Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

A 40W-os kínai lézert Arduino-ra is át szokták alakítani.

http://3dprintzothar.blogspot.hu/2014/08/40-watt-chinese-co2-laser-upgrade-with.html" TARGET=_fnew>40W-os Kínai lézer Arduino vezérléssel.

PSoft

No...

Mire jutottál?

zozo

Pont úgy gondolom, hogy ezzel a módszerrel irányítottan fújom/elszívom a füstöt. Azért helyénvaló a felvetésetek, holnap módosítani fogom a fejet, hogy semmiképp ne kerüljön a sugár irányába füst/korom. A beszívó nyílást eltolom oldalra, így már tényleg oldalra húz majd. (bár így is a nyomott oldal felé viszi)  
Mindjárt beszámolok a teszt eredményekről is.
Ilyen lesz a módosított fúvóka:

http://www.kephost.com/image/SP3S" TARGET=_fnew>http://www.kephost.com/images/2015/11/01/vakuumfej2.th.jpg" border=0>

zozo

Uraim! -működik. A vágási paraméterekben nem találtam eltérést, viszont nincs füst! -és ez volt a lényeg. Lehet még kísérletezni a fúvóka furatával, most 2mm-re fúrtam, hogy nagyobb levegőmennyiséget ragadjon magával. Persze lehet, hogy nagyobb sebességű levegő meg még többet húz el...
Egyébként a szellőző cső kb. 1 méter hosszan 10mm-es belül, majd egy 80-as aluba megy, ami pedig 4m után, egy nem használt kéménybe. Terveztem eredetileg a 80-as csőbe egy ventilátort is, de asszem' egyelőre nem kerül bele.  
Holnap majd vágok többet és figyelem az elszívás hatékonyságát. Mindenesetre a mostani rövid teszt is elég meggyőző volt.
Csináltam egy rövid videót, hogyan szív a fej, de a hang csúszásban van valamiért a lejátszásnál.  
http://indavideo.hu/video/vacuum-nose_of_laser_diode" TARGET=_fnew>szívófej

vjanos

Klassz, csak kicsit zajos :)  
Feltaláltad a vákuum ejektort :)

Kompresszor helyett egy kis radiális ventilátor nem lenne elég?

zozo

Van egy 12V-os centrifugál ventim, de az se csendesebb [#wink]

robokacsa

segítséget, infót szeretnék kérni.
szándékomban áll vásárolnom egy uc 100 as vezérlőt, és egy uc cnc programot, amit lézer irányítására szeretnék használni.
a fórumon valahol, (de hol?) le van írva, hogy a Z tengellyel kell a lézert be,ill ki kapcsolni.
a teljesítmény szabályozása, az hogy alakul, hogy kell azt szabályozni?
mert van valami pwm vezérlés is, az hogy kerül a G kódba ?
vagy csak egy előre beállított teljesítménnyel megy végig(gravír), és ahol kell, ott éget, ahol nem ott nem.
co2 laser tápjára mindez alkalmazható-e, vagy csak diódalézerrel vannak próbálkozások?
köszönöm segítségeteket.

Bozso777

Szia
Nem kell Z-vel kapcsolgatni. Van külön laser kimenet M10 parancsal lehet bekapcsolni, M11 kikapcsolni. Ha teljesítményt kell szabályozni azt lehet M10 Q 1-től 255-ig parancsal pl M10 Q128 az 50% laser teljesítmény. Pl a képgravírozó pluggin ezt kiszámolja hol milyen erővel égessen.

PSoft

Fordítva lesz az!:)

M11/BE, M10/KI kapcsolja a lézert.
Vagy...az UCCNC-nél fordítva lenne?

Bozso777

M10 Be M11 ki Q meg az erősség.Ez biztos, mert így használom. :)
Annyi még hozzá, hogy az M3-nak be kell legyen kapcsolva hogy az M10 működjön. Ezt már kértem iktassuk ki, mert elindul a marómotorom ha nincs külön kikapcsolva.

Használati utasításból:
Gyors szinkron (lézer) kimenet aktiválása: M10
A gyors szinkron lézer kimenet aktiválásához programozzon M10 Q..., ahol a Q paraméter a
kimenten megjelenp PWM jel kitöltési tényezője és a paraméter értéke 0..255 között változtatható.
A Q paraméter elhagyása esetén a maximum 255 érték kerül jóváírásra.
A kimenet számára a port és pin száma a Configuration/I/O setup tab oldalon állítható be.
A kimenet egy PWM jel lesz, a jel kitöltési tényezője 0..100% érték között változtatható a 0..255
tartomány programozásával.
Az M10 macro utasítás általában lézer vágás alkalmazásokhoz használatos, de más olyan
alkalmazásokhoz is hasznos lehet, ahol gyors és a mozgással szinkronban lévő kimenet
kapcsolására van szükség.
Gyors szinkron (lézer) kimenet deaktiválása: M11
A gyors szinkron lézer kimenet deaktiválásához, kikapcsolásához programozzon M11-et.
A macro futtatásakor a gyors szinkron kimenet ki fog kapcsolni, amennyiben előzetesen az M10
makróval már aktiválva volt.

PSoft

Ok!
Meggyőztél!
Mach-ban, fordítva van.
[#worship]

Bozso777

Azt meg én nem ismerem :)

robokacsa

öööö, akkor nem is kell mach 3???
és akkor az uc cnc vel "egyből" képet tudok gravírozni?

Bozso777

öööö...igen és igen [#vigyor3]

2dbfy8y

Én is meglepődtem.
Machban nekem m10-be, m11-ki volt konfigolva.
Lehet úgy is, csak én ott a Z-t alkalmaztam szívesebben mégis. [#nevetes1]
Ja meg akkor ugye a postprociban is úgy kell beállítani, hogy úgy generáljon.