Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

r5y7cufaj

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy lézer diódás gépet.  5,5W-os lézerrel mekkora sebességgel lehet gravírozni? Milyen meghajtás lenne megfelelő ehhez a diódához ha ki akarom használni a max sebességet? nema23 2A-es léptetőmotorok szíjhajtással?
Z-tengely szükséges? (pl ha több menetben vágok, akkor fogásmélységhez?)
Vezérlőnek mi lenne a "legjobb"?
- 5 tengelyes ebay-es zöld leválasztókártya+ tb6560
- USBCNC 2.1 +tb6560
- esetleg atmega 2560+ akármi (ezeket nem ismerem)
Esetleg tudnátok képet, linket mutatni, hogy tapasztalatotok szerint melyik a jobb felépítmény, esetleg írjatok mire figyeljek.
köszi!

almacsutka

Kelepeisz Lajos

Igen, jelezném hogy nálam sem működik ezen funkció, sőt még a bejelentkezési jelszavat sem menti, folyamatosan be kell jelentkeznem.[#szomoru2]

guliver83

r5y7cufaj

Elkezdtem összeszedni a lézergéphez a kellékeket.
Sajnos a leghosszabb alu profilom is sokkal rövidebb mint a sineim. Ha zártszelvényből oldanám meg a keretet mivel szokták (/szoktátok) a zártszelvényt egymáshoz rögzíteni? Gondolom nem hegesztéssel mert a rázkódástól eltörne.

kaqkk007

Először is : régen rossz ha egy hegesztés eltörik a rázkódástól , másodszor : régen rossz ha egy cnc gép rázkódik ! Én most építek hegesztett vázra 1000x1000mm es faipari gépet ott cak a híd 30kg fölött lesz , ha ez a tömeg nem töri el a hegesztéseket ,akkor a te 30 dekás lézered sem fogja .

r5y7cufaj

Rendben, erre voltam kiváncsi. De gondolom azért lángal kéne hegeszteni.
Köszi!

Kisamotors

Dehogy, miért kellene lánggal? Hosszabb profil beszerzése is egy lehetőség...
Szerintem jó hegesztett gépvázat építeni nagyon nehéz, még ha "csak" lézeres is.

mex

A helyedben inkább a pontos méretekre, szögekre, sikokra ügyelnék, nameg a szerkezet hegesztés utáni egyengetésére fektetném a hangsúlyt. Sima bevont elektródás hegesztéssel készítsd el, nem kell minősített hegesztőképesítés szét nem fog esni egy lézerfejtől.

kaqkk007

"Szerintem jó hegesztett gépvázat építeni nagyon nehéz,"
Mi egy napot küzdöttünk ketten a kollégámmal mireelkészült

r5y7cufaj

A pontos derékszögeket mágneses derékszöggel oldanám meg. És a vízmérték, mérőszalag, tolómérő, s később a mérőóra is a barátom lesz. Elektródás hegesztőm van, de valahogy úgy rémlett ,hogy olyan helyre ahol rezgések előfordulnak inkább CO-val, lángal "kell" hegeszteni.

gaben

Sziasztok,

ha jól látom akkor a Forgácstörőt CO-val heggelték és bizonyára tökéletes lett a marógép számára.

hyuekyh7a

Sziasztok!
Elindult a 600w os yag lézerem, bíztató mivel csak minimális teljesítménnyel tudtam hajtani a betáp csak 3*16A de így is vitte a 1,5 mm es szénacélt.

zozo

Hát, nem sokat hegeszthettél. Nem a beállítás a probléma, hanem, hogy a hegesztés elhúzza a beállított szögeket, ívessé teheti az anyagot. Nem a hegesztés a tudomány, hanem hogy hol, mikor melyik varrat készüljön el, milyen sorrendben, milyen hosszban.

Kelepeisz Lajos

Szia Csaba!
Ha már így belógattad ide ezt a témát írnál pár szót erről a lézerről, nagyon érdekelne? Mire kell ekkora teljesítmény, mihez kevés 3x16A, még nem láttam ilyen dolgot de nagyon érdekes.[#fejvakaras]