Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A pásztázós vonalcsinálás hátránya meg a kis pásztázó frekvencia lehet, a kamera mintavételezési idejéhez képest.

Elméleti kérdés.
Lehet-e azt tudni, hogy a kamera menyi idő alatt olvassa be a képérzékelő elem tartalmát és azon belül a tartalom egy sorát?

Gyakorlati kérdés.
Lehet-e a lézercsíkot előállító tükröt egy nagyságrenddel gyorsabban mozgatni, mint a sorbeolvasás ideje, hogy a kamera biztosan mindég folyamatos vonalat lásson.

Mert ha nem, akkor megint jönnek az interferenciák és csak egy lassan ide oda mozgó rövid vonalat lát majd a számítógép a kamera képéből.

Áthidaló megoldásként, a prizmasort meg lehetne rezgetni nagyon picit de gyorsan, saját vonala irányában, így kiátlagolva az interferencia keltette fényerő egyenetlenségeket.
Alkalmasak lehetnek a legkisebb léptetőmotorok, egy lépésen belül rezgetve.

x4rhew5r3

Köszi az infót, ma átolvasom.  
Rezgetésre piezo?

3vv2btrhv

kezd nagyon izgalmassá válni ez a rezgetés , mert szerintem is jobb lenne mint a forgo tükrös , de én azt semmit nem értek hozzá csak minél jobb szkenelést szeretnék .

2vkx6unz

Egy adalék a vonallézerhez. Megéztem az Aixiz vonalgenerátorát és ott nem síklapokból áll a prizma hanem szinuszos!
Megpróbálok egy képet csinálni.

Szalai György

Piezója válogatja.
Hogy lesz az elmozdulás?
A korong síkjára merőlegesen gondolod felragasztania a csíkoslemezt?
A karórában lévő szerinted, görbül vagy vastagszik?
A piezónak kényelmes az elektromos meghajtása és gyors, az biztos, de zavaró a hangja.
Ultrahangos esetleg?
Még mindég fogalmam sincs a szükséges frekvenciáról!  

2vkx6unz

Piezó helyett egy hagyományos dinamikus hangszóró miért nem jó? Ott a meghajtás még egyszerűbb, akár a PC-vei is hajthatod csak egy kábel kell + 3,5 Jack a végére, az't hajrá.

Egyébként ilyen az aixiz prizmája: http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/prizma.jpg" border=0>

x4rhew5r3

Vagy egy bontott CD olvasófej szervója, van rugózó felfüggesztés, és tekercs a rezgetésre.
Piezóra az ulrahang tartomány miatt gondoltam.
Kis buzzer tetejét lekapni, és talán a közepére felragasztani a prizmát úgy, hogy a mozgás tengelye a lézervonal legyen?

Szalai György

Hogy mennyire nem tudunk elvonatkoztatni a beidegződéseinktől!
PC nélkül már barlangrajzot sem készítünk. Nekünk így egyszerűbb.
Pedig ott vannak a kerámia hangjelzők az orrunk előtt. Beépített elektronikával, csak rá kell kötni egy laposelemre.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/MDF_DISZITETT.jpg" border=0>
Na ide kerülnének a szkennelt diszeim , de ez még nem az , mert a marás negetivba az most lessz .

2vkx6unz

A piezót csak nagyon kicsi amlitudóval tudod használni. A CD fókuszáló mechanikája már sokkal jobb, kérdés mekkora frekit bír.  
Handszóróra pont azért gondoltam mert kHz tratományig elég nagy amplitudóval képes mozogni.
A PC-re meg azért mert adott egy 0-22KHz-ig működő generátor annak is akinek nincs egy jelgenerátora.
Ezekben az egyszerűbb piezó hangkeltőkben nem biztos, hogy nem négyszög a gerjesztő jel.

Szedlay Pál

Sanyi ilyen vonallézert hol lehet venni?
Esetleg itthon is van forgalmazója?

000000000

A Hunka Tibi #447-ben mutatott lézerei közül szereintem az első 4 üveglencsés lehet a célnak a legjobb. Németo.-ból lehet rendelni.

2vkx6unz

Itthon nem de az Ebay.con-on igen és nem is drága ~8USD.
Olaszországban van egy közelebbi lerakat ha jól tudom, de én még az USA-ból rendeltem. Szállítási idő ~2 hét.

msas

Keresem Rc-t!
Kb19.-20-án küldtem E-mailt? semmi válasz
Megkaptad?
msas52@gmail.com
Üdv: Makó Sanyi

3vv2btrhv

Gyuri megjött a levél és most lettem kész a motoros szkenelövel holnap kiprobálom csak a rögzitését kell még kitalálnom