Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

hyuekyh7a

Szia Lajos!
Ez a lézer ugye 600W ami elvág 8mm vastag szénacélt kb 4-5 mm es rozsdamentest és 2-3 mm es alumíniumot.
Ezt olyan 18Kw os tápegység hajtja, és ehhez kevés lenne a 3*16A es automata.
Ha láttál ilyet ez lámpa pumpált yag lézer 2db 8mm átmérőjű 320mm hosszú krypton izzó fényét pumpálja egy yag rúdra, mindezt víz hűtés mellett, mivel a táp képes olyan 400-600V Dc fesz mellett 200A ert kiadni magából.
A tápegységen lehet állítani az ampert, a frekvenciát,és ms ban a kitöltést. A lényeg hogy szebb vágott felületet ad mint a fíber lézer igaz kicsit kevesebb hatásfokkal mint a fíber de jóval költséghatékonyabban  mint a Co2 lézer.
Már fel van szerelve egy cnc asztalra amire vezérlést kell még tenni, de lézervezérlő szoftvert akarok rá ami nem annyira hobby kategória árban sem. Az egészben csak annyi volt a kihívás ,hogy volt egy táp egy hűtő egy lézer generátor egy vágófej és semmi rajz, egy hét kellett hogy nagyjából felfedezzem mi merre és hogyan. Az első próbálkozás nem sok sikerrel járt még a papírt sem égette meg, de nem adtam fel rendeltem új tükröket bele.
Ezeket kicserélve teljesen meglepődtem mikor a beállításhoz használt infra érzékelős lapocska elolvadt egy pillanat alatt. A beállítást már a telefon kameráján keresztül tudtam befejezni.

PSoft

"Ha láttál ilyet ez lámpa pumpált yag lézer..."

Elsősorban Lajosnak mutatom...

Egy 80W-os BAASEL rezonátora kibontva.
Krypton izzót kellett benne cserélnem, az nincs a képeken, csak a Yag-rúd.
Nincs a képen, az aranyozott felületű, vörösréz rezonátor "üreg" sem.

frob

Szia
esetleg amit tudnék vékony rozsdamentes vágásban ajánlani, azok a cégek amelyek áramköri lapokat készítenek ( eurocircuits.hu) náluk a stencil ilyen lemezből készül és bizony a kis alkatrészek helyeit ahol ki kell kenni pasztával , na ott lézer vágja ki a 0.12mm es rozsdamentes lemezből..

Kelepeisz Lajos

Béla, köszönöm a képet, így már láttam igazából is nem csak vázlaton, roppant érdekes.
Csaba, a működési elvét valamilyen szinten ismerem, vázlatokból, de amit te ide leírtál a 18kW-rol ez félelmetes legalább is lézer technikában az, kérnék egy kis felhomályosítást: ez a nevezetes krypton izzó ugye egy olyan cső amiben plazma aklul ki nagyfeszültség és nagy áram hatására, mint amilyen nagy égi pásztákban van? A kristályt hogy pumpálja, rengeteg nagyon rövid villanással, vagy addig tart a lézerfény ameddig a cső világít?
A tápegység gondolom kézzel nem mozgatható, analóg vagy kapcsolóüzemű technológián alapszik?
Ezeket oszd meg velem légyszíves mert roppant érdekes.

000000000

Amúgy az ipari lézertechnikában nem olyan nagy az a 18KW. A nagy 5-7W teljesítményű 3 fázisú argonok is simán kérnek 35/50 ampert fázisonként. De egy 1W - os egyfázisú is szereti, ha C30 - as kismegszakító van a tápja előtt.  

Kelepeisz Lajos

Hu, még a víz is lever ahogy ezeket hallom, rettenetes hatásfok, igaz amit nyújt az még így is bőven megéri az üzemeltetést.[#buck]

hyuekyh7a

Természetesen addig tart a lézer fény is amíg a lámpa világít. Van egy bekapcsolási folyamat amit lefuttat a táp vezérlője, ha minden ok akkor egy alap szinten tartja az izzókat picit világít, de ez még semmi lézer fényt nem ad.
A fényt amúgy folyamatosnak látjuk de a fényereje változik a beállítások szerint.
 Annyira ebbe még nem mélyedtem bele, de három paraméter állítható be és ez alapján növelhető a teljesítmény.
Első az áram ezt lehet állítani 80-300A
Második a pulzus ezt milliszekundumba értendő 0.1-20
Harmadik a frekvencia Hz ezt 80-500 Hz ig.
Az alap érték amin vágtam az 1,5 mm lemezt
100Amper
0,5ms
100Hz

Találtam egy táblázatot és érdekes módon ahogy növekszik a vastagság amit vágni kell nem annyira az áram erősséget kell növelni hanem a frekvenciát,300-380 és a ms -ot olyan 1-2 között változtatni.

hyuekyh7a

Na és képzeld el az ipari több kw os co2 lézerek hatásfoka még ennél is rosszabb, de a lényeg,hogy elvágja a fémet gyorsan és szépen.[#circling]

Kelepeisz Lajos

Ez brutális, légyszíves ha valami változás áll be publikáld az oldalon, érdekfeszítően várom.[#wave]

m8zmkic73

Sziasztok.

Van egy kb 80 cm hosszú TONGLI Co2 lézercsövem.
Soha nem használt. Azért nem az adok-veszekben írok, mert azt sem tudom, mennyit érhet. szerintem 30-40 W között van
Ha valakinek szüksége lenne egy ilyenre, szóljon, biztosan megegyezünk. ddt@pr.hu vagy nullahathúsz-kilencnegyvenkettő
nullanulla88

Szép napot.

000000000

Érdekel a Cső. Magánba beszéljük meg a részleteket.
daniba kukac t-online.hu

m8zmkic73

Danibá, várom a jelentkezésed a megadott elérhetőségeken.

000000000

m8zmkic73

z66xmhbb5

Sziasztok!

Valaki esetleg megépítette már EZT a gépet?
Összeraktam de a motorok csak melegednek, nem igazán akarnak úgy működni ahogy szeretném. :) Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném! E-mail címem: gazs.peter@gmail.com