Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

NickE

CO2 lézerrel rétegelt lemezen kívül milyen falemezt lehet még vágni? Úgy tudom, az MDF lemezt is viszi. 3mm-es lemez kellene nekem, aminek szép a felülete, de itt a környéken rétegelt lemezből mindenhol 4mm-es a legvékonyabb.

000000000

hármas van, bútorhátlap, bármelyik lapszabász...
nyírfa, nyárnyú fa...

ium8w94xp

Lézer felszögelve a helyére. Z tengelyre kötve az 5v, kapcsolóval állítható, h Z motor működjön vagy a lézer. Gyártatom a fúvókát rá. Majd szeretnék segítséget kérni lencse beállítás és magasság beállításának mikéntjéről. Ugyanis 2 lencsém van hozzá. Köszike

nv5firipz

Praktikerben múlt héten volt akciós a 3mm-es.

ium8w94xp

Már megoldottam....csak vettem a fáradtságot és visszaolvastam a beállításhoz :)

u6p5jr23k

Először nem tudtam eldönteni, hogy hová is írjak, de ez lett a nyerő, hiszen lézer témájú a kérdésem.
1W infra lézerrel bohóckodom. "A" dir jellel kapcsolom. "Z"-vel veszem fel az aktuális anyaghoz a fókuszt. 100% árammal megy.
A vektoros vonalak gravírozása már egész jól sikerül. Műbőrt szépen égeti, el is vágja. Rétegelt lemezre,kartonra és fára szoktam égetni. Próbálkoztam képgravírral is, de az eredmény egy sötét négyzet lett.
Sokat olvasgattam a fórumot és szeretném, ha megerősítenétek a lehetséges megoldásban.

1. Meg kellene oldani, hogy pwm szabályzott legyen a lézer árama. Ez sajnos a jelenlegi áramgenerátorral nem járható út. Ha lenne, a spindle kimenet lenne a megoldás?
2. Az égetés sötétségét az előtolással is lehetne szabályozni. Ez szintén nem járható, mert a "gépem" ennyit tud.  
3. ?

Köszi, hogy elolvastad egy kezdő bénázó problémáját.

ium8w94xp

Nem tudom milyen a lézer vezérlőd...nekem is így megy. Szerencsére tudok gyorsan is mozogni, de nekem a lézer 0-5v-al megy. Ha a leggyorsabb tempóval is feketét csinálna, akkor potmétert tennék az 5v bemenetre és nem adnék csak pl 1v-ot neki. Tied nem ilyen vezérlésű?

u6p5jr23k

A https://photos.google.com/share/AF1QipNRZkeYZl7HypmrqEcXoz98QQ8p_o2vGQx-R_kQAi5IjrdhwjMU14vc1qCLYmH_gQ?key=QnlBSDNvZU85WnNCdF9odDVjYURMRmNCcW5qQnZn" TARGET=_fnew>vezérlőrőlnem tudok semmi lényegeset. Használtan vettem. 5V bemenet, Lézer kimenet és egy kapcsoló jumper van rajta. A jumpert kapcsolom egy tranzisztor segedelmével az "A" dir jellel.

ium8w94xp

Nem volt sötétebb hely otthon? :) Tehát te csak rövidre zársz rajta valamit indításkor. Rajz nélkül elég semmitmondó, de hebo biztos jobban átlátja, mert ő készít elektronikát. 12v táp és 5v vezérléssel megy. 0-5-ig tolhatok rá és változtatja az erejét. De nekem fixen megy rá z-ről az 5v. Szoftver nem tudná nekem vezérelni. Max egy potit tekergethetnék.

000000000

Valaki alakított már át vezérlést kínai 40w-os CO2 lézeren?
Milyen vezérlőt érdemes bele venni, ami gazdaságos és jól kezelhető?

zozo

Kiagyaltam egy lokális elszívást, amihez csak sűrített levegő kell. Papíron működik :)
Készül ezerrel, este teszt.
Íme:

http://www.kephost.com/image/SPBA" TARGET=_fnew>http://www.kephost.com/images/2015/11/01/vakuumfej.th.jpg" border=0>

mex

Nem akarom kedved szegni, de a füstnek először fel kell szállni, hogy aztán távozni tudjon a szellőzőbe. Így aztán mindenféleképp zavarja a lézersugarat..

zozo

Elfújja/eltéríti a levegő a lézersugarat?
-Vagy a hőelvonásra gondolsz?  

mex

Anno PSoft írt a füst és a lézersugár találkozásának kedvezőtlen hatásáról. Magyarul a füstrészecskék mindenféleképp szóródást, gyengülést okoznak a sugár útjában. Ezért tartom célszerűbbnek, először elfújni, és azután egy távolabbi helyen összegyűjteni-elszívni az égésterméket.

000000000

Egyet értek. A sugár útjába nem célszerű terelni a füstöt.  
Ezért is hasznos a fújás a sugár útvonalán.
De kicsivel arrébb már elszívható.  
Fújatni, és szívatni egyszerre kell.