Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

robokacsa

köszönöm a segítséget.

robokacsa

ezt a részt nem értem.
nem úgy van, hogy adok neki PWM jelet, és ha TTL en be van kapcsolva, akkor a PWM jel erősségével éget, ha nincs bekapcsolva, akkor nem.?
nem?

robokacsa

köszi az infót, de ez egy sima bemenet, hogy miért TTL a neve, nem tudom, miért nem ON-OFF.
az hogy TTL szintű-e a jel, amit kíván, az egy másik jó kérdés, bele kellene nézni, mit is kapcsolgat.

000000000

Sajnos a te vezérlődet nem ismerem.  
A TTL nem ON-OFF.

Amivel én eddig találkoztam. Az úgy működött, hogy a TTL bemenet kapcsolja be, és ki a lézert. Max 5 voltot kaphat.  Valamint, a szabályozza a maximális lézerteljesítményt.  
Ez úgy működik, hogy az 5 volt a 100% és ahogy mész le a feszültséggel, arányosan csökken a kimenő lézerteljesítmény. Pl. 2.5 voltnál 50%.  
Ha, a bemenő 5 voltba sorosan beraksz egy potit, akkor azzal tudod szabályozni a max teljesítményt.  
Ha, feltételezzük, hogy 2.5 volt a kapcsoló feszültséged, akkor ugye 50% kimenőd van.
Ha közben alkalmazod a PWM szabályozást is. Akkor az, 0 és 50% között szabályoz.
Kitöltési tényezőtől függően. De az elérhető csúcsot a TTL bemenetre adott feszkó határozza meg.  
Ezért jó, ha van TTL és PWM bemenet is. Az olcsó cuccokon csak TTL van. Ezért, csak a beállított teljesítménnyel tudnak dolgozni. (fekete-fehér) Árnyalatokat nem tud menet közben létrehozni.  
Az 5 voltot a párhuzamos port, pinjéből kapja (általában) mindkét bemenet. Amit a vezérlő program szabályoz. Vagy kapcsolgat ki, be.    .  

Na, ezt így nem szokás leírni itt a fórumon. Inkább megy az áltudományos ködösítés.*  
Most, némi szellőt engedtem a ködre. [#lookaround][#wave]
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nem szorosan idetartozó megjegyzés:
*Ködösítésnek például azt is, gondolom. Amikor a tények el vannak fedve mindenféle odarángatott tudományoskodó szakszavakkal. Amiből a hobbysta egy tyúklépésnyit se halad előre. Ezért én gyakorlatiasan, és könnyen érthetően igyekeztem írni, régen is és most is.  
Ajánlom a nagy tudásuknak is ezt a stílust.  

ebalint

Mifélék ezek a vezérlők?

Tudnál konkrét típust megadni?

robokacsa

tehát akkor két bemeneten keresztül lehet a kimenő teljesítményt szabályozni?  
akkor visszatérve az UC100 vezérlőre, ha annak van egy PWM kimenete, akkor csak azt tudom bekötni a lézertápra, és még egy potit is kell bekötnöm a TTL lábra, hogy a maximális kimeneti teljesítményt beállítsam vele? és a potit, nem mint feszültségosztó kell bekötni????

horcsab

Egy kicsit jobban oszlassuk el a ködöt.

TTL: csak logikai 1 és 0 állapotot vehet fel és nincs impulzus szélesség állítás (PWM)

PWM: ugyan az mint fent, de az impulzus szélességet lehet állítani. 0-100% között.

Analóg: Két adott érték között bármilyen értéket felvehet.

Az olcsó vezérlőkön lehet találkozni TTL bemenettel, ide lehet kötni a PWM-et is. Ide általában 10-100kHz kapcsolási frekvencia jöhet.

A drágább vezérlőkön van analóg bemenet és TTL is, ide 0-5V vagy 0-10V (más esetben mA) jelet lehet bekötni. Az analógon lehet a maximális lézerteljesítményt kiválasztani, és a TTL bemeneten pedig ezt lehet modulálni. Pl. 100W max. teljesítménynél az analóg 0-10V értéken jön 5V, akkor a lézered max kimenő teljesítménye max 50W lesz és ezt lehet impulzusüzemben hajtani a PWM bemeneten. Természetesen ha a PWM értéked 100%, akkor 50W jön ki folyamatosan a lézerből.    

Vágás esetén, néhány anyagot sokkal szebben lehet vágni impulzus üzemben, mint folyamatosban, bár a hobby kategóriában ez nem biztos, hogy jelentkezik.

horcsab

Ami kimaradt, hogy a PWM-ből lehet csinálni analógot egy aluláteresztő szűrővel.

s5f8tmfv3

Végre valaki ért is ahhoz amit leír. [#eljen]

robokacsa

de a lézertáp esetében a TTL láb akkor most mi?

000000000

Amint tudjuk a kibicnek semmi se drága. Lehet bekiabálni a partvonalról bármit.

Ha ennyire értesz hozzá, miért nem álltál neki, leírni hogyan működik?
Itt volt előtted is a lehetőség.  
Én, a helyedben, kihagytam volna ezt a beírást. Mert, ha tudtad, hogy van, akkor szégyellheted magad, hogy nem segítettél.  
Attól nem leszel nagyobb, ha azt fikázod, aki neki áll válaszolni a kérdésre.  

s5f8tmfv3

horcsab

Ide kötheted a lézer ki/be kapcsoló kimenetet. Ez lehet akár PWM is. Sajnos ami nagyon hiányzik a kínai tápkról, hogy max mekkora kapcsolási frekvenciát adhatsz a TTL bemenetre.

Esetleg, tudsz adatlapot feltölteni? Az ebay-es linken semmi használható infó.  

9a8r3iviv

Sziasztok !

Ezzel a géppel van-e tapasztalotok?
Ár/értékben elég jónak tűnik.
Várom hozzászólásotokat.
Kösz

http://www.ebay.com/itm/331689076167?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT" TARGET=_fnew>40W CO2 Lézer