Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Ezt szerezted, vagy ilyen kellene ??

3vv2btrhv

Szalai György

Az enyémek is pont effélék.
Kéne hozzá bekötési rajz. "Szeretek villanyszerelni, csk az a sok drót zavar néha."

Szalai György

Lehet, hogy van egy alternatív megoldás is.
Lézeres kézi vonalkód olvasókban található egy kicsi kerek rezonátor. Első ránézésre DC motornak tűnik, de csak egy tekercsű állórésze és permanens mágneses mozgó (nem forog körbe) része van. A tengelyére egy felületi tükröt ragasztottak gyárilag és váltó vagy szaggatott egyenáram harására rezeg. A róla reflektálódó lézersugár nem csak egy irányba száguld mint forgó tükör esetében, hanem vissza is. Az eredmény szemre itt is vonal.  

Nem dicsekvés, persze hogy ebből is kibeleztem párat.
(Dehogynem)

Szalai György

És a legjobb a végére!
Laptop számítógép LCD monitorának háttérvilágítását egy vékony fénycsővel oldja meg a nyártó, amit a monitor aljába pakol vízszintesen. Hogy ez a kis vacak mégis besüsse szépen az egész felületet, ezért két vékony műanyag, prizmacsíkokkal sűrűn teleirdalt, teljes felület méretű lapot is tesz oda. Az egyik horizontálisan, a másik vertikálisan tördeli a fényt.
Ha ennek a lapnak egy körömnyi darabjára lézersugár vetül, a túloldali eredmény szintén lézercsík.
És nem ez ennek a műanyag lapnak a legszebb tulajdonsága, hanem hogy VAN.
És működik, kipróbáltam.

2vkx6unz

Ez nagyon érdekes! tudnál róla egy fotót készíteni. Az én vonallézeremben is ilyen megoldás van mármint prizma, de ha nagyon fókuszálom akkor látszik, hogy a vonal valójában sok apró pont. Kisebb prizmákon feltehetóen sűrűbbek lennének a pontok. Ha lehetséges akkor a fotón valami ismert méretű dolog pl vonalzó is legyen. Előre is köszönöm.

Szalai György

A hétvégén megpróbálok produkálni pár képet.
De most nincs annyi időm. Fényképezni, szerkeszteni, 700 pix szélesre konvertálni, másolni a Hunbayre, idelinkelni.

Új prizma gondolat: Gyerekjáték képek, ami más szögből nézve más képet mutat. Az is csikosprizmás.

Szalai György

Megvolt a lézerkísérlet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/laservonal.jpg" border=0>

1.kép: Egy 3V 40mW-os lézerágyú, gyári optikával, a Vaterpiacról, meg két ceruzaelem a trafikból.
  2.kép: A körülbelül 2cm átmérőjű, 50cm fókusztávú lencsére ragasztott szigetelőszalagon jól látszik, hogy a sugár bár párhuzamos, keresztmetszete távolról sem kerek.
  3.kép: A lencsétől 2m távolságban, a falra akasztott papírlapon a hiba felnagyítva nézhető.
  4.kép: Feketére eloxált alumínium lemezbe három lyukat fúrtam 0,8mm, 1mm és1,2mm átmérővel, ezzel maszkoltam kerekre a sugarat. A reflexiók miatt jobb lett volna, ha a furat is eloxált.
  5.kép: A lencsével megnyitva a sugarat, a falpapíron a sugárkeresztmetszet már egészen kerek. A környező szórt fényt szerintem az alulemez furatában keletkező reflexiók keltik. Jó lenne egy mattfekete belsejű vékony csődarab, de nincs.
  6.kép: A lencsére ragasztottam egy pici darabot a laptop LCD kijelzőből belezett prizmacsíkos műanyag lemezből. Ettől a sugár vagy 120 fokban szétnyílt, így lett a vonal. Jobb lenne olyan prizmacsíkos lemez, ami nem nyitja meg ennyire a sugarat, mert akkor rövidebb vonalra koncentrálódna a lézerfény. A lencse fókusztávolságában lévő papírlapon és az elé tett vonalzón látható, hogy itt precízen vékony a vonal, de sok fény elvész azzal, hogy hasznavehetetlen irányokba vetül. A maszk is kitakarja a sugárkeresztmetszetnek legalább a felét.
  7.kép: Lencse nélkül, a prizmalaptól 2,5m-re a falpapíron látszik, hogy a vonal nem folyamatos.
  8.kép: A lencsével nyitott sugár esetén, a falpapíron felnagyítva látszik a szaggatottság.

Jó játék. Az óriási kontraszt arányok miatt a lézer fényképezése külön tapasztalatokat hozott.

x4rhew5r3

A nem kör alak abból ered, hogy a dióda divergenciaszöge más az x és y tengelyen? Nem lehet lekapni a dióda lencséjét? A szaggatás a lcd prizma miatt van?
Nagyon tetszik!!!

3vv2btrhv

Hogyan kaphatnék én is egy darabot ebböl a csoda csikbol ??
A lukon én is kisérleteztem csak én 0.3-as lukat furtam Varsányi jovoltábol de nállam nem jött be .  
Van egy gondolatom : mi lenne ha fénykábelt probálnánk ki mármint egy szál -ba belevezetni a lézert , az hogy viselkedne ???

crgs7u9wg

szerintem ez mar szep vekony lezer, a lyukba kene cseppenteni valami festeket es a masik vegen felszivatni egy zsepivel, talan be tudna fogni a lyuk falat, vagy valami szenes anyagot vagy mast befogni a furoba es jol beleegetni a lyukba...

s5f8tmfv3

Anno tináger koromban sportlövészeten a fegyver irányzékát egy gyertya lángjával bekormoltuk hogy ne csillogjon. Fekete, matt, pont jó, szerintem itt is beválna. A furatot úgysem piszkálja senki azután.

2vkx6unz

Kiváló munka! Sok hasznos infó van benne.  
Egyre inkább kíváncsi vagyok arra a lemezre ami a monitorban van.  
Egy ilyen vékony vonallal már nagyon jó eredmény érhető el a David esetében.

Szalai György

Kollimátor lencsét ilyenre csiszolni csak szándékosan lehetne, és a nem körszimmetrikus lencse előállítása jóval többe kerülne, mint a szabályos lencse. Ennyire ferdén beépítve meg biztosan nincs.  

„A hullámhosszal összemérhető emittáló felület miatt a félvezető lézerekből
kilépő nyaláb erősen divergens, a divergencia szöge általában különbözik az
átmenettel párhuzamos és merőleges irányban (6.7 ábra). A kilépő nyaláb általában
asztigmatikus, elliptikus Gauss-nyaláb” (38. oldal, lap alja)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/l%e9zer1.pdf" TARGET=_fnew>Itt a tudomány!

A X és Y divergencia szöge különböző ! Nem számíthatunk másra.

A szaggatás struktúrájában lévő szabályos ismétlődések miatt gondolom, hogy ez interferencia. A sugarat nem egy prizma töri meg, hanem a sugárátmérővel megegyező hosszúságú prizmasor. A legerősebb nagyítású lencserendszeremmel is csak saccolni tudom az egy milliméterre eső prizmák számát. Mérőmikroszkópom sajna nincsen. Biztosan több mint száz sáv, per milliméter. Az egymást keresztező rengeteg kis sugár hol fázisban találkozik, hol ellenfázisban, hol meg a kettő között bárhol. Kioltják, vagy erősítik egymást.

Szalai György

Szentmártonkáta nem a világ vége.
Inkább neked a közepe.
Összefutunk valahol egy kávéra (benzinkút) és viszek egy darabot.