Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

0i8bkxjf4

Az enyém arduinos nagyon tuti nagyon pöpec fürge gyors jol lehet vele vágni gravírozni, de a foto égetés az sehogy nem jön vele össze probáltam minden létezőt:
picgrav - G-ray - image2gcode  de egyikkel sem jártam sikerrel

juhasz

A Hebo féle áramgenerátorhoz nem kell semmi turpisság. Jól működik arduinoval.GRBL laser
Itt van a rajz és a hex is hozzá.

juhasz

Ja, az ellenállás értéke 1k

vjanos

Közönöm. Akkor neked is Hebo-féle megy így? Nem csak ki-be kapcsolgatós G-kóddal, hanem rendes szürkeárnyalatossal?

Én RAMPS-al próbálom és valami okosított Marlinnal, hogy legyen LCD-m és SD kártyám is...

Dakota25

"végig rövidzárban kéne tartani"
IGEN!
Tekintve, hogy a dióda munkatere, rezonátora csak néhány atom vastag instrinsic réteg, az átütési szilárdsága, illetve a letörési feszültsége rendkívül alacsony. 10-14 V körüli adatokat találok. A záróréteg kapacitása pár pF, elég gyorsan feltölthető.
Záróirányú árammal ukmukkfukk agyon lehet ütni. A kvantumüreget és a pöttyöket bármi letarolja. Ha akad otthon valami elfekvő kis Shottky, érdemes antiparalel bekötni a lábakra és ott is hagyni.

svejk

No végre egy épkézláb leírás!

Tehát akkor értelemszerűen csak a záróirányban kell javarészt védeni, mert nyitóirányban majd a dióda eldolgozza a töltéseket?

vjanos

Köszi.
Ne nevess ki, de a gyakorlatban hogy lehet ezt végrehajtani? :)

Jelenleg össze vannak tekerve a vezeték végei.
Kopasszam meg őket középtájon, forrasszam őket össze, aztán majd ha a végeit csatlakoztattam, szedjem itt szét és zsugorcsövezzem le?

Dakota25

Kösz!
Igen, csak a záróirány veszélyes, nyitóirányban elég nehéz a tönkremenetelhez szükséges néhány Amper áramot véletlenül átcsorgatni.[#vigyor3]

juhasz

Igen. 5,5W-os Hebo féle, rendes szürkeárnyalatossal. A Marlint nem ismerem, nekem GRBL 0,9 v3 shieldel és uno-val.

Dakota25

Nem nevetlek ki, mi sem áll távolabb tőlem!
Azért nem olyan vészes a dolog! Bármilyen megoldás, ami ESD eszközökkel való munkához megfelel, ide is megteszi.
Földelő karszalag, vagy csupasz láb a kőpadlóra. [#vigyor5]

m8zmkic73

Szia.
Nekem van egy tápom, lézerrel együtt. Ha még érdekel, privátban tudok képet küldeni a tápról és a csőről is.

Üdv

svejk

No és mi lehet az oka, hogy nem építik bele gyárilag?
Ma már minden valamire való IC minden bemenetén ott figyel.

Dakota25

Gyanítom nem integrálható bele a rétegtechnológíába (a CMOS chipeknél talán ugyanabban a lépésben világítható rá a dióda a bemenetekre, mint minden más elem), diszkrét alkatrészt beépíteni a tokba meg macerás lenne, meg költséges.
Ezzel együtt vannak diódák, amibe beépítésre kerül, de fogalmam sincs, ezekben van-e.
Valaki tesztelje le![#eplus2]

ykt6caawj

Bocs, de milyen az a "Hebo féle" áramgenerátor?

juhasz

Van itt Hebo fórumtárs, ő csinál lézereket kompletten. Nem ismerem a kapcsolási rajzát, talán ő elmondja, de szerintem csinál is ha kell.