Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Ez az akció hátha valakit érdekel.
2,5W blue laser

z66xmhbb5

Sziasztok! ENNEK a vezérlőnek a kalibrálásáról valaki tudna pár szóban tájékoztatást adni? 2000mW-os lézerdiódához használnám. Köszönöm!

Dakota25

Műhelytakarítás közben leltem egy elfeledett, régi 15mW-os He-Ne lézert. Keresek 2.5kV 6.5mA tápot, életjelek feltérképezéséhez.
Hátha lapul valaki fiókjában. Ha cső még él, meg is venném esetleg.

ykt6caawj

Ebben a doksiban részletesen le van írva minden:
Link

z66xmhbb5

9a8r3iviv

Sziasztok !

Le tudná valaki írni kék lézerhez a beállítást mach3-hoz,
illetve az aspire-ból vagy dotg-ből generált kódon , hogyan oldom meg , hogy a z tengely vezérelje a lézert? /persze lehet hülyeséget írok/Addig eljutottam , hogy output signal-t beállítottam a 17-es pinre,
de akkor honnan veszem le a vezérlőjelet .
Meglévő maróm mellé szeretném feltenni opcióként.
Előre is köszönöm válaszotokat.
[#conf]

somma

Privát üzi ment.

9a8r3iviv

Köszi , válaszoltam.

Dakota25

Gyakorlott Lézeresektől kérdezem:
Próbálta már valaki tovább szűkíteni a 445nm-es diódalézerek fókuszát a lencserendszerek duplázásával?

2vkx6unz

Hogy mit?

Nem is értem a kérdést. Mitől lenne jobb a fókusz ha két kollimátor lencsét használuk?

Persze lehetne igényesebb lencserendszert használni mint pl egy fénymásolóban vagy lézer nyomtatóban van, de ilyet még nem csinált senki - tudtommal.

Az alapvető probléma, hogy a diódalézer nem pontszerű fényforrás hanem egy téglalp alakú és ebből eredendően a két irényban különböző nyílásszögben sugároz. Ahhoz, hogy kisebb pontra fókuszálj először is kellene bele egy sugárkorrekciós lencse ami azonosra hozza a két sugárzási szöget. Ezek után már jobb fókuszpontot lehet csinálni. A probléma, hogy ez nem vagy csak nagyon nehezen férne el a kollimátor lencse és a dióda között a viszonylag kicsi fókusztávolság miatt.

Ha esetleg arra gondolsz, hogy közelebbre akarod venni a fókuszpontot a lézehez akkor az nem jó ötlet mert nő a kúpossága a nyalábnak ergo nagyon pontosan kell a felülethez beállítani a távolságot.

Dakota25

Valójában a sugárintenzitás növelésén töröm a fejem, rendesebb fókuszálással. Az a 2-5 W nem lenne kevés, ha kicsit összébb lehetne passzírozni a sugarat. Alighanem megérné morfondírozni kicsit -elérhető, megfizethető eszközökkel- javítani az intenzitáseloszláson, fókuszálhatóságon. Tudom a (diódás) sugár eredendő paraméterei nem a legvidámabbak, de azt gondolom, a jelenlegi "lencserendszertől" lehetne kitalálni okosabbat.
A konkrét kérdésem abból a gondolatból eredt, hogy a már fókuszált sugár újbóli kollimálásával, már szűkebb párhuzamos nyaláb fókuszálható. (Tán még a Rayleigh-távolság is nőne.)
Tulajdonképp a nyaláb (nyak) újrafókuszálásán agyalok, az átmérője csökkentése végett.

trawe

Segítséget kérnék !
Mit lehet adni egy kétes eredetű 80w csőért ?
Magyarországon lett gyártva az látszik hogy volt használva mert a belső csövön látszik aranylerakódás gondolom a két szélső tükörről jött le a rossz hűtés hatására vagy nem tudom.
Szóval lehet fel kellene komplett újíttatni gázt tölteni stb.
Azt sem akarom, hogy eladó rosszul járjon de sok pénzt sem akarok adni egy csőért ami lehet nem is működik.

Mindenikek kösz aki segít !

nv5firipz

Én a helyedben előbb utánajárnék, hogy a legrosszabb esetben mennyit kell rákölteni és hogy még úgy is megéri-e neked.
Mintha itt olvastam volna, hogy a töltést nem lehet vagy csak nagyon drágán megcsinálni. Ha a tükrökről lement a bevonat akkor valószínű, hogy azokat is cserélni kell.
Ez így nagyon lutri.

000000000

Szerintem a legjobban akkor jársz ha nem veszed meg. Sőt az eladó is. Mert így nem szerez magának egy csalódott vevőt.

c2nsu773m

Ne foglalkozz vele!
Ha ingyen neked adnák akkor te fogod tovább tárolni lomként....