Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

na jó.
NE NÉZZ A LÉZERSUGÁR IRÁNYÁBAN VELE SZEMBE!!!
a felületre, ahova csapódik, az visszavert fény, nem árt...
de az ncis-ben érdekes a szemüveg...

(persze ha tükör az más)
de a fa, egyebek, az nem árt...

nekem itt van CO2 és dióda is.
hülyeség amit mondanak, hogy egy "pointer" től a helikopter elkábul!!!

a diplomatervem fémszórás/ívfény volt
kötőhártyagyulladás éjjel 2 óra...

1970-ben...

most klassz új szemlencséim vannak  :)  

egyébként a lézer BŐR ALATT igen kemény fájdalommal éget, a bőr hibátlan marad

000000000

mégegyszer: NEM NÉZEK SZEMBE A SUGÁRRAL! MINEK!

AZ ÉRDEKEL, MIT ÉGET AZ ANYAGON  :)

000000000

Olyan berontás elöti fény / hang efekt kommando...katonaság fénygránát efektus ez mind elvakitásként használja a katonaság is.... zöld lézer bizonyos helyzetekbe!
nem játék a lézer de már azt csinálnak belöle kis tudatlan gyerköcöknek..

000000000

Ok.
tudom...
úgy vezettünk, hogy a lányom mondta:
jobbrakicst
balra

tábla
járdaszgély

ott egy biciklis
ott egy biciklis...

(a biciklis nem látszik mert szürke mint a főd... de őt nem érdeki)  
na jó, túl vagyok rajta...
a pointen érdekes, majd bemutatom...

000000000

pointer... ne nézz bele, de nemhal bele a helikoptervezető, mint állítja

Rabb Ferenc

Ha hiszed, ha nem...

Pár éve a kairói reptér felé kb ezer méter magasan hirtelen egy zöld felvillanást láttam. Kinéztem az ablakon - nem kellett volna, mert a következő "adag" szembe kapott, percekig káprázott a szemem. Ugyanez egy pilótánál már kicsit komolyabb kockázatot jelent.

Ja, és a városban ötven méterenként árulták a pointereket. Én hülye meg nem vettem egy csokorral...

Szalai György

Igen. Egy idő után már nem árt.[#nevetes1]

sasi

A kék lézerhez:
Aki nincs tisztában a nyolcadikos fizikával, megérdemli, hogy jól lehúzzák a „márkás” lézerszemüvegekkel!

Egy 5 W-os égőnek a fényereje lényegesen nagyobb, mint az 1,6 W-os kék lézer visszavert fénye fehér papírról, illetve nyír rétegelt lemezről...
 [#guluszem1]

Szalai György

Szerintem mindegy, hogy milyen szint (hullámhossz tartományt) enged át, vagyis mindegy, hogy milyen színűnek látod.
A fontos, hogy a kiszűrni kívánt hullámhossz tartományra jelentsen szükséges csillapítást.
Ha ez mellett a látható spektrum többi részét is jelentősen csillapítja, akkor nem szűrő, hanem pl. bádoglemez.
Ha meg a többit jól átengedi, akkor lehet majdnem víztiszta is, mint egy szűk sáváteresztő szűrő.
L6 transzmittanciával kiveszi a 400-410nm sávot (405-re maximált csillapítás) és a többit nem nagyon befolyásolja, akkor szinte víztisztának látod.
Hiszen az egyik cél éppen az, hogy a többi hullámhosszon ne befolyásolja jelentősen a láthatóságot. [#nemtudom]

PSoft

Én ugye, nem folyhatok bele ezekbe a "színes szemüveg" eszmefuttatásokba.:)

Rólam erre felé, az az "urban legend" járja, hogy nem használok védőszemüveget,és  még...
"javult is a látásom" mióta kék lézer van a háznál.:))

Hát, jelentem, ez így, ebben a formában, nem igaz!
Nem javult, mert...olvasószemüveg azóta is kell!:)
(ha javult volna, nyilván már rég eldobtam volna)
Ezzel szemben az igazság az, hogy...
Szerintem nem javult, de...nem is romlott, mióta lézerezgetek!

De hogy a kérdésre is próbáljak választ adni...
Mindkét "színű", kék lézerhez ajánlott szemüvegből van a gép mellett egy-egy példányom.
Ott van a tokjában a zöld,és ott a piros szemüveg is.
Aki már járt nálam, tudhatja, igazolhatja, kérem is, hogy valamelyiket tegye a szemére, ha "nézni" akarja hogy dolgozik a kék lézer.

Hogy én, használom-e valamelyiket?
Általában nem, mert, nem nézem "direktben", hogy "hogyan dolgozik a lézer"
Persze más a helyzet, ha épp "beállítási" gondok vannak, és huzamosabban, direktben nézni kell a szórt fényt.
Ilyenkor viszont előnyös,és mindig a szememen, illetve az orromon a...valamelyik szemüveg.:)

vjanos

"a kiszűrni kívánt hullámhossz tartományra jelentsen szükséges csillapítást"
Vajon az 500Ft-os kínai szemüvegnél ezt mi garantálja?
http://laserpointerforums.com/f52/aliexpress-safety-glasses-93571.html" TARGET=_fnew>Főleg ami azt ígéri, hogy széles hullámhossz tartományban véd

Valamiért úgy gondolom, hogy a kutatás+fejlesztés annál összemérhető azzal az erőfeszítéssel, mint mikor reggel feltaláltam a tictacos dobozból készült vetélytársát :)

2vkx6unz

A Kínai szemüvegeknél nem garantál senki semmit. Ezért olcsó. Feltehetően felelősségbiztosítás sincs mögötte.  
Vannak persze komolyabb cégek is: http://www.uvex-laservision.de/

Amúgy vörös színszűrővel készültek ezek a felvételek Fehérváron:http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/Lasergravir_verseny/Tibor45_txt_gravir.mp4" TARGET=_fnew>Laser teszt
Szűrő nélkül nem látszott volna belőle semmi.

Szalai György

Épp a 400-550 nm közötti tartomány legveszélyesebb a retina kék fény általi fotokémiai károsodását tekintve, amihez minimális sugárdózis is elég lehet.
(A villanykörte nem sok ilyet termel.)
A hosszan tartó, vagy ismételt besugárzás segíti a szürke hályog kialakulását is.
A hatás nem azonnali és halmozódik, függ a besugárzott felület nagyságától, a besugárzás irányától és időtartamától.

A védőszemüvegnek feladata nem csak a szórt fények megfigyelésében van, hanem a váratlan balesetek megelőzésében, a direkt sugár kivédésében is.
Lehet, hogy egy Hobbyista élet alatt egyszer sem kerül erre sor, de az egy baleset a döntően fontos, nem pedig a sok meg nem történt.

RJancsi

Nem gondoltam volna, hogy egyszerű kérdésemmel (zöld [#whatever]/piros [#duhos2] szemüveg kék [#merges2] lézerhez) ekkora "vihart" kavarok. [#nevetes1]
De örülök neki, mert nagyon sok hasznos hozzászólás született! [#worship]

3857d67m

Tisztelt Fórumozók !
Vectric által generált g-kódot hogyan tudnám lézer be/ki kapcsolására rávenni ?

Üdv.