Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Srácok itt volt szó a dióda lézer mérésről? Van egy nagy teljesítményű fejből egy talán teljesítmény mérő rész. Szivesen megkeresem és akkor összedobhatunk valamit. Aztán "körpostán" valamikor visszajut.

000000000

A lézer mérése viszonylag egyszerű.  
Van egy adott tömegű tárgy aminek a hőmérsékletét mérik és azt meg lehet tudni, hogy adott tömeg 1 fokkal való megemeléséhez mekkora befektetett energia kell.  
Ebből lehet számolni.  

000000000

Anno feltettem egy elnyelési táblázatot.
Ott a Co2 és a YAG lézer volt benne.  
A YAG sokkal kisebb energiával képes megmunkálni a saválló vagy rozsdamentes anyagot mint a Co2 lézer.  

5kye5guy9

Ha CO2 lézer fejbe fókuszáló lencsét keres az ember, akkor a fókusz távolságot mi alapján válassza meg? Mi lesz a különbség, ha pl. 38,1mm vagy 63,5mm?

000000000

Ha kész fejbe kell akkor nincs választási lehetőség. amire tervezték azt kell beszerezni.
Különben vagy a fókuszpont a fejben belül lesz vagy ki se tud jönni.
Mindkét esetben sérülhet a fej.  

5kye5guy9

Persze, ez érthető. De ha a fej több féléhez is jó, idézem:
" This laser head is for
Mirror:diameter 25mm
Lens: diameter 20mm, FL2"/50.8mm,
      diameter 20mm, FL2.5"/63.5mm,
      diameter 20mm, FL3"/76.2mm,
      diameter 20mm, FL4"/101.6mm,
      diameter 20mm, FL5"/127mm "
Akkor mi alapján válasszon az ember?

000000000

Ha több fókuszpont távolságúhoz jó akkor a vágandó anyag vastagsága adja meg.
Minél távolabb van a fókusz annál vastagabb anyag vágható vele.  

4ybj8h3c8

Rajzold ki a fényutat. Minél messzebb van a fókuszpont, annál "vékonyabb" a fókuszpontnál a sugár. Gondolom ezzel szelektálhatsz anyagvastagságra.

t4fs3a8s

Tévedés pont fordítva! fókusznő a széttartás csökken.

5kye5guy9

Jól értem, valahogy így kéne tervezni?
http://kepfeltoltes.hu/150405/Laser_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

sanyi84

Ez egy ilyen valami amin van egy lencse majd ha fény éri változik a feszültség, elhelyezkedéséből ítélve ez bizony valami mérőrész volt, ez mert műveleti erősítőbe, két vékony szál jön ki belőle ezen feszültséget lehet mérni.

t4fs3a8s

Igen  az agyagba kell fókuszálni vannak kivételek pl fa a felületre kell ,hogy szép legyen a fágás plexinél az agyagba

5kye5guy9

Tehát akkor minél nagyobb a fókusztávolság, annál "élesebb lesz a kés"?
(ha a lézersugár keresztmetszetét tekintjük pengének)

4ybj8h3c8

Ugyanezt írtam, más szavakkal. Nem tudom melyik van az optikus szabványban, de őszintén mondom, nem is érdekel. A lényege ugyanaz.

4ybj8h3c8

Így van. Pál írta le jól.