Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Ez így ebben a formában egy kis csúsztatás.
1,2A áram esetén leglább 1,1W tipikusan 1,6W a teljesítmény. Az áram optikai teljesítmény karakterisztikája nem lineáris, szóval semmi garancia nincs arra vonatkozóan, hogy 1,5A mellett valóban van 2W optikai teljesítmény mert az is lehet, hogy mindössze 1,5W lesz 1,5A mellett. Vagy minden egyes diódát optikai teljesítménymérővel mérsz és úgy állítod be a lézert?

etc77f5nr

Csak trafós, és teljesen független tápot, csak a lézer legyen rákötve. Kapcsüzeművel megszívtam én is... Egy dióda elhalt.

PSoft

"Szóval az én lézereimnél nem beszélhetünk túlhajtásról."

Ha maradnak az általad "gyárilag" beállított pihentető,és munkaáram értékek, akkor, biztosan nem!
Azonban, a "manipulálás" lehetősége, hozzáférhetően ott van az áramgenerátoron, mindkét áram esetére.

A lézer egységhez mellékelt, érthető,és világos leírásban írod...
--------------------------------------------------

"Áramgenerátoron látsz két potmétert, az "O" jelölésű bal oldali potméter az offset beállító, ezzel lehet a dióda nyugalmi áramát beállítani....
A jobb oldali "M" potméter pedig a moduláció potméter,ezzel lehet beállítani a maximális vezérlési áramot...

A BEÁLLÍTÁST ÉN MÁR ELVÉGEZTEM, neked nincs más dolgod velük, csak abban az esetben, ha túl erősnek ítélnéd a teljesítményt, akkor tudod csökkenteni az "M" potméter letekerésével.
Ebben az esetben, jegyezd meg, hány fordulatot tekertél le,hogy később ha újra növelni akarod, akkor ugyanennyit tekerj majd vissza.
Illetve, növelheted is a dióda áramát, még 3-4 fordulattal, de ez már az élettartam kárára is mehet.
Egy teljes "M" potméter fordulat kb. 80-100mW-al növeli, vagy csökkenti a dióda teljesítményét."  
--------------------------------------------------

Nem minden lézer kerül hozzáértő,és az elektronikában legalább alapszinten jártas, számolni, mérni tudó felhasználó kezébe.:(
A "kettőt jobbra, egyet balra" tekerés, nehezen kontrollálható mérés nélkül.
Szerintem, a munkaáram mérés nélküli állítgatásával, könnyen túlhajtható a dióda.:(

Ott a lehetőség, a "többre vágyó",és más munkáit látva talán még, eredményeket is hajszoló:( ujdonsült,vagy kezdő lézeres előtt.

Talán nem jó a példa, a Sokol rádió esete...

A kiscsavarhúzó, sokszor csodákra volt képes,ha valamicskét értett az ember a KF tekercsek "tekergetéséhez".
De ha nem...
Akkor, lett egy laikus által soha többet meg nem szólaltatható, sistergő, fekete bőrtokos szekrénydísz a Sokolból.
Van azonban, egy lényeges különbség a Sokol, és a lézer között!
A Sokol, hozzáértő kezekben, újra rádió lett!
A lézer viszont, már soha többet nem "szólaltatható" meg, bármilyen hozzáértő kezekbe kerül is utólag.:((

PSoft

Bizony, ez is igaz,és döntő/befolyásoló tényező.
Az optika "hangolása".
Nem csak a munkaáram a döntő.
Nagymértékben függ x munkaáramnál a munkadarabra eső/jutó teljesítmény, az optika behangolásától is.

PSoft

'Annó Tibor45 mikor a Klaviós, 1,6W-os lézeres "korszakába esett":)...

Írta, hogy Ő saját fejlesztésű áramgenerátort használt a lézerhez.
Azt is írta, hogy rengeteg időt(talán több napot?) töltött az optika hangolásával, mire az "tökéletesre" sikerült.
(a "sikerült", persze az Ő esetében nem helyénvaló, de nem találtam jobb szót):)

Ő is látta, tudta, hogy nagymértékben függ a diódából kivehető teljesítmény az optika pontos beállításától, legalább annyira, mint a munkaáram beállításától.
A két dolog, szorosan összefügg egymással.

000000000

nem gond a kapcsi táp de közvetlen az áram generator betápra (közvetlen áram generátor pcbre) kel  1000..2000uF kondi nagyobb tüskék miat simit + hidegités amik a kapcsi tápol akkor is kijönek amit a dioda nem komál!

PSoft

Szerintem sem gond a kapcs.táp.

Én, egy http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1EFHIJpXXXXcdaXXXq6xXFXXXR/Delippo-font-b-14V-b-font-AC-font-b-Adapter-b-font-For-Samsung-BX2335-S22A300B.jpg" TARGET=_fnew>hasonló 12V 2,5A-es "notebook" tápot használtam/használok a "Hebo-féle" 2W-os áramgenerátorához.

Az áramgenerátorhoz javasolt tápegységről, Ő ennyit ír:
------------------------------------------------

"Működtetni kizárólag stabilizált 8-13V egyenfeszültséggel lehet!
Minimum, 2A terhelhetőségű legyen a tápegység!...
A tápegységnek minőségi, jól szűrt, stabilizált egyenfeszültséget kell adnia, különben csökkentheti a lézer élettartamát!"
-----------------------------------------------------

Ő, nem ír a + kondi(k)ról, mert nyilván az Ő áramgenerátor kapcsolása, tartalmazza ezeket az elemeket.

PSoft

A tápegység milyenségénél(kaps./nem kapcs.), sokkal fontosabbnak tartom, amit Hebo a bekapcsolás metodikájáról ír:
---------------------------------------------

"Az áramgenerátor feszültség alá helyezése ne úgy történjen, hogy az fixen a tápegységre van kötve és a tápegységet kapcsolod ki-be a hálózati 230V-al, mert ilyenkor a tápegységeknél erős tranziens jelenségek léphetnek fel amelyek az áramgenerátoron át a diódára jutva tönkretehetik azt.
Ezért fontos, hogy először mindig a tápegységet kell hálózati feszültség alá helyezni és csak ezután lehet a tápfeszültségét az áramgenerátorra kapcsolni!"
-------------------------------------------

Na, lassan-lassan, ide is másolom Hebo teljes leírását, amit a lézerhez mellékel, de...
Csak nem veszi rossz néven!):)

Kelepeisz Lajos

hebo87

Mindenképpen trafós tápot ajánlok inkább, én nem szeretem a kapcsolóüzeműeket mert hiába az induktív, kapacitív szűrés jóval zajosabb marad mint egy trafós táp.

Kelepeisz Lajos

Értem, köszönöm.

hebo87

Az a leírás még a korai verzió volt. :) Azóta már finomodott, nincs benne ez a találomra poti tekergetős rész.
Csinálhattam volna úgy az áramgenerátort, hogy ne lehessen változtatni az áramokat, de azért mégis jobb így szerintem, ha valaki ért hozzá eléggé akkor utána tud állítani az áramokon, ha másért nem a vezérlő feszültség miatt.

PSoft

Ne hogy félre értsd, nekem, azzal a "korai verzióval" sem volt gondom.
Jó, hogy ott a két poti, mert így a felkészült/hozzáértő felhasználó, tudja "igazítani" az áramot.

Pusztán, a laikus, hozzá nem értő általi kontrollálatlan túlhajtás lehetőségére akartam felhívni a figyelmet.

Biztos igaz, amit a kapcs.táp, kontra trafós tápról írsz.
Én, a lentebb már írt "notebook" tápról hajtottam,és hajtom majd a következőt is.
Nekem, nem volt problémám az említett kapcs. táppal,nem az okozta a dióda halálát.

sxpk23a0a

Tisztelt uraim az lenne a kérdésem hogy van egy kis lézerem mechanikával 500mw és a lézert akartam kicserélni nagyobbra 5500mw de amikor összekötöm vele egyböl kapcsolja a lézert mig a másikat lehetett szoftverrel kapcsolni.

PSoft

Nyilván, különbség van a két áramgenerátor kapcsolás bemenet kialakítása között, valamit nem jól kötsz/értelmezel.
Milyen programmal hajtod a lézert?
Milyen az egyik,és milyen a másik áramgenerátor?

Ahhoz, hogy segíteni tudjon valaki...
Kevés ennyi infó, amit közölsz!:(