Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

vjanos

Köszi.
Meglepett az 5 és 10e ft, olcsóbbra emlékeztem :)
Lehet barkácsolás lesz a vége... pl valami masszív keret, keresztbe "citerahúr"...

Tegnap írtam pár gondolatot a gépről, de a mechanikát már úgyis láttad Fehérváron :)

Dakota25

Expandált lemez? Jóval olcsóbb.

vjanos

Kösz a tippet, jónak tűnik.
Már csak kéne találnom egy céget BP környékén ahol nem kel egy egész táblát megvenni :)

2vkx6unz

Keress olyan vállalkozásokat akik álmennyezeteket építenek vagy bontanak.
Nekem sem az árával van bajom hanem a méreteével. Ha 4x ekkora lenne akkor már jó az ára :)

LittleSV

Vagy feldobod itt a lehetőséget, és bevállalod a tábla megvásárlását darabolását logisztikázását :)

PSoft

"Lehet barkácsolás lesz a vége..."

Ha gondolod...
2mm-es füstszínű plexi.
Nekem is ilyen van, illetve, az enyém van a képeken.

Legutóbb, egy 600x600-asnak az anyagát vágtam, egy itteni kollégának.

nv5firipz

Nekem most ilyen van:
Eddig 2400Ft-ba került. 6m nyers szalagfűrészlap.

000000000

Noo! No, de ügyes vagy![#eljen]

PSoft

Igazán ötletes![#eljen]

nv5firipz

Köszönöm! Még a magasságállítást meg kell csinálnom hozzá. De már így is használható.

Karácsony Sándor

Hogyan kell tesztelni egy védőszemüveget otthoni körülmények között?

vjanos

Köszönöm [#worship]

Most van egy igéretem valamilyen hegesztett hálóra, ha az nem jön össze, kereslek :)

Dakota25

Jó kérdés.
Attól függ, mi a cél.
Ha látható tartományban dolgozik a cucc, kicsit egyszerűbb a dolg. Maradjunk a kék, 450nm környékén sugárzó diódáknál!
A filléres, zöld szemüvegek jellemzően, és az eladók által feltüntetett módon a teljes látható spektrumban 40% körüli intenzitásgyengítést ígérnek, és ezt valószínűleg nagyjából tudják is. Kivéve az 530nm körüli zöld, vagy a sárga-kék kombinációból szintén zöldnek látott kevert hullámhosszokat. Ezen(ezeken) a hullámhosszon átereszt szépen, hiszen ezért látjuk zöldnek.
A sugár kevésbé fókuszált szakaszát áteresztve rajtuk, a fókuszban jelentős fényerő-csökkenés tapasztalható, de továbbra is intenzív fényű a pötty. Mondjuk 2.5W helyett 1.5W a sugárteljesítmény a fókuszban. Ez egy tükröző felületről visszavert sugár szembe jutása esetén nem túl vidám. (Akár egy homokszem a fán is eredményezhet ilyet.) - Ez a szemüveg nem soktól való.
Lehet jó, attól, hogy zöld. A sugár alá téve gyakorlatilag eltűnik a fénypont. Ez a zöld szemcsi frankó. Csak 530nm környékén ereszt át, a 450-körülit elnyeli.
Piros színben dettó ugyanilyen a történet, de itt valószínűbb, hogy a kékre jobban csillapít, mint a pirosra - hiszen átnézve rajta piros.
Ha a sugár alá téve felfalja a fényt - véd. Ha csak csökkenti az intenzitást, akkor nem igazán.
A legjobb eredményt én bordó, az IR-távirányítóknál is használt plexivel értem el. A fókuszpont egyszerűen nyom nélkül eltűnik.
VIGYÁZAT! A profi cuccok közt akadnak nem elnyelésre, hanem visszaverésre kihegyezett szemcsik! Ezekkel épp a teszt során tudjuk sz..rá égetni a retinánkat!
A védószemüveg tesztelésekor a JÓ védószemüveg viselése erősen ajánlott!!![#vigyor2]

Rabb Ferenc

Az infravörös LED-ek jelentős része kék színű tokban van. A távvezérlőn a LED előtti takaró lap is kék, mint ahogy a vevő oldalon (tv, videó, dvd hifi stb) is kék a takaró lemez.

Most akkor mi enged át mit?

Dakota25

Látható tartományról beszéltem. Az IR nem az. Ott még kevesebb támpontot ad a szubjektív színlátásunk.
Nem tudom, az a "kék" lap milyen spektrális tulajdonságokkal rendelkezik abszorpció/reflekció terén. Valószínűleg a hosszabb hullámhosszakat jól átengedi, a rövidebbeket visszaveri. Talán ezért látszik kéknek.