Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Másodikként,mindenképpen jelentkeznék én is egy "mérésre".
Azért másodikként,hogy ne nekem kelljen összeállítani a mérőkapcsolást!:)

Nem akarok úgy járni vele,mint Hebo 87 nagylelkűen felajánlott,és hozzám el is juttatott lencséjével,ami azóta is "dobozban" van:(

Idő...időő...időőőő...
Mostanában nekem,abból van a legkevesebb!:(((

Nem illik az ajándékot tovább ajándékozni,de ha valaki vállalja,hogy betokozza azt a lencsét,és teszteli,szívesen továbbküldöm a hozzám eljuttatott teljesítmény mérővel együtt.
Így,az a lencse is mérési/viszonyítási alap lehetne a többihez képest.

Talán,Zoli(Hebo87)nem sértődik meg,ha mások(is) tesztelik a lencséjét.
 [#nemtudom]

sanyi84

Oké , ha piacon járok veszek egy olcsó műszert egy jó elemet és csinálok egy "mérőkapcsolást" azaz én leszek az első. Nem ígérem hét végére mert nálunk is durván havazik. Szerintem lencse nélkül és lencsével is kellene egy "kép" mit is mutat. Megejtem amint lesz kis időm. Ez egy egy-két napos azaz 2-4 órás munka lesz csak lenne annyi időm...

s7manbs8

Na egy olyanra pályázok akkor. :)

2dbfy8y

Én is beállnék sorba! [#nevetes1]
Kíváncsivá tettél, mit is vehettem.

000000000

Az "épül a gépem Kelepeisz Lajos" topikban felvetődött, hogy milyen lézer vezérlők is vannak manapság.  
Egy lehetséges alternatívaként itt is jelezném, hogy nekem van Robsy CNC lézer dotkép gravír vezérlőm. Az egyik hatvani talin be is mutattam egy alap demoverzióját.  

Csak a gravírozandó képet kell megnyitni benne, és ha bírja az X, Y hajtástechnika, akkor akár 2 m/s (120000 mm/min) maximális sebességgel 0-255 felbontású PWM, vagy analóg feszültség, vagy áram kimenettel tudja az aktuális lézer teljesítményt meghatározni működés közben, így ez egy komplett rendszer. Nincs "idétlenkedés" a G kódokkal, ezek nem is kellenek hozzá, mivel valós időben villám gyors módon megy minden csak képből dolgozva.  
Érdeklődés esetén szívesen, ingyenesen bemutatom, tesztelem a lézer gépét bárkinek, a Robsy weboldalon is van néhány plussz info erről.

frkdv6dyr

Valakinek van kláviós lézere? Az 1,6W-ra gondolok. Ugye itt is árulnak 2W-ost, amiben nem tudom milyen dióda van és csak egy kicsit drágább. Kérdés mi éri meg jobban? Szóval érdekelne a véleményetek.

Kelepeisz Lajos

Egyértelműen hebo87 fórumtárs 2W-os egységét választanám, ez nem is kérdés, kicsit drágább de már rengetegszer bizonyított, attól még a Klavios is jó, de én így döntenék.[#wink]

frkdv6dyr

Nekem csak az zavarta össze a gondolataimat, hogy simán dióda csak 1,6-os van aminek 2,4-2,6 a peak maximuma. Úgy tűnik mindenki ugyan azt a körülbelüli alaptípust használja, csak máshogy hajtja meg. Ettől persze lehet ami alapból 2w-os és peak-ben 3, de hitelt érdemlően az ebay-on sem láttam.

Kelepeisz Lajos

Hát ez örök talány, ezt csak hebo tudhatja, nem feltétlenül kell az e-Bayra gondolni, vannak olyan helyek ahol kifejezetten minőségi lézerdiódákat árulnak.

PSoft

hebo87

Sziasztok!
Akkor tisztázom a dolgokat.
A 2W-os lézeremben 9mm-es ndb7875-as diódákat használok. A dióda adatlapján tényleg 1,6W-szerepel, de ezt tipikusan 1,2A mellett tudja.
Én 1,5A-re állítom az áramot ami még bőven biztonságos és így tudják a 2W-ot.  
De mint mindenhol itt is vannak szórások, nem minden lézer félvezetőt sikerül ugyan úgy legyártania a gyártónak, így bizony van szórás a lézer dióda teljesítményekben.
Régebben láttam egy dokumentumot erről de már nem találom, hogy három kategóriába sorolta a gyártó az elkészült diódákat attól függően mennyire sikerültek jól, azonos áram mellett mekkora optikai teljesítményre képesek.
Azt nem tudom, hogy ennek megfelelően értékesítik is a vevőknek, valószínű a fontos vevőknek és akik igénylik a legjobb hatásfokú diódákat igen. Az, hogy a kereskedelmi forgalomba milyen kerül az teljesen lutri, nem lehet külsőleg megkülönböztetni a diódákat, hogy melyik, hogy is sikerült.
De nem kell nagyon nagy szórásra gondolni, nem vészes a helyzet és elmondható, hogy nem lefelé a kisebb teljesítmény felé vannak inkább szórások, hanem átlagban azért hozzák az alap 1.2A-1,6W teljesítményt. Ha nagyon tág határt kellene megadnom akkor szerintem -100mW +200mW teljesítmény szórások lehetnek bármelyik diódánál.  

000000000

Ezt a 2 W-os lézeredet házzal, lencsével, de meghajtó elektronika nélkül is adod, akkor mennyi az ára?

hebo87

Írtam e-mailt.

Szalai György

Minthogy egyre több Hobbyista használ már nagyobb teljesítményű, részben házilag összerakott lézerrendszereket, valaki építhetne már egy elektronikus kalorimetrián alapuló teljesítmény mérőt is.
Valószínűleg lenne pár meglepetés, a teljesítményeket és hatásfokokat illetően.

svejk

De mi legyen a melegítendő test?
Kellene egy abszolute fekete test.. de ez sem jó, hiszen lehet épp csak arra kíváncsi a manus, hogy a papírt hogy viszi.