Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

juhasz

Nem hinném, hogy fordítva van a lencse, ki sem vettem csak tekertem rajta kifelé. Kifelé csökken a fókusztávolság. Azt írtad próbáljam 70mm körülire a fókuszt, most 80 de nem merem jobban kitekerni, félek kiesik.
cree2: köszi, ha nem lesz más rendelek egyet.

csuzlee

Üdv!
Tudna valaki segíteni,hogy mi az a galvo?
Továbbá hogy műxik,mi vezérli stb.
Esetleg drága?
Egy ismerősöm kért meg,nézzek utánna,házi lézershow-t szeretne készíteni.
Gondoltam hátha.
Előre is köszönök mindent.

vjanos

Mozgó tükrök, amik eltérítik a lézersugarat.
https://youtu.be/MUtxg7VziGE?t=28" TARGET=_fnew>Youtube-n találsz videókat házi megoldásról

NickE

A CO2 lézercső csak azt nem szereti, ha üzem közben nincs kellően hűtve, vagy az is gond, ha a gép kikapcsolva túl meleg helyen van. Kitettem a gépet az udvaron egy faházba, de ott nyáron gyakran van 40+ fok is.

PSoft

Kicsi az esélye, hogy az optika,és a dióda közti térbe üzem közben füst kerüljön.
Még ha csak "pár menet" tartja az optikát a házban, akkor is.

Hátulról, a házba préselt dióda, elölről, a menetes optika zárja le a kamrát.
A dióda üzem közben hőt termel, melegíti a köztes térben a levegőt is.
A meleg levegő hatására, "túlnyomás" alakul ki a kamrában.
A túlnyomás, megakadályozza, hogy oda a külső, hidegebb térből a füst bejusson, még akkor is, ha csak pár menet tartja az optikát a házban.

Az optikát, a házból kiveheted/kitekerheted, azzal bajt nem csinálsz.
Sőt, az üveglencsés optikák a menetes/sliccelt zárógyűrű/anya kihajtásával, akár szét is szedhetők, nincs a rétegek közt ragasztás.
Max. egy festékpötty van, a záróanya rögzítésére.

Ragasztva, a műanyagtokos, műanyaglencsés optikák vannak, azok nem szedhetők darabjaira, csak roncsolással.

Ha már csak pár menet rögzíti az optikát a házban, érdemes a beállítás fixálására két-három pötty szilikonos ragasztót(FBS)használni.
Előfordulhat, hogy munka közben, a gép rezgései hatására,(ami optikára is áttevődik)a laza menetillesztés miatt elmászik a beállítás.
A szilikonos rögzítéssel megakadályozható, hogy az esetlegesen lazán illeszkedő utolsó egy-két menet miatt, az optika "vándoroljon".

PSoft

"Lencsét valójában nagyon ki kell tekerni.
Mintha a háznak hosszabbnak kéne lenni."

Valószínű, ennek az lehet az oka hogy...

Ezek a házak, a rövidebb, 10-20mm-es fókuszú lencsékhez készültek.
Ott ugye, kisebb a távolság a dióda,és az optika között is.
Így, a rövidebb fókuszú optikák, mélyebben ülnek a házban.

frob

Sziasztok
Régebben ( talán most is) volt itt valaki aki épített lézert, már mint co2 lézert, ha esetlegesen válaszolna pár kérdésre,
- hol lehet venni olyan vákuum mérő órát, ami 0-100 mBar ig mér, vagy mondjuk max 0-500 ig
- mix gáz palackot hol lehet venni?  
eddig ahol néztem csak bérelni lehet, az meg nem frankó, mert ha sokáig szórakázok vele, akkor a bérlésre a gatyámat ráfizetem...
Előre is kösz
R.

000000000

Nekem van ilyen szerkezetem igaz nem ipari széria de 450nm már lehet elö kell majd veni...
De kérdez bátran!

RJancsi

Sziasztok! Régóta agyalgok rajta, hogy CNC gravírozómat kiegészítem egy lézer fejjel. Nem "ipari", tisztán hobby célú szórakozásra gondoltam. Ahogy nézegetem, a "kék" lézer a sláger. Ám az ebay-en beleakadtam ebbe: http://www.ebay.com/itm/808nm-810nm-500mW-Infrared-Laser-Module-Focusable-IR-Module-12VDC-TTL-/331392930762?hash=item4d288ed3ca:g:dAUAAOSw2XFUcsOA" TARGET=_fnew>Infra lézer szet
500 mW-ot írnak rá és infravörös. Szerintetek ez mire lehet elég? Nyilván nem acéllemezt akarok vágni vele, de műanyag, fa "égetésére" szerintem elég lehet, az ára meg kifejezetten baráti.

s5f8tmfv3

Erre ne áldozz pénzt, nem érdemes. Infrából az 1W-os is nagyon gyenge: fára csak a sötét színűekre hajlandó kapásból gravírozni, a világosabbaknál trükközni kell, pl. tonerporral.

RJancsi

Köszi, akkor felejtős. [#worship]

2dbfy8y

Nekem volt 3W-osom is belőle, de a 2W kék simán veri.

RJancsi

Nekem a 2W is sok, amire kéne (csúnya szóval "játszani"), még az 500 mW is elég lehet. De ahogy nézem az 500 mW és az 1 W között már nincs nagy különbség. Akkor pedig miért ne a nagyobbat. Kicsit(?) fázom a kínai beszerzéstől, de itthon nem találtam 0,5 - 1 W körüli komplett lézer szet-et, a nagyobbak meg (árban) nem érik meg nekem.

2dbfy8y

És hol lehet ilyen lencsét beszerezni?
Azok a g2 lencsék?
Hatásfoka nem lehet neki jobb?
Arra gondolok, hogy közelebb van a lencse az anyaghoz.

000000000

Játszadozni rád nézve az infra veszélyesebb nagyon kis részét lácik csak a szemnek de az már lehet késö ....
kék 1w nem olyan horor...és bele kezdesz vele fehér alap anyagba is....
jobban jársz ha épitesz van készen minden szinte...
modulba drága!