Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Ezek az LD+ LD-, CL+ CL- csatik nem tiszták, az LD az ha jól tudom a dióda belső hőmérséklet figyelője talán, a CL meg a peltier?

000000000

Akkor küldöm a fordítást:

+5V, GND   -   Ide kösd a pozitív és negatív tápot
LD+, LD-   -   Ide kösd a lézerdióda + és – sarkát
CL+, CL-      -   Ide kösd a termoelektromos hűtő (peltier elem) + és – sarkát
RT+, RT-   -   Ide kösd a hőellenállás + és – sarkát
Sig+, Sig-   -   Bemenő jel + és –
S2 váltókapcsoló:   üzemmódválasztó:
T+(felső állás):  TT+ üzemmód,  
T- (középső állás): TT- üzemmód
A (alsó állás): Analóg üzemmód
S1 váltókapcsoló választja ki a lézerdiódára jutó áramot és a termoelektromos hűtő (peltier elem) hőmérsékletét (ellenállás érték)
I (felső állás): áram  
R (középső állás): hőmérséklet
I: 0,5V = 5A áramot jelent, ha multiméterrel rámérsz. (Így tudod kalibrálni)
R: 0,1V=10 kohm ellenállást jelent, ha multiméterrel rámérsz. (Így tudod kalibrálni)
Potméter
W5 potenciométer állítja a hőmérsékletét a termoelektromos hűtőnek (peltier elem)
W2 potméter lézerdióda áramszabályzója
W3 és W4 potméterek áramkorlátozást végeznek, 5A-re vannak beállítva.
Ha 3A-re akarod állítani, akkor a következő beállításokat kell tenned a potméterekkel:
W2=maximumra, W4=3,1A-re, W3=3A-re kell állítani.

000000000

Először W2=maximumra,  
Aztán W4=3,1A-re,
végül W3=3A-re kell állítani.

Kelepeisz Lajos

Köszönöm szépen, nem erősségem az angol a fordító meg zagyvaságokat írt.

Kelepeisz Lajos

És melyik állítja a nyugalmi áramot, amin alaphelyzetben van.

juhasz

Igen, a fényudvarra gondoltam. Köszönöm az infót.

000000000

Szia,

Szerintem a W2, W3 és W4 potmétersorral, az alábbiakban, a #8273-ban megadott sorrendben.
Alapban 5A-re van állítva, a 3A-re történő átállítás sorrendjét pedig a #8273-ban találod.

Kelepeisz Lajos

000000000

Felszálló füst és gázoktol védeni kel a lencsét pl egy ventilátor el fujtod oldalrom a felszáló gözöket vagy a fuvokás megoldás még...

2dbfy8y

Nekem évekig ment az első 2W-osom elfújás nélkül, lencsémnek úgy se volt semmi gondja.
Piros 1W és piros 3W-omnak hűtőventije se volt.
Az 1W-osban pedig volt bőven üzemórám, annak még hűtőbordája se volt.
Meg a 2W-ost is kb 1 évig hajtottam 3A-on.
Ezek szerintem szerencse kérdései, ki milyent fog ki, pedig azt ebay-en rendeltük.
Én vágni fát igazán egyikkel se tudok, szerintem az optikák nagyon sokat befolyásolnak. Csak hol lehet tuti optikát venni. Az emberben azért felmerülnek kérdések. Meg ezekre szerintem sose találunk választ.

juhasz

Oldalról fúj egy ventilátor, kívülről megtöröltem a lencsét szemüvegtisztító kendővel, nem javult. Lehetséges hogy bejutott a füst a diódához? Eléggé ki kellett tekerni a fókusz miatt a lencse házát, így is 80mm a fókusz. Talán kevés menet lehet már benne és ott bejutott a füst. Ki merjem szedni a lencsét teljesen?  

2dbfy8y

Nem kell aggódnod, ha kb 0.1mm széles vonalat húz tuti jó.
Szemüveg nélkül sose fogsz látni kis pontot.
Mondjuk kicsit vastagallom a vonalat.
Próbáld meg beállítani olyan 70mm-re a házat, és mindig azt mérd be. Fókusz lencsét addig tekerd bevelé, amíg szemüvegben jó kis éles pontot látsz.
Szemmel sose fogod azt látni, mint szemüvegben.
Nekem a narancsos színű ehhez hullámhosszhoz való szemüveg vállt be, piros lencsésbe nem látom azt amit szeretnék.

juhasz

Az a baj, ha befelé tekerem nő a fókusztávolság. Kifelé pedig nem mertem tovább tekerni. Piros és zöld szemüvegem van, elméletileg mindkettő jó a 450nm-re. Nincs baj a vonalvastagsággal, ez már a sokadik menet volt 100mm/min-en. Csak eleinte nem volt ez az udvar ott. Vagy nem vettem észre hogy van. Ma tűnt fel nekem mert a szokásosnál is rosszabbul vág :).

2dbfy8y

Nem lehet hogy a lencsét fordítva raktad be?
Lencsét valójában nagyon ki kell tekerni.
Mintha a háznak hosszabbnak kéne lenni.
Én úgy klőttem be a lencse helyzetét, akkor jó, ha nem téglalapot, hanem kis éles pontot látsz.
Valami sötét felületen a legkönnyebb beállítani.

000000000

A dioda nyitot a lencse mögöt oda be ne nyulj semivel a menetes optikát ki veheted de ne szed szét mert valoszinü ragasztva vanak a rétegelt lencsék ha nem változik a minöség érdemes egy ilyenre be áldozni...

http://www.ebay.com/itm/Collimating-Coated-Glass-Lens-for-405nm-Violet-Blue-Laser-Diode-w-Three-Layers-/121210624530?hash=item1c38b75a12:g:dXoAAOxypNtSfRE9" TARGET=_fnew>Collimating Coated Glass Lens for 405nm Violet/Blue Laser Diode w/ Three Layers

-----------------------------------------------------

Rakjál élő linket, így sokkal egyszerűbb!
A francnak van kedve másolgatni.:))

PSoft.