyag mind két színből

2vkx6unz

Azért próbáld ki mit csinál a zöld a kék lézernél. Akkor jó ha gyakorlatilag nem látsz a kék színből semmit a szemüvegen keresztül.
Egy vörös optikai szűrőn a fókuszált kék fényből alig látszik valami. Itt látsz róla videókat (1,6W) : video

Szóval én maradok a piros szemüvegnél ha kék lézert használok...

Dakota25

Bocs, hogy kis vitát generáltam, de valójában nincs ok rá.
A "nyomorult" trikromát látásunk nem spektroszkóp. Attól, hogy valami zöldnek látszik átmenő fényben, még nem biztos, hogy csak az 530 nm körüli hullámhosszt engedi át. A szemünk e tekintetben nem megbízható.
Az eredeti kérdésemre kapott válasz: Azért kínálja ezt, mert ilyet tudott olcsón szerezni. - Jó eséllyel megállja a helyét.
Tanulság: Lézerrel bütykölők ellenőrizzék le az okulárjaikat!

PSoft

Én, szerencsés vagyok, mindkét "védőszemüvegből" van a háznál.

Így, ha vendégem van, ízlése szerint választhat magának szemüveget.:)

Én magam, a képeken látható tenyérnyi piros "lapra" esküszöm.
Ha használnék szemüveget, biztos, hogy abból lenne a "nézőkéje".
Nem tudom milyen "piros lap"...
Egy fórumtársunktól kaptam a borítéknyi darabot, "próbáld ki" kísérőszöveggel.
Akkor, el is feledkeztem róla...
Aztán, később a kezembe kerülve, kipróbáltam, tényleg jó!
pontról pontra azt hozza, amit írsz!
Csak tippelni tudok, hogy milyen anyag lehet...
De, lehet, hogy tévedek.[#nemtudom]
A kép jobb és bal oldalán a piros sáv???[#nemtudom]

designr

PSoft

Igazad lehet!

svejk

Nálunk is ilyen van a hegesztő "ajtaján".
Az UV-t tehát biztos szűri.