Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

"Az a 2-5 W nem lenne kevés, ha kicsit összébb lehetne passzírozni a sugarat."

Emlékszem, mikor Tibor45 valami ilyesmit írt a kis Klaviós 1,6W-os kék lézerről, hogy...
Napokat töltött azzal, hogy megtalálja a legoptimálisabb fókuszbeállítást.
Biztos írta akkor a legkisebb fénypont méretét is, de már nem emlékszem az Ő adataira.:(

Én, G2-es lencsét használok a 2W-os kékemhez.
Sok-sok próba/kísérlet után, 0,1mm-re tudtam összehúzni a fénypontot, ami szerintem elég gravírozgatni, rétegelt lemezt vagdosni.
A képeken, egy piros, 2mm-es plexilemez.
0,2mm-es raszterrel "furkáltam" ki, lődöztem rá 0,1mm-es lyukakat.

r5y7cufaj

Hol és milyen szemüveget vegyek co2 lézerhez?
Köszi!

Kelepeisz Lajos

Elméletileg elég ha egy üveg vagy egy plexi lapon keresztül nézed, hisz azon nem lát át (vágja).

Dakota25

0.1 mm .... az már 200 MW (MegaWatt!!) / m2.
Ettől jobban már nehéz lesz összehúzni. Ez nekem elég is lenne, de a "mélységélesség", a jól fókuszált szakasz hossza kicsi a rövid fókusztávolságú refraktor miatt. Ezért gondolkodom az újbóli kollimáláson, újrafókuszáláson. Kérdés ezt az energiasúrúséget milyen anyagú lencse tudná hosszú távon elviselni?? Zafír? Az nem az olcső kategória, bár kicsike darab is elég lenne. :-)
No, majd agyalok.
A 0.2-es raszterű mátrixod figyelemreméltó eredmény!
Köszönöm a válaszod!

r5y7cufaj

Megjött a 40w co2 lézercsőhöz a tápom.
Tudnátok segíteni a bekötésben? Hasonló tápról találtam leírást, de annak eggyel több a csatlakozója.

r5y7cufaj

Mach3-al használnám a zöld kínai 5tengelyes breakoutboard-al.

r5y7cufaj

Ez lenne az? Hogy kell pároztatni a leválasztóval, van erről vmi doksi?
Köszi

trawe

Köszönöm a válaszokat.
Én is bizonytalan voltam a vásárlásban..
Saját lézert építek és ahol a hőálló csöveket készítettem rákérdeztek mi ez.
Én meg mondtam lézerhez lesz, erre mutatott egy muzeális db amit a kollégájával csináltak egyszer.
Szép volt de az aranykipárlás a belső falon kicsit aggályos
Nem csak a tükör miatt hanem mert könnyeben áthúz azt padlóra vágja a tápot.

z66xmhbb5

Sziasztok!

2 tengelyes géphez tudnátok nekem valami szoftvert ajánlani? Arduino-s vezérlésem van.

Köszönöm!

juhasz

3dpBurner Sender, szerintem lézerhez a legjobb.
Érdemes megnézni a honlapján a lézerhez beállított grbl-t is. A Z végálláskapcsoló helyén vezérli a lézert.

55kv34cjs

juhasz

Kipróbáltam 6-7 féle progit a GRBL-hez. Ez a Zapmaker féle kontroller volt a legrosszabb. Nagyon lassú. Nálam.

0i8bkxjf4

Én most ugy használom a GRBL arduinos vezérlőm, hogy raspberry pi2-n fut egy ILYEN webes kezelőfelületet biztósító program. nekem bevált igy mobilis a kisgépem teljesen bárhova vihető és akát telfonról tudom böngészőbe vezérelni

vjanos

Arduinos, változó teljesítményű/szürkeárnyalatos lézeren törpölök.
Ilyenje van valakinek?

Hebo-féle áramgenerátorom van ami a leírása alapján 0-5V analóg jelet vár.
Ezzel szemben az Arduinonak nincs valós analóg kimenete csak PWM.
A guglizás jobban megy mint az elektronika, így rátaláltam a Low-Pass filterre. Lett egy jó kis kalkulátor is hozzá.

Viszont tökre nem tudom mire kéne törekednem a rajzolt diagramon. 2Kohm és 1uF elég gyorsan felfutó de kicsit cakkos jelet ad.

Jó megoldás ez, vagy tudtok javallani jobbat? :)

vjanos

Jah még egy gond: A diódát már vagy másfél éve tartom a polcon.
Akkor az USA-beli DTR-LPF lézerárus három vezetékkel (piros - fehér - sötétzöld) küldte.
Most ahogy nézem már csak két vezetékkel árulja... :S

Szóval "hová kössem", tudja valaki biztosra?
14mm hengeres házban van, még nem szedtem szét.

A vezeték beforrasztásánál mire ügyeljek?
Valahol olvastam, hogy végig rövidre zárva kéne tartani?