Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

djfgekywd

Ki tudja, hogy mivel vezérlik?
Biztos kitalálták rendesen.
Az itteni barkács lézerek egyen árammal vannak hajtva direktben és azért fűt mint a kazán.
Ha ezek is impulzus üzemben mennének más lenne a helyzet.
Rövid idő nagy amper és van teljesítmény.
És ezt gyorsan ismételni.
Kitalálták ezt már régen.

000000000

Mivel az itteni barkács kék lézer diódák nem alkalmasak impulzus üzemre. Az más hogy kapcsolóüzemű táppal is meg lehet hajtani biztonságosan de a vége annak is egyenáram ami a diódát táplálja.

000000000

DPSS nagy a veszteség az optikán az alap induló hullámhossz infra ezt felezik / osszák  
ktp..bibo stb kristály rendszerekel 20..30% hasznos teljesitmény ami megmarad az infrábol...

000000000

Kicsit jártas valaki az eletronikába ps jelet nem kiss feladat kapcsolgatni az az mivel is....
ns is nagy ki hivás torzulás mentes jelet produkálni nagy áramokra....

mdsbpeh0a

Azt hiszem ebbe már nem érdemes a konyhában hozzáfogni, hanem komplett modult kell megvenni. A link, amit #8012-ben írtam , az is ilyen és tud NYÁK-t is marni. A hullámhossz olyan kicsi, hogy nem megfelelő alkatrész/kapcsolás/huzalozás/geometria már bukás lehet.

000000000

ezek igy van készen vannak lehetnek kérik értük az árát is még ugy 5..10 éve nem volt elérhetö viole diodák akor igen kék félveztö lézerek dpss alapra épültek bibo és társai megoldásra de gyémánt áron...

djfgekywd

Itt senki se beszélt kapcsolóüzemű tápról.
Egyébként a projektor amiből ezek a kék diódák vannak kitermelve sem hiszem, hogy síma egyennel vannak hajtva, mert a 24db dióda kazánt csinálna pillanatok alatt a projektorból.
Valószínűbb, hogy az is impulzus üzemben van hajtva. És egyébként miért nem alkalmas az impulzus üzemre?
Csak azért mert még hobbi körökben senki sem használja úgy?
Egyszerűbb egy áramgenerátorral hajtani mint egy impulzus üzemű vezérlővel.
De ezt a gyártók biztosan jobban tudják, mint egy hobbista.
És nem biztos, hogy pikosekundumos időkben gondolkodtak a tervezéskor.
De egy 100khz körüli vezérlést miért ne viselhetne el megfelelő körülmények közt?

000000000

Elég csak elolvasni az adatlapot amit a hobbista is el tud. Az impulzus üzemet is két féleképpen lehet érteni, pl van 1W kéké lézezem a max impulzus is 1W az átlag meg pl 100mW, voltak a régi lézer diódák ezekben a lézer effektus csak nagy áram impulzus hatására alakult ki nagy teljesítményen kis időre de az átlag teljesítmény kicsi maradt.

djfgekywd

Akkor azt mivel magyarázod, hogy a projektorban a 24db dióda nem fűt mint egy kazán?
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtsa?

svejk

Elvesztettem a fonalat, milyen projector diódákról is van szó?

000000000

Itt egy ilyen kék lézer dióda adatlapja:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=172513" TARGET=_fnew>KÉK 2W
1.7A maximum áramot engedélyez a katalógus.
Valószínűleg azért nem fűt annyira mert az élettartam miatt kisebb áramról mennek a diódák, nem ismerem a projektor pontos működését lehet hogy a diódák nem folyamatosan világítanak azaz villogtatva vannak de ez nem az az impulzus üzem amire gondolsz.

djfgekywd

Ha kicsit visszaolvasol akkor be volt linkelve a 2W-os diódáknak a fellelési helye, amiből bontva vannak.
Casio projektor a donor, amiben egy alu tömbben 24db dióda van egyben.
És a hűtése sem egy hatalmas valami.
Talán PSoft tette fel a linkeket.

djfgekywd

Ja, ha villog akkor az nem impulzus mód?
Csak a villogást nem látod, mert olyan gyors.
Jel-szünet ismétlődés az nem impulzus mód?
5-95% jel szünet az nem impulzus sorozat?

000000000

Láttam a képet, ha egy hűtőbordát ventilátorral megfelelően hűtünk akkor 1/3 - a is lehet a mérete mint ventilátor nélkül.

djfgekywd

Igen, igazad van, de akkor is 24db-ról beszélünk kisebb méretben mint a gravír 1db dióda hűtésénél.
Nekem is van egy 2W-os diódám és tudom, hogy mekkorát melegít áramgenerátorról.
Ha ebből 24db-ot egymás mellé teszek akkor igencsak hűteni kellene őket!
Egy akkora tömbben mint a projektorban meg egy akkora ventillátorral áramgenerátorról hajtva két perc után tojást süthetnél rajta.
Ha ez nem így lenne akkor egy dióda egy ekkora processzor bordán ventillátor nélkül is hidegen kéne üzemelni.