Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ven

Te melyik típust vetted meg? Meg vagy vele elégedve?

etc77f5nr

Hm még mindig nem jött semmi :)

ezsolt74

Azt hiszem hogy ha ilyen drágák a jó védő szemüvegek, akkor én inkább maradok a lézer kizárólag teljesen zárt környezetben történő használatánál.
Áramot csak akkor kaphat ha zárt dobozban van.
Így semmi esély nem lesz  rá hogy belenézzek.
Sokkal biztonságosabb lesz így mint ha vennék egy olcsó gagyi védőszemüveget, ami szinte semmit nem ér.

etc77f5nr

A korábban linkelt oldalon van egy gép amit ha jól láttam egy kiállításon volt és egy narancs színű plexivel volt körbevéve. Tudom, hogy a lézer más mint egy szimpla fény, de a komplementer színnel nem lehet óvni a szórt sugarakat? Nyilván nem közvetlen kell belenézni. A másik megoldás amire még gondoltam, hogy a lézer köré rakni egy fekete burkolatot ami még épp nem ér a munkadarabhoz. Sík felületnél jó lehet, esetleg gumival körberakni az alját.

ezsolt74

Egy mondjuk 50-60 mm átmérőjű gumi harang-ra én is gondoltam, úgy rászerelve hogy a munkadarab felett 0,5 mm rel legyen, mint ha porelszívó lenne.
Ennél nem hiszem hogy nagy esélye lenne a lézersugárnak hogy kijöjjön alóla.
Ráadásul a más magasságú munkadarabok fókusz pozícionálásához is jól jönne.

etc77f5nr

Fókuszhoz pontosabb kell, de a fény ellen jó lehet.

ezsolt74

0,5 mm-nél pontosabban kell pozícionálni a lézer távolságát a munkadarabtól?
Mert akkor valami finom beállítót kell majd csinálnom a lézer fejhez.

ezsolt74

Egy nem teljesen egyenes rétegelt lemezben simán lehet 0,5mm-nél nagyobb magasságbeli különbség.

etc77f5nr

Psoft majd válaszol :)

ven

Még nem építettem meg a gépem, tehát csak laikusként beszélek. Remélem kijavít valaki, ha nagy hülyeséget írok.
Szerintem az eleján, amíg belövöd a rendszert elég zavaró lehet, ha a rendszer zárt. Hosszútávon én is zártként képzelem el, de addig, míg megy a finomhangolás, szerintem macerás. Persze, ha van valami kivitelezhető ötlet én is szívesen veszem.
Ha találsz ilyen gumihanrangot, akkor szólj nekem is, főleg, ha sokkal olcsóbb, mint a szemüveg. Viszont úgy tudom. hogy a diódának jó szellőzés kell, különben a füst miatt a lencse koszolódik.

vjanos

Ezt: "[SL­RLG13] Eagle Pair® 190­-470nm & 660­-760nm Laser Safety Goggles"

Fogásra, kivitelre jónak tűnik, de még nálam sincs használatban...

ezsolt74

Én valami ilyen gumiharangra gondoltam, amibe belevezetnék egy axiál ventilátort, hogy a fejtől fújja el a füstöt.
200Ft ért nem drága.

http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/epitkezes-lakasfelujitas/futes-es-vizsszerelesi-anyagok/wc-tartalyok-es-tartozekok/195230-wc-gumiharang

ezsolt74

Amúgy ha zárt akkir sincs gond a kalibrálással mert ha mondjuk a magasságot finom menetes csavarral tudod állítani akkor ,csak  azt kell csinálni hogy mondjuk egy egy másodperces impulzust engedsz a munkadarabra majd arrébb viszed a fejet egy kicsit és állítasz a magasságon, és ezt így végigjátszod jónéhányszor.
A végén meg tudod nézni hogy melyik volt a legkissebb legkoncentráltabb égetés.

zozo

...-csak mondanak olyat, hogy ami mindenre jó, az semmire se való.
Én azt gondolnám, hogy az adott hullámhosszra kéne passzolni, nem erre is meg arra is jó...
Láttam korábban, hogy mittomén 405-650nm-ig, 3 USD. Ugyanott csak 650nm-re 5 USD. Ebből vettem hármat is, csak tudnám minek :) (Van még eladó is.)
Érdekes, hogy ez utóbbi kék színű, míg az univerzális valami pirosas volt.
No, azért teszteltem is, csinál-e valamit.  
Első körben gyufát tettem a fókuszba, majd közé a szemüveg látótéren kívüli részét. Nem gyulladt meg, amint elvettem, rögtön.
Aztán hőmérést is csináltam, van egy 0-1000C-ig mérő műszerem, (azzal kerestem a 100mW-os laser ideális fókusztávolságát) Már nem emléxem az értékekre, de lényeges hőmérséklet különbség volt.  
Na itt lett volna jó, ha van még pár másik fajta szemüveg is, megnézni, mennyiben térnek el az adatok. No meg legalább 1W-os dióda.  
Lehet, hülyeség amit írok, de jól eljátszottam vele. (-és különben is, akit az Istenek szeretnek, megtartják gyereknek)

ezsolt74

Lehet hogy egy univerzálisnál még egy tükrös napszemüveg is hatásosabb lenne ;-)