Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Sziasztok.

Gondolkodom egy 2W-os kék beszerzésén, és a marógépemre való felszerelésén.
1-2 dologgal még nem vagyok tisztában, ezért fordulok hozzátok segítségért.
A marógépem vezérlő elektronikája JP 382a típusú, 3 tengelyes.
Viszont van egy kis problémám vele, mégpedig az, hogy a PWM out az 4 kivezetéses, így fogalmam sincs hogy a lézerek 2 vezetékes PWM csatlakozóját melyikre is kéne kötnöm.

Ezt a lézert szemeltem ki.

http://www.ebay.com/itm/High-Quality-445nm-450nm-2000mW-2W-Blue-Laser-Module-TTL-CNC-Cutter-Engraving-/331957762075?hash=item4d4a39781b:g:LHQAAOSwdIFXyPUq

Szerintetek milyen minőségű ?

PSoft

Azt nem írtam, de...
A "hangszóróvezeték" túlsó vége, a forrasztás közben is, és a későbbiekben is összesodorva/összezárva, egészen az áramgenerátorra kötésig.

Kelepeisz Lajos

Nem tudom miért ilyen olcsó, de én a helyedben nem sokat gondolkoznék rajta, ahogy megnéztem minden szempontból megéri a vásárlást.

PSoft

Szerintem...

Csábító, innen-onnan "összeollózott" képek.:(

Ezt a több mm vastag habszivacsot, biztos, hogy nem ezzel a lézerrel vágták.
Főleg nem, a képeken mutatott "rövid fókuszú" lencsével/optikával.

Kelepeisz Lajos

Igazából én nem a képeket néztem, hanem azért tartom jó árúnak, mert 19e-ért ad egy diódát, hűtést, és egy egész jó hatásfokú áramgenerátor, szerintem megéri, a Fehérvári talin is ez a kombó volt azon a pici gravírozó gépen, és a srác elmondása szerint nagyon elégedett vele.

vjanos

Köszönöm! [#worship][#integet2]

Az enyém már tokban van, de legalább biztosra látom a képeidről, hogy a valagát le lehet tekerni - akkor a lábaknál össze tudom én is drótozni.

vjanos

Még egy - amatőr - kérdés

Hogy tudom a (hebo-féle) áramgenerátor áramait a dióda rákötése nélkül beállítani?
Egy sima ledet már rákötöttem, azt el is csattintotta [#idiota]

Dakota25

Bár a konkrét generátort nem ismerem,de nem hibázhatsz nagyot, ha a következőket teszed:
A generátor kimeneteit rövidre zárod egy árammérővel - valami nagy (10A) méréshatáron.
A szabályozó potmétert letekered a legkisebb (0?)áramra.
Rákötöd a diódát (NYITÓIRÁNYBA!)és emeled az áramot a potival.
80-200 mA közt begyújt, LED-üzemmódban működik, kevéske fénye van. Még nem lézer.
Tovább emeled az áramot, egyszercsak kiugrik a lukon a lézerfény. (populációinverzió, rezonancia, hurrá!!)
Beállítod a kívánt munkaáramot. Lehetőleg kisebb legyen a megengedett maximumnál vagy 20%-al, mert a vége felé az áramgörbe gonoszul viselkedik, a telítési áram kb.megegyezik a hőmegfutási árammal.
Örülsz.

Dakota25

.....ja! Persze az árammérőt sorba kötöd a diódával a beállítás idejére.[#vigyor4]

Kelepeisz Lajos

Ez nagyon egyszerű, mivel nekem is ez a vezérlőm van, vagyis ebből már a második, így el tudom mondani én hogy csinálom. Első körben csak egy izzót tettem a kimenetre hogy lássam a potik minimum és maximum értékét, de mivel az izzónak marha nagy volt a feszültsége így nem tudtam beterhelni az áramgenerátort, erre csináltam egy olyant hogy egy alu lapra pillanatragasztóval felragasztottam 10db 1W-os power ledet amiket párhuzamosan kötöttem, na így már bőven be tudtam terhelni 3A-al is. Ha nem akarsz kínlódni ilyenekkel akkor csak tegyél a generátor kimenetére egy autó izzót a bemenetére egy ampermérőt sorosan azon látni fogod hogy a potmétereket csavarva merre van a minimum érték, ha ez megvan mindkét potit teljesen csavard le, ezután nyugodtan ráteheted a diódát, először az alap áramot állítsd kb 200mA-ra itt már világítani kell a diódának ha ez megvan, tegyél egy rövidzárat a TTL sorkapocsra és addig tekert a második potit ameddig az ampermérő kb 1,7A-t nem ír (2W os dióda esetén). Én már a második diódámat élesztem magam, nem kell ezt túlmisztifikálni, csak oda kell figyelni,[#vigyor3]

vjanos

vjanos

Szintén köszi :)

Lajos, a 3D nyomtatót sem kell túlmisztifikálni, csak oda kell figyelni [#vigyor3]  [#vigyor2]

PSoft

Talán, csak annyival egészíteném ki...

Az árammérést/beállítást, minél közelebb a diódához kell elvégezni.
Adott esetben, energialáncban vezetve,akár 1-1,5m is lehet a diódához vezető "munkavezeték" hossza.
A vezeték ellenállása is bejátszik a munkaáram pontos/valós beállításában.

Előszeretettel használja mindenki a hozzávezetéshez a piros/fekete ilyen/olyan hangszóróvezetéket.
Lehetőség szerint, a legnagyobb kezelhető keresztmetszetű vezetéket kell használni.
Jahh, és a "jobb" minőséget, amelynél sokkal vékonyabb,és több elemi szálból áll össze a sodrat.
Sokkal tovább fogja bírni, energialáncban vezetve is a mechanikai igénybevételt/hajtogatást.

Kelepeisz Lajos

Ezt a túlmisztifikálást csak azért írtam, mert emlékszem mikor én is megkaptam az első diódám, úgy nyúltam hozzá ahogy a nagykönyvben le volt írva, mit a hímes tojáshoz, kb fél éve vettem egy diódát Angliából kb 12000ft volt, 2 hónapig használtam vízhűtéssel, és éppen ma jött meg egy ventilátoros hűtésű házam amibe nagyjából 3 órája raktam át a diódát, arra kel figyelni hogy nehogy agyon üsse a sztatikus kisülés, és arra is szoktam figyelni hogy mielőbb leforrasszam a lábakat, minél kevesebb ideig melegedjen.