Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

ragasztó az drága ami jo én ezt kakom a drága cxa szériás power ledek alá arctic mx4 paszta
de valami gyémát poros cuc jobb lene az a legjobb alapu hövezető olyan ~3000huf/g...

Kelepeisz Lajos

Hol itt a kapcsolási rajz? marad a sima paszta, majd össze lesz csavarozva.
Köszi ET!

000000000

Tudom ez nem ledes topic de Led alá luxus a peltier pláne kinai minöségü ledeknek a gyenge pont a led hütö lemez és a led kristály közöti kontaktus gyenge gyártási teknologiai kivitelezés
ragasztásban van ahogy a hamisitot félvezetöl is ez alat véreznek ki nem az ezüstel felgorasztot félvezetö és hütölap közöti kontaktus az eredeti gyártmányu félvezetöknél...

Kelepeisz Lajos

Tesztelni jó lesz.
Ez a pid szabályzás hogy működik, gondolom van egy hőszenzor ami méri a peltier hideg oldalát?

000000000

ki rajzolom neked mert a forás kodbanban vanak a anttiny lábak definiálva!

000000000

pid szabályzás is lehet termikusan is használni mind szabályzás visszacsatolt rendszerben algoritmus!
A szenzor a dioda oldalra teszed hisz azt figyeled!:)

Kelepeisz Lajos

Köszi,várom.
De igazából jó lehet akár milyen pid szabályzó, mondjuk ilyen:http://automata.unas.hu/spl/127558,3/Schneider-Electric" TARGET=_fnew>PID?

000000000

igen amit linkeltél aban is az a pis algoritmus van....

https://hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3

hebo87

Nem tudom minek akartok feleslegesen TEC-el bonyolítani.
Haszna nem igen lenne, csak újabb hiba és halálozási lehetőség.  
Itt nem kell hajszálpontos hullámhossz a diódának, vagy pontos hőmérséklet beállítás a kristályoknak mint diódával pumpált kristály lézereknél (cree2 linkelt képe).
Szerintem mérési és minőségi hibahatáron belül nem lehet élettartambeli különbséget megkülönböztetni egy normális aktív bordás hűtés és TEC-es hűtés között.
Hőmegfutás elleni védelmet ki ne hagyjátok, mert ha véletlen leáll a meleg oldali hűtés ventije akkor pillanatok alatt szétfűti az egész diódát a peltier, lehet az bármilyen jó vezérlésű, míg ha csak sima hűtőbordáson áll meg a venti akkor jóval több idő még felfűtődik és van esély, hogy túléli a dióda.

Kelepeisz Lajos

Van egy gyagya kérdésem, a szabályzóba akkor ugye azt a hőmérsékletet állítjuk be ami a dióda adatlapjában kérnek, gondolom az sem jó ha lóg a jégcsap a diódán üzem közben?

Kelepeisz Lajos

Amit mondasz az teljesen igaz, maximálisan eggyet értek vele, engem igazából ez a peltier technológia érdekel, azért kísérleteznék vele mert nagyon tetszik amit tud, de ha lézerhez kellene valószínűleg én sem szerelnék fel egy ilyent a gépre.

000000000

ahogy igértem...

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%C3%A9n%C3%A1z%C3%B3k%20k%C3%A9pei/pid1.jpg" border=0>

kod forrásban tudod beálitani hömérséglet tartást:
SetPoint=14; //14C alap

000000000

Hőmegfutás elleni védelmet igen ez a legfontosabb ezt lehet szoftveresen is meg manuálisan is az az pl (KSD9700 nc 50c) ezt preferálom ez megbizhatobb mind a szoftveres megoldás de ha kéritek bele irom a kodba van még szabad láb!

Kelepeisz Lajos

Ez tényleg egyszerű.