Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

De átrakható arduino uno ...nano....micro is lábakat kel csak átirni kodba!

2vkx6unz

Szerintem a nagy lendületben egy fontos dolog kezd elsikkadni. Ez a lézer a hűtéssel együtt mozog. Minden egyes feleslegesen mozgatott gramm rontja a dinamikát. Most kb. ott tartunk, hogy az egyszerű léghűtéses megoldás helyett felteszünk egy + peltier elemet egy nagyobb hűtőbordára egy nagyobb ventillátorral mert nagyobb hűtőteljesítmény kell. Bonyolultabb az elektronika, több a hibalehetőség. Szerintem kellő gondossággal megépítve a hagyományosat nem túlhajtva a lézert nem lesz számottevő az élettartam különbség.

mu45tbne

Szia.
Teljes mértékben igazat adok neked, míg nem szól közbe valami külső tényező, gondolok itt a nyári 40 fokos kánikulára, vagy a lehető legnagyobb kivehető teljesítményre, vagy a PWM/analóg meghajtásra.
Nem feltétlen van az úgy hogy nincs haszna egy aktív tec hűtésnek, gyakorlati tapasztalatom van ezért merek belekotyogni a témába.
Természetesen bonyolítja a rendszert, a haszna viszont hogy "élet tartamot növel" túlhajtással is, szituáció a következő, most lesz lassan 4 éve hogy építettem egy modult HS1600 as diódával, aktív hűtéssel. Annó beállítottam a dióda áramot 2.1A-re a hűtést ~18°C és lezártam a modult, és ez a modul azóta is üzemel, durván most tart az 1000-dik üzemórájánál ami aktív állapotot jelenti. Ezzel szemben teljes mértékben ugyan az a felépítésű modul csak nem került bele aktív hűtés, a tulaj próbálkozott hajtani 2.1A-el a dióda 3 hónap után leolvadt.
Az hogy a peltier elemnek mennyire kell pontos szabályzás az egyén függő ki mennyire akarja bonyolítani az életét, amúgy egy ntc, két ic, megy egy fet.
A hőmegfutásos sztori kivédhető egy mechanikailag jól felépített modullal, és akár mindenféle vezérlés/szabályozás nélkül direktbe lehet hajtani a tec et, viszont ez már más téma.
Üdv Gábor.

000000000

Miota félvezetö lézer elkezdödöt azota alig hagyták ki a peltieres hütést melete ez nem is volt olyan egyszerü szabályzó a modulokban ha bele nézük egy ilyen összetet vezérlésben 10....20 opamp össze szalad egy panelen...
de nagyon kivan már minden egyszerüsitve ami a minimum ugye csak egy mezei áram generátoros szabályzás...amiben igen nagy hiányoságok vanak ami a neten kering vagy ugy általába meg épitenek (ESD...TERMIKUS....STB )kiegészitések nélkül!
Érdemes átgondolni 20....60E akatrészeknél hogyis lene hosszab még az élete....

Kelepeisz Lajos

Egy példa, pl ezt a modult, már kiegészítették hőmérséklet figyeléssel,és még egyéb mással, arról nem is beszélve hogy elég kis guszta kivitelezés.http://www.ebay.com/itm/6A-Analog-TTL-PWM-CW-laser-diode-driver-for-808nm-445nm-NDB7A75-NDB7K75-NUBM44-/151988087143?hash=item2363322967:g:BRAAAOSw9mFWMx5q" TARGET=_fnew>Áramgenerátor

000000000

igen ntc sima opamp compare áramkörön alapszik + soft start bekapcsoláskor...

000000000

Ha veszel, nekem is rendelhetsz. Magánba megbeszélhetjük.  

Kelepeisz Lajos

És nem is drága.

Kelepeisz Lajos

Mondjuk ehhez jó lenne egy olyan rajz amin látható hogy mihez mi van kötve, mert van pár csati meg poti ami a fene tudja mire jó.

000000000

Végig leírja amit kérdeztél a honlap ahol árulták.
A gond, hogy a link szerint már nem elérhető a termék, nem forgalmazzák.
Lehet mások igen.

000000000

igen enyiért fene álna neki gyártogatni othon....
valamiért elszálnak ezeknek a vezérlöknek az árával kozben nincs rajtuk nagy költségü alkatrész....
eladónál sajnos a webshop teljesen megszünt de valoszinüleg saját fejlesztésü vezérlök nem tömeggyártot nem igazán látam sehol máshol kinai oldalakon sem....

juhasz

Üdvözlet!
Nem rég kezdtem ezzel a cnc-s dologgal foglalkozni, van egy 1,6W-os kék lézerem, cncdrive-os. Az lenne a kérdésem, hogy normális dolog-e az, hogy van szórt fénye is a lézernek.

http://www.imgserv.com/images/2016/03/14/fB51D.jpg" border=0>

Ez mitől lehet ha nem normális jelenség?

000000000

A szórt fény alatt mit értesz? Ha tárgyakról történő visszaverődésre gondolsz, az egy ekkora teljesítményű lézernél teljesen normális. Ha viszont arra, hogy a fókuszált koherens fény körül van egy zavaró "fényudvar", az már nem biztos. Ezt a jelenséget tudja okozni poros, vagy füstös lencse is.