Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

Mi a kérdés?

000000000

Sziasztok, számomra még mindig az a kérdés maradt meg, hogy mekkora teljesítményű lézer kéne, hogy max. 1 cm vastag balsát vágjak? :) Istenek lennétek ha tudnátok benne segíteni.

acrvum8z

4W-os bőven elég. Próbáltam 5mm balsát vágni, 3 menetből átvitte, és meg sem égette a fát.

000000000

1mm-es, fóliázott, 4016-os lemezt vágunk, úgy hogy a gyártó által ajánlott beállítás szerint, a  munkadarab kivágásakor először felvágjuk a fóliát egy marking beállítással, és utána vágunk kontúrt teljes anyagvastagságban. Szerintem ez felesleges időveszteség, és kiakarom váltani egylépéses kontúrvágással.

c2nsu773m

Akkor tedd azt!

Csinálj egy próbavágást és nézd meg , hogy mi történik. Bár én sokkal több értelmét látnám annak , ha a vágás vonaltól mindkét oldalra párhuzamost szerkeszteni és azt vágni ki kis teljesítménnyel ( mint egy plotterral megkarcolni a fóliát) , lehúzni a fóliát és utána történne a vágás. Talán így nem olvadna , égne az anyagra a fólia, de ez igazából a késztermék igényétől tenném függővé és valljuk be ez a folyamat igencsak a harmadára  csökkentené termelés.

hyuekyh7a

Ha egyből vágod a fémet akkor a nagy nyomás helyenként vagy mindenhól leválasztja a fóliát a lemezről, és ha további megmunkálás lesz pl hajlítás akkor sérülhet a felület.
Ezért először távolról kis teljesítménnyel mintegy elolvasztjuk a fóliát mely így picit a vágás mentén ráolvad a lemezre így nem fogja lefújni vágás közben.

zozo

Az a "munkaáram" kevesebb mint 1A, szerintem mindent elmond róla. Ráadásul aranyárban van. Felejtsd el.

000000000

Azt írja, hogy yag lézer. [#nyes] [#violent]

zozo

Ja, ír az mindent...

guliver83

Mivel nem értek hozzá ezért kérdeztem!
Leírnád bővebben.

000000000

Nem nagy bőség kell hozzá. Kamu az egész, sztem.  

zozo

Kék lézerdióda van az oldalon, 445nm hullámhosszal. Igaz ír YAG-ot is 405nm hullámhosszal, de azt hagyjuk.  
A 5,5W-os lézer 3,5A-t kajál 12V DC mellett. Kevesebb mint 1A akkor mire jó?

000000000

Inverteres meghajtása van a diódának így már kijöhet a 12V x 1A ból a teljesítmény.

guliver83

És egy mennyi % amit írsz?  
50% vagy vagy?  
Tud valaki ajánlani olyat ami tutira 5.5W tud.