Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

NickE

Sok formátumot ismer, DXF-et szoktam a leggyakrabban használni. Pdf-t nem próbáltam még. Én 99% -ban vágásra használom, mert ilyen munkáim vannak. Pendrive csatlakoztatható, működik PC nélkül is. A vezérlő és a kezelője jól meg van csinálva, a PC szoftvere nem hibátlan, de működik. Pl. DXF-ből létezik ASCII és bináris kódolású, csak az ASCII-t nyitja a meg, ha binárisat próbálok megnyitni, akkor kilép. Elvileg lehet a saját szoftverében is rajzolni, egyszerűbb dolgokhoz használható, de inkább a LibreCAD-et szoktam használni, lementem DXF-ben és a DraftSight nevű programmal átkonvertálom ASCII DXF-be és úgy jól nyitja meg. Még PLT, HPGL formátumot szoktam néha használni, azt jól kezeli. Egyébként nem sokat használom a gépet (általában heti 3-10 óra között) és szinte mindig nagyon hasonló vágás munkákra. Nagyon ritkán gravírozok vele, működik az is. Sok nagy gépet is ilyen vezérlővel árulnak.

frob

szia NickE
ehhez milyen pc-s sw tartozik?
előre is köszi!

5kye5guy9

Köszi a kimerítő választ. Az a fajta hiba, hogy nem nyit meg minden dxf-et, még a kisebbik gond, mert ott előre tudod, hogy mire számíthatsz, mit tehetsz ellene.
Olyan hibája nincs, hogy a PC-n tökéletesnek látszó rajzot hibásan vágja ki, pl. nem érnek össze a vonalvégek? Kiakadni nem szokott munka közben, vagy két vágás között? Nem kell az USB-t ki/be dugdosni, vagy újra indítani a vezérlőt?

5kye5guy9

Ja és még egy kérdés, tud egy menetben vágni és gravírozni? Moshidraw-wal küzdök, de az csak két külön menetben hajlandó, egyszer kiküldöm a gravírt, ha az kész, akkor ráküldöm a vágást.

NickE

Én nem használtam a Moshidraw-t, de ha jól sejtem, az folyamatosan kommunikál a számítógéppel. Ez nem, itt megnyitod a munkát és van egy letöltés gomb, amivel letölti a munkát a vezérlőbe és utána már nincs folyamatos kapcsolat a géppel. Utána már a kezelőn szoktam beállítani, hogy hol kezdje és a kezelőn indítom a munkát. Tehát nem baj, ha valami miatt munka közben leáll a számítógép, megszakad a kapcsolat, ki is húzhatod az USB kábelt. Egyébként néha előfordul, hogy a munka letöltésére kattintok és kommunikációs hibát jelez, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Layerek vannak, lehet egyik layeren gravírozás, másikon vágás, meg minden. Volt már rá példa, hogy rosszul vagy furcsán csinált néhány dolgot, pl. vágás során végigment többször néhány vonalon vagy nem megfelelő méretű lett, de úgy emlékszem, ezek nem DXF formátummal fordultak elő, lehet, hogy valami konverziós hiba volt, nem igazán tudom az okát. Nekem egy pendrive-on van kb. 30 féle alakzat dxf-ben, (saját tervezésű műszerdobozok) szinte csak azok kivágására használom a gépet, azok jól mennek a többi nem érdekel.

LaserCAD a szoftver neve. Én a lightobject.com -ról vettem és a lightobject.info oldalon van fóruma sok taggal, tehát ha kérdés merül fel, ott lehet róla olvasni sokat és az eladó is szokott válaszolni a kérdésekre. Ezért vettem inkább a lightobjectől, mert úgy látom, aki árulja, az nem műszaki analfabéta, rendszeresen jár kínába, kapcsolatban van a gyártókkal, kicsit drágábban adja, de ha gond, kérdés van, akkor van segítség. Vannak buktatók, 3 szoftver/firmware is van, egy a számítógépen, egy a vezérlőn és egy a kezelőn. Nem mindegyik változat működik együtt megfelelően, nem mindegyikre lehet frissíteni, stb. A közvetlenül kínából rendelteken nem biztos, hogy az újabb sw van, a régi bugosabb, ezért választottam inkább a fenti helyet. (most írok neki, hogy a magyar rendelések után 10% jutalékot tolhat nekem, ha már ilyen reklámot csináltam neki :)

Egyébként kicsit félve megemlítem, hogy csináltam saját vezérlőt diódalézeres gépre, de még nagyon kezdeti stádiumban van a project. Már működik a prototípus, most építem át egy jobb mechanikára, saját szoftvert írtam, csak még nagyon fapados, meg egy kicsit erősebb mikrokontrollerre át kell írnom a programot, hogy nagyobb sebességgel működjön. Arra nincs kapacitásom, hogy flancos millió formátumot kezelő szoftot írjak, ez egyelőre csak gravírozni tud kizárólag fix 600dpi-s bmp képeket kezel, de az jól csinálja. Bő 100ezer forintos vezérlőből nincs kedvem többet is megvásárolni.

5kye5guy9

Köszi szépen, megnézem a fórumukat.

s7manbs8

3mm vastag acél, a lézer meg mindegy milyen, melyik hozzá a legjobb, árban és/vagy hatékonyságban.

NickE

Engem is érdekelne, milyen lézerrel lehet rozsdamentes acéllemezt vágni, viszont nekem csak 0.1 - 0.15mm vastag lemezhez kellene. YAG?  
Nem kellene nagy sebesség, néhány mm/perc is elég, viszont nagyon jó minőségű vágás kell. Milyen lézerrel lehet megoldani ezt és mennyiből?

t4fs3a8s

Vedd meg simán vissza hozza az árát főleg Debrecenbe!

motion

Neked ilyet csinált az RDLC vezérlő, vagy ezt csak úgy kérdezed?
Csak azért, mert nekem is ez a vezérlő van és a felsorolt hibák közül nálam egyik sem jelentkezett.  ...még...már vagy két éve

5kye5guy9

A Moshi vezérlő csinál ilyet néha.
Az RDLC jól ment, csak azt a gépet eladtam.

x5izpkum

Egy Gravographot veszek, de azt fel kell újítani, tölteni kell a csövet, stb.. Erre futja, ha találok olcsón valakit, aki meg tudja tölteni. (ez a legdrágább része a felújításnak)

42usksw6k

vágásban tényleg fenomenális, nagyon pontos, és gyors, de közben rájöttem, hogy hogyan működik jól, ha várok két gravír között legalább 10 percet, akkor nem hagyja félbe a következőt. Valami túlmelegedhet benne, vagy nem tudom, pontosan úgy viselkedik, mint amikor a hajszárító kikapcsolja önmagát, vmi hőkioldóval.

000000000

Mindig lehet valakit találni olcsón...   [#wink]
Sőt fórumtagtól nem kérünk pénzt. Egyébként meg nincs időnk, mert mindig pénzes munkánk van.

chyfhc809

Nah! Ez a több lézer egyesítése botrányosan elkezdett érdekelni!
Még nem vagyok lézeres (sajnos)
De informálódnék a mesterektől, hogy mi a véleményük erről a hihetetlen szerkezetről?

http://www.ebay.com/itm/Coherent-40W-808nm-Laser-Diode-Bar-DPSS-Pump-TESTED-and-GUARANTEED-/111192372990?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19e394f6fe