Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

nem!  
vagy nem értem...
amit mondasz, olyan,mintha LED lézer lenne, vagy maróorsó...
egyébként ha stabil helyen avn a lézercső, 4 db
4 db
tükör van...  
+egy/2 lense

PSoft

Nem dióda lézerről beszélek!

Ha a CO2 cső "seggébe" épített tükröt is számolod, akkor valóban négy tükör van.
De, azzal a negyedikkel, Neked nem kell foglalkozni/állítgatni.
Így csak, három tükörrel kell "játszanod" a beállítás során.

Fixen a gépvázba(ra) telepített cső esetén, az egyes-kettes, kettes-hármas tükör közti távolság, mindig változik.
Állandó távolság, csak a cső,és az egyes tükör között, valamint a hármas tükör,és a fókuszlencse között van.
Munka közbeni "sugárvándorlás" az egyes-kettes,és a kettes-hármas tükör között is lehetséges.

A hídra telepített cső esetén, ugyanezzel az elrendezéssel, az egyes-kettes tükör közötti, addig állandóan változó távolság lerövidül,és fixé válik.
Munka közbeni "sugárvándorlás", csak a kettes-hármas tükör között lehetséges.

Ezért egyszerűbb a sugár/tükör beállítás hídra telepített cső esetében.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/cnc-laser-system.jpg" border=0>

000000000

ok.
tehát:
az én lézerem co2
veszettül szkennel, jobbrabalra pásztáz, kb 2-3 m/sec sebességgel...
bordásszíjjal, megteheti, mert a fénynek nem nagyon van tömege, tömeggyorsulás...
amit mondasz, az ok...

u6p5jr23k

Pár napja volt téma az infra lézer védőszemüveg.
Beszéltem Attilával, az átláthatóság volt a kérdése. Csináltam neki képet, amit https://goo.gl/photos/axVSei7KZvKHSBs1A" TARGET=_fnew>linkelek.

RJancsi

Sziasztok! Pár hét és elkezdhetem az első lézeres próbálkozásaimat egy 1 W-os kék lézerrel. Szeretném látni az "eredményt" és mást is, ezért védőszemüveget is akarok venni. Milyet javasoltok? Az ebay-en kb. azonos árban vannak piros és zöld lencsés szemüvegek is, és mindkettőről azt állítják, hogy jók a 445 nm lézerhez. Az árak 500 HUF körül indulnak (ilyenben azért nem bíznék) és a csillagos égig érnek. Tudom, hogy az ár nem mindig tükrözi a minőséget, de milyen árszinten remélhetek tényleg használható védőszemüveget?

2vkx6unz

Piros vagy narancs szín a jó. A Zöld NEM!

vjanos

Önmagában a szín biztosítja a védelmet?

Akkor lehet házilag védőszemüveget csinálni narancsos TicTac dobozából? :))

RJancsi

És miért? Nem kötekedem, csak szeretnék valami "tudományos" magyarázatot. Filmes fotós emlékeim alapján a színszűrők egyféle hullámhosszúságú fényt engednek át. A vörös pl. a vöröset, a zöld a zöldet stb. Ha épp a kék színtől szeretném megvédeni a szemem, az lenne logikus, hogy kék szemüveget használjak. Ilyet nem találtam, de a spektrumban a zöld közelebb áll hozzá mint a vörös. Vagy nem a "kéktől", hanem a hőtől (infravörös tartomány) kell tartani?

2vkx6unz

Te magad írtad a választ...
"Filmes fotós emlékeim alapján a színszűrők egyféle hullámhosszúságú fényt engednek át. A vörös pl. a vöröset, a zöld a zöldet stb." Namármost ha a kéket akarod kiszűrni akkor pont nem kék kell márpedig szűrni kell (csökkenteni az intenzitását), hanem a komplementer színe azaz vörös. A vörös szemüveget eredetileg nem mint védősezmüveg kezdték használni hanem a vörös szintező lézert jobban lehet látni benne mert azt átengedi így nagyobb távolságból is észlelhető a vonal... az csak egy "mellékhatás", hogy a kék lézerrel játszó emberek szemét meg valamennyire védi. Egy minőségi tanusítványokkal is rendelkező szemüveg kék lézerhez 150-EUR felett van.

RJancsi

Köszi! Nem láttam a fától az erdőt. Tényleg az zavart meg, hogy az építőipari (látható) vörös lézerekhez piros szemüveget adtak, és nem "láthatóság javító", hanem "védő" szemüveg címen.

2vkx6unz

Nem önmagában, de egy narancssárga tic-tac doboz elég sokat csillapít..
Próbáld ki, hogy egy TV elé állva melyik színt fogja blokkolni. A kékek feketék lesznek...

000000000

hulllámhossz az elv minkét iránybol nézne alkalmazot lézer>>> szemüveg forditva is igaz ...
 © sanyi már végre rétapintot az olcso szemüveg is jol véd egy hulámhosszu léereknél singe line....
pl egy dpss lézernél már összetetebb a dolog 808>>1064>>532nm sorakoznak sorendbe...ezt már bizony szines plexi nem elég!

000000000

túl misztifikáljátok a dolgot!  
szépen néztek ki különböző színes dekoratív szemüvegben!

mi a francot kell nézni a lézersugarat!!!
Ha a felületet nézed, indirekt, nem árt!

000000000

Értem amit irsz de kiváncsi szem mindig lesz de akor lehet már károsodik és foltos lesz a tekintet örökre....
még mindig kamerás tekitetbe bizok meg persze max beég ccd ha rossz a filter...

000000000

, indirekt, vissz averödéshez nem kel sok 10..15mW retina sérülést okoz...