Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

mfrfj8vv3

Szervusz rc !

Küldtem neked mail üzenetet innen a fórumról ...

fifp6rjch

Hali! OK! Köszi a választ! [#worship]
Nálam is hasonló érték jött ki, egészen pontosan 0,02mm, hasonló osztókör-aránnyal számolva, ugyanezzel a bordáskerék elrendezéssel. [#vigyor5]

ybm4ifb

Sziasztok

Láttátok a YAG kristályt a Vaterán???

ebalint

Üdv Mindenkinek!

Elnézést aki egyszerűnek találja...:
[#integet2][#integet2]javascript:put('integet2')
javascript:put('integet2')

A lézerdiódát ki szabad mérni ellenállásmérővel?

Köszönet a válaszért.

rbbhbyvfs

Igen, láttam, de nem sokra lehet menni vele, nem?
Pont a lényeg hiányzik, a parabolikus tükrök és az optika.
Ezek nélkül szép-szép, de mire jó?

000000000

Pár millióért, meglehet szerezni hozzá a müködéséhez szükséges cuccot és már jó úton van. Lézerépítőknek többet ér ha PL. vesz 1 kiló csavart és elkezd építeni 1 co2 lézert.

mfrfj8vv3

Sziasztok,

Tudja valaki, hogy milyen vágási szélességet (keskenységet) lehet elérni lézerrel?...
Szóval milyen vékonyra lehet fókuszálni a lézert általában  ?  

dg8n4i8x

Pontos méretet nem tudok mondani de nagyon vékonyra! Persze ez az anyagvastagságtól is függ... Annó a kávégépekben a kávéfőző részben volt lézerrel lyukasztott szűrő, ez egy vékony kórlemez volt és ha ránéztél teli lemeznek látszot. Ha fényfelé fordítottad meg átláttál rajta... Szerintem rc majd tud pontos választ adni...

000000000

Hali!
Sok mindentől függhet a vágási szélesség (anyag, sebesség, teljesítmény .....)
Nálam fa esetén  max 0,2 mm, de inkább kevesebb.

mfrfj8vv3

Hello,

Köszi.Múltkor ott hagytuk abba, hogy kvázi jelölni tudtunk vele, de vágni semmit sem sikerült. Azóta egy nap újraállítottuk a tükröket, megtisztítgattuk a lencséket és ez segített is ,egyszer csak jobb lett a dolog.  
Sajnos egészen jó nem lett, mert 2 mm-es bőrt akartunk vele vágni és azt csak kis sebesség mellett (20 mm/sec) , olyan kb 65 wattra állított erővel sikerült átvágni. Így viszont nagyon égetett, a vágás széle mindenhol felkunkorodott, ami nem fekete volt az pedig csupa korom is lett ráadásul...
Tehát meglehet hogy még további állítgatásra lesz szükség, gondolom hogy bőrt viszonylag nagy sebességgel is tudni kell vágni, akkor pedig nem is kormolódna annyira a vágás mellett...
(rc! A cső még ott volt, a főnök ritkán van itthon, többnyire külföldön kóricál... Gondolom fog majd keresni előbb utóbb megírtam neki, hogy ki ne dobják semmiképp se... )

000000000

Hali!
nézzétek meg a véglencse előtt milyen a lézer teljesítménye, tulajdonsága (szép kúpos-e egy plexibe a beolvadás), azért, hogy a valóságban is kijön a lézer teljesítménye vagy csak a gerjesztő áram mutattja.
Persze a véglencse fókuszálásával is tutira kell menni.

000000000

Helló!
Plexiben nem szabad hogy hegyes kúp képződjön mikor próbálod a lézert.
Akkor a legjobb ha a kúp helyett egy gúla képződik.
Erre a beállításra ezért van szükség mert a lézer legnagyobb teljesítménye nem egy pici ponton lesz maximális hanem egy nagyobb területen oszlik el a tükrökön és a lencsén.
Sikeres beállításnál a vágás minősége is sokkal jobb lesz.  

000000000

Alapvetően igazad van.
De amit írsz az inkább a kilowattos lézerek problematikája (nagyobb felületen utaztatni a lézert a hőképződés miatt).
A 100-200 W-os gravír-vágó gépeken a folt felülete (körkeresztmetszet) talán a legfontosabb.

000000000

Sziasztok!
Ha diódalézere van szükségetek, itt a linken találtok nagyobb teljesítményben is! Akár több száz watt!

http://futuretech.uw.hu/

mfrfj8vv3

Hello,

A felhasználásukkal kapcsolatban tudsz adni vmi linket? Ha jól értem egy ilyennel kiváltható mondjuk egy másfél méteres 100 wattos CO2 cső az egész lézergázos, nagyfeszültségű tápos, keresztbetükrös hóbelevanccal együtt?  
Egy megfelelő fókuszlencsével be lehetne építeni mondjuk egy marómotor helyére illeszthető modulba? Bocs ha butaságot kérdeztem, de alig találtam hirtelen számomra is értelmezhető infót...  
Milyen élettartama van egy ilyen diódának ?