Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Vagy itt egy másik.
Az impulzus szélességek átlag értéke adja meg a kimenő teljesítményt.  

https://www.pantechsolutions.net/images/stories/k2-articles/pwm-outputs.jpg" border=0>

robokacsa

köszönöm a sok segítő szándékot.
a PWM jellel naggyából tisztába vagyok.
nem mondom, hogy teljes mértékben ismerem,de tudom mit jelent, mit csinál.
de a lézer tápegységén van egy láb, ill kettő is, aminek a megnevezése TTL -, és TTL +.
vagy TTL H, TTL L.
ezt is értem, hogy van egy szint, amitől a kimenet, vagy bemenet, esetünkben bemenet alacsony, vagy magas értéket vár.
no de Danibá  írta, hogy a TTL re adott ANALOG jel határozza meg a teljesítmény maximumát, amit még a PWM jellel, egy másik bemeneten tudunk szabályozni, 0 tól, a beállított értékig.
akkor most ez így van, vagy nem?
sajnos a lézertáp típusát nem tudom, de valami kommersz típus lehet, a bekötése olyan, amit Nickie alább leírt.
na és az egész abból indult ki, hogy UC 100 hoz szeretném hozzákötni a lézertápot, és az lenne a jó nekem, ha Danibának lenne igaza, de....
a 2,4,5.5 W os dióda lézereknek, amit a fórumon gyárt egy társunk, annak van ilyen bemenete, ami a lézerteljesítmény maximumát szabályozza, a PWM bemenetek Kívül?
no ennyi kérdésre ki fog válaszolni??

horcsab

Köszi, a szemléltetést! a 2. szerintem elég jól ábrázolja, minden rajta van.

robokacsa

most nézem a vezérlőm leírását, és van bent olyan beállítás, hogy MAXIMÁLIS LÉZER TELJESÍTMÉNY, és százalékos értékben kell bele írni adatot, de sajna már csak holnap tudom kipróbálni :(.

horcsab

1. A TTL- és TTL+ valószínűleg egy optocsatoló diódája egy soros ellenállással. (jó lenne egy belső kép a tápról)
2. Szerintem a TTL bemenetek a táp ki és bekapcsolására szolgál. Ide a vészkört is be lehet kötni. A PWM bementre pedig a "főorsó" kapcsolgató bitet kösd be.

robokacsa

tegnap pár pillantást vetettem a TTL - bemenetre a lézervezérlőn gravírozás közben.
amíg áll a gép, kb 3.63 volt  van a kimeneten, és ha elindul a gravírozás, az érték elkezd ugrálni, váltakozni. sajna szóppal nem tudtam megnézni, mert nincs, hogy impulzussorozat van, vagy analóg érték váltakozik.
még vizsgálódok majd.
Danibá .nak lesz igaza, remélem.

000000000

5..12khz ttl jelet mérsz dc álásban egy müxerel és a kitöltési tényezö változik....
De ha van olyan müxered ami kitöltési tényezöt is tud mérni % értékben akor tudsz lézer teljesitményt számolni ha az a cél....

robokacsa

csak annyi a cél, hogy meg szeretném tudni, hogy a TTL- bemenet alkalmas e arra, hogy a lézerteljesítményt maximalizáljam, és a pwm el , csak eddíg a beállított maximumig tudjam szabályozni a lézerteljesítményt.
,és ha a TTL bemenet erre való, akkor analóg, vagy impulzusszélesség bemenetet kíván e a működéséhez?

djfgekywd

A TTL kifejezés alapból digitális jelet feltételez!
Köze nincs egy analóg értékhez. igen-nem 1-0 semmi más.

000000000

ttl lehet 0 vagy 1 az az Magas H vagy alacsony L egyenfeszültség ami 5V!
ttl lehet kapcsolgatot egyenfesz ami négyszögjel jel alakban történik ez már pwm nevezik ami történik egyszer fekvencia és kitöltési tényezövel paraméterezhetö...
nem nehéz megérteni...

000000000

a mach3 5khz vagy 12khz ez fix neked a ttl jelben és amit te akarsz maximalizálni az 100% kitöltési tényezö jelent mert a mach3 csak ez szabályoza ~0..100% ig...

Kelepeisz Lajos

Szia!
T45-el anno beszéltünk arról hogy ezek a kínai vezérlők mekkora frekivel kapcsolgatják a lézer csövet, de se ő se én nem tudtunk erről információt, esetleg tudnál adni némi infót arról hogy ennek a vezérlőnek mekkora a maximális kimenő frekíje, így pontot tehetnénk egy örök kérdésre, mégpedig hogy egy kínai vezérlő van-e olyan gyors mint az ő vezérlése.
Tibor ha ezt olvasnád akkor mindenfajta rosszindulat nélkül építő jelleggel tettem fel ezt a kérdést.

000000000

Sziasztok!

Teljesen új vagyok még a fórumon, és a cnc világában is. Ezért kérnék egy kis segítséget.

Adott egy mach3, egy leválasztó kártya, és egy 1,6W-os lézer modul.
A modul TTL-re a leválasztó kártya pin 9-en küldöm a jelet. A gépet elindítom dotG-vel szerkesztett képet M10P1 M11P1 parancsal, és mikor elindul a gép, utána kb.4-5 másodperces késéssel kapcsol a lézer.
Szerintetek az optocsatoló lassítaná be, ami a leválasztó és a modulon is van?
Vagy valamit kellene még raknom a leválasztó és a modul közé?

robokacsa

Nincs mach3
Csak lézertáp van, de már. Hozzák a szkópot, és végre kiderül milyen féle fajta jelek cikáznak a ttl lábon.

000000000

Én, nem bonyolítanám annyira.  
Kötnék rá egy másfél voltos elemet. Nézném a lézert, hogy éget.
Utána kötnék rá egy lapos elemet, vagy 3 ceruzát sorba, ami szintén 4,5 volt.  
Figyelném a lézer teljesítményt. Már látnád is, hogy olyan e mint amit írtam vagy nem.  
Ezt nem kell szaggatni. Ha kap szuflát, bekapcsol. Ha nem, nem.  
Egyébként, csak pár milliamper az igény. Ezért tudja ellátni a port is árammal.  
Ha olyan, mint amit írtam, akkor változik a teljesítmény. Ha nem olyan. Akkor nem.
Ennyi a történet.