Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Még 1989 ben technika órán nézegettem egy gyerekeknek íródott könyvet amiben volt egy jövőbeli TV rajza 3 színű lézerrel amit tükrök mozgatnak.
Persze leírták hogy még nem megvalósítható meg az elképzelés nem is projektor volt hanem egy képcsöves szerű TV ernyőjére mint vászonra rajzolta a képet.

djfgekywd

Azt ha jól emlékszem egy Rt is lehozta.

svejk

Nem hittem volna éás bizonyára bazi nagy szükség is van rá...

A lényeg a harmadik mondatoban van, ez sajnos mindent megmagyaráz.:(

robokacsa

Jordan Gabor

UDV,

Kis segitseget szeretnek kerni:
Ontapados folia vagasahoz alkalmas a lezer? Vagy nem lenne szep az ele?
Ha egy meglevo cnc gepre szeretnek folia vagashoz es muanyag gravirhoz lezert, milyen teljesitmenyt keressek minimum?

Koszonom,
JG

Kristály Árpád

Szerintem maradj a plottern....

zozo

Szerintem is plotter, a lézer csúnyán dolgozik rajta.
Akár adok neked egy sosem használt vadi újat 95ezerért [#nevetes1] (Cutting Plotter CTO630)

Jordan Gabor

ertem.

Kellene egy jo kes es meg kellene tanulni hasznalni, de az mas topic temaja ....

mindenesetre, ha muanyagot akarok feliratizni, ahhoz milyen lezer kell?

Koszonom,
JG

zozo

40W CO2 már elfogadható

trawe

Üdvözlet !
Van valakinek co2 lézer cső építésével tapasztalata ?
Akarok csinálni egy gyors axiál áramlású lézert.  
Egy cső 4 szekció  minden szekció külön trafóval van hajtva.
Cső átmérő 20mm:
gázáramlás :3 bemenet 2 kimenet  
a gáz áramoltatásával vagyok gondban mert a nagy 4000w os csőnek brutális áramoltató motor/lapátja van.
az én csövem az 1/4 annak és gondolom, hogy turbó lapátos gázáramoltatás lenne jó de a méretekben nem vagyok teljesen biztos.
illetve abban, hogy fogom a motort elhelyezni .
csökkentett gáznyomásban vagy azon kívül.
Csak tapasztalatot akarok olyan emberrel cserélni aki már épített co2 csövet.

svejk

Szó volt tegnap a lézerrel való NyÁK gravírozásról.

Ma teljesen véletlen volt alkalmam egy rövid tesztet végrehajtatni egy http://www.keyence.com/products/marker/fiber-yvo4-yag-laser/md-x1000_1500/models/md-x1500/index.jsp" TARGET=_fnew>KEYENCE MD-X1500-al.

A készülék általános jelölési feladatokra való, szinte mindenféle fémhez műanyagokhoz.

Egy 15x15 mm-es QR kódot 6 s alatt gravírozott rá egy porózus acél kovács darabra és a telefonok tökéletesen beolvasták.

Majd folytatom, de most el kell menjek.

svejk

Ja bocsi a 6 másodperceben volt a QR kód mellett egy 17 karakteres szöveg és mai dátum is 4-5 mm magas betűkkel.

6x509vxe

Én is pont egy ilyenen dolgozom,ha lesz tapasztalat,megosztom

svejk

No, szóval a végén azért csak rábeszéltem az ügynököt, hogy marassunk Nyák-ot. :)
(nem volt semmi kifogás, még örült is neki)

A http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/laser%20002.jpg" TARGET=_fnew>nagyobbik Nyák-on a gép saját kalibráló tesztje látható. Ez egy kis mátrixban többféle beállítást kipróbál az ismeretlen anyagon, majd ki kell választani a nekünk megfelelő beállítást.

A kisebb nyákon már nagyobb betűk (7 mm) láthatók, itt 80%-on ment a 25W-os lézer, 200 mm/perces sebességgel és 5-ször ment végig a rajzolaton.  
Mindez csak pár másodperc volt.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/laser%20001.jpg" TARGET=_fnew>Ezen a képen megvilágítottam hátulról az egyoldalas Nyák-ot, jól látható, hogy éppen határeset.
Végül is alkalmazható lenne a Nyák gravírozáshoz.

Az említett gép munkaterülete 125x125 mm.
A fókusztávolsága 189 mm, de +- 21 mm-t be tud fókuszálni automatán.
A kezelése egyszerűnek tűnik, sok hasznos segédfunkcióval.
A soros porttól kezdődően tud vagy 6-7 féle kommunikációt, DXF-et is fogad.
A szerkezet mezei 1 fázisról megy, max. 800 VA a fogyasztása. (ezt az adatot már én is az adatlapból vettem)  
A gép alapára 35 000 Euro.

zozo

Köszönjük, szép és izgalmas beszámoló volt.
(az utolsó sor mondjuk annyira nem dobogtatta meg a szívemet :) )
De milyen az a YVO4 laser?