Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Vanak ezek a power 450nm diodák de senki nem gondol vagy használja csak sima ventis hütésel akkor is 40...60c üzem alat ez kritikus ezeknek a diodáknak..... De valaki hátha ráizgul ami kellene TEC hütésre legalábis 20c szeretne ezek a diodák lenni...

PSoft

"Vagy lehet a gyár eladja a rossz(abb) darabokat olcsóbban (etikátlan)"

Ez annyira etikátlan, hogy egyetlen, magára valamit is adó gyártó sem tesz ilyet.  

Még a "kifutó" szériák gyártás/raktármaradékai is, bizonylatoltan a "megsemmisítőbe" kerülnek.
(hogy aztán a "megsemmisítőben" mi történik az addig bizonylatolt tételekkel....)

Béni

Van egy ilyen, szűk körben ismert, apró amerikai családi mikrovállalkozás, amely ilyet sok éven át megtett.
(Ha jól emlékszem, Intel a neve ...)

PSoft

Persze...

A kivételek, mindig a szabályt erősítik!:))

Egyébként...

Én, még nem láttam "pucéran" ezekből a diódákból egy példányt sem.
Van rajtuk(tokon, bárhol) olyan gyári jelölés, amiről egyértelműen beazonosítható a gyártó,és a dióda típusa?
Vagy, csak a diódához mellékelt/közölt, "bemondott" adatlap a szamárvezető?
  [#nemtudom]

2vkx6unz

Nekem van csupasz diódám, de nem láttam rajta semmilyen jelölést, igaz egy lehegesztett ESD tasakban pihen.
A Roithnernél van sokféle lézer dióda. A legnagyobb amit kékből árulnak a 3,5W és 249EUR+ÁFA+szállíáts az ára...
Amit a neten árulnak az többnyire bontott darab.

000000000

Semmi jelölés, mivel az 1-2 W akkora tokban van mint a 10miliwattos ezért hűteni sem lehet olyan könnyen.
Miért nem teszik TO3 tokba? 5W-os infra diódát láttam így.

PSoft

Többen aggódtok(aggódnak) a dióda megfelelő hűtése miatt.

Nekem, a Hebo-féle 2W-os van/volt.
Ő ugye talpas foglalatba szereli a diódát.
A talpas foglalat, 2db. M3-as csavarral van szerelve az alu hűtőbordára.
A kontakt felületen paszta, a borda tetején a ventillátor.
A ventillátor állandó üzemben, a pihentető/offset szakban is hűt.
Több alkalommal mértem infrás/lézeres hőmérővel a talp,és a hűtőborda hőmérsékletét.
Több órás, maximum áramon dolgozó dióda esetén sem mértem 30-35 foknál többet, sem a dióda foglalatán(talpon),sem a ventilátorral kényszerhűtött alu hűtőborda talpfelületén.

000000000

Még olyanal is találkoztunk C-Mount bele rakja TO-3 ba a gyártó......

000000000

De a belsö dioda melegebb a kalap alat ami számit az lehet duplája is.... :(

hebo87

Ez nyilván törvényszerű, de nem kell túlbonyolítani és túlaggódni a dolgokat. A gyártók a tokozatra adják meg milyen hőmérséklet tartományban működhetnek. Kék diódáknál ez max. 50°C körül van. Az én lézereim mindig is ügyeltem a jó hűtésre. Szemléltetésnek egy kép egy 1,6W-os kék dióda hűtési módjairól: Az én lézereimnél a "c" és "d" ábra kombinációját alkalmazom.
http://i64.tinypic.com/qnmfz5.jpg" border=0>

PSoft

Nyilván, igazad van.

A kalap alatt, a "maghőmérséklet" számít.
Számít a dióda felfogatása, a felfogás hőátadó képessége/gyorsasága is.
Nem mindegy, hogy a magban keletkező hőt, milyen gyorsan vonja el a hűtés.

A #8211-ben említed a TEC hűtést.
Vázolnád ennek a gyakorlati kivitelezését pár mondatban?

PSoft

Akár, el tudnék képzelni, valamilyen folyadékhűtést is a dióda köré.
Valahogy úgy, hogy...
A dióda, a kalap részén, tömítetten megfogva.
A talp, és a kivezetések egy kamrában, melyben vagy gravitációsan, vagy nyomottan biztosítva van a hűtőközeg áramlása a hőcserélő irányába.
A hőcserélőn, továbbra is a ventilátoros kényszerhűtés.
Stb....stb.

Kelepeisz Lajos

Ez a TEC peltier elemes hűtés ez gondolom úgy néz ki mintha kivenném a peltier elemet a hűtőtönkel együtt a hűtő táskábol és arra fogatnám a diódát, természetesen ez 2W-os diódánál kb (2A*4V=8W) vagyis kb 10W-os peltier kellhet, így nem kell ventilátor, meg nagy hűtőborda. GONDOLOM ÉN.

000000000

Az üzemi le kelene szoritani pára ki csapodás határa felet !
A Tec hütésre lehet számolni sajnos a hütési energia befektetésel amit elvon höteljesitményt de ezt le kel nyelni hisz maximun ez pár 10..20 W csak peltier olcso 40x40x5mm 12v5A megfelelne a 5W 450nm re is böven fél gözerövel is 5v 3A körül hajtva Pid szabályzásal fent emlitet elemet....

Kelepeisz Lajos

Ja igen, ami még nagyon érdekes lenne számomra, ha a peltier elem hűtő oldalát elkezdem egy diódával fűtenni, akkor ettől nem nyekkenik meg a peltier?