Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

A pointer közel párhuzamos fénye elé teszünk egy domború-domború lencsét pl. 10 cm fókusztávút. Ezután a fókuszpont és a domború lencse közé egy homorú-homorú lencsét. Az ismét párhuzamosként töri meg, csak kisebb átmérővel.
Ez egy nagyon primitív magyarázat, de ez az elv.
Ezután jön, hogy a törési hibákat parabolitikus tükrökkel, vagy lencsékkel korrigálják.
Ezért van, hogy az ipari vágó lézereket nem csak sík tükrökkel továbbítják, hanem parabolitikus tükrökkel kell a körkorrekcióját elvégezni.

3vv2btrhv

akkor ez nekem felejtös de köszi a magyarázatot

7vpav5d32

Egyszer régen láttam egy filmet ahol lézerrel egy köröm méretű szilikonbol 20000db(nem tévedés) miniatűr fogaskereket csináltak mikro motorokba. több km hosszan terelgették párhuzamositották a lézert tükrökkel, nagyrészt parabolikus tükrökkel. gondolom a lencse sok energiát von el vagy szór szét. mindenképp fantasztikus látvány volt

Szalai György

Köszönöm a választ! Most végig tudom képzelni a módszert.  

Rendkívül fontos lehet, hogy ha feltételezett párhuzamos nyalábból indulunk ki, akkor a homorú lencse görbülete pontosan egyezzen meg a domború lencsével (ellenkező előjellel) különben nem kapom vissza a párhuzamosságot. Tehát ezek nem tucat lencsék, hanem párosítottak? Esetleg valami beállítható a rendszerben? Akkor, ha nem találok két tökéletes komplementer lencsét, neki se fogjak. És semmiképp se lesz egy aranyos picike mobil cucc, hanem valami egész asztalt elfoglaló, de mimóza érzékeny monstrum.
Szintén fontos lehet a szórólencse helyzete a gyűjtőlencse fókuszpontjához képest. Valószínűleg ezt is finoman állíthatóra kéne kialakítani.
A parabolatükör gondolom majdnem sík. Hogy parabola felületet milyen technikával csiszolnak, arról sejtésem sincs. Külön tanulmány. Szóval ez a téma nem sok sikerélményt kínál. Ha az alkatrészek nem hangolhatók, (gumilencse?) akkor mindennek ultraprecíznek kell lennie, másképp rosszabb lesz az eredmény, mint a kezdet.

Ahh… Ördögtől való egy dolog ez. Ettől extrémsport. Szeretjük.

Lőrincz Tibor

Elnézést, hogy beleszólok, (és ha volt korábban már ehhez hasonló hozzászólás akkor bocs) de a legutóbb szétszedett lézernyomtatóban egy forgó tükör vetíti a lézert egy speciális enyhén ívelt, hosszúkás lencsén keresztül a fényhengerre(esetleg képeket is tudok róla küldeni).

3vv2btrhv

igen nekem ez a rendszer kellene !!

000000000

Hát a lézertecnikában az optikai megoldások  renkívül precíz beállításokat igényelnek.
Az egytengelyűség és párhuzamosság beállítása a legnagyobb kihívás.
Igen a lézernyomtatókban alkalmazott forgó tükrös vonal lézer alkalmazása jóval kecsegtetőbb, mint lencsézve vonalasítani.

3vv2btrhv

KERESEK BONTOTT lézernyomtatókban alkalmazott forgó tükrös vonal lézert !!

3vv2btrhv

2vkx6unz

Ha a David-hoz akarod használni akkor lehet, hogy csalódni fogsz. A fórumán már felvetették ezt a megoldást és a fejlesztők leírták, hogy a program nem egy gyorsan mozgó pont feldolgozására írták. Az, hogy egy ember vonalnak látja egy kamera nem! Persze lehet trükközni és ha a sebesség amivel a pont mozog nagyobb mint az expozíciós idő akko a képen is vonal lesz és megfelelő beállítással elérhető, hogy a szükséges hosszban legyen vonal. DE számos problémával kell szembenézni!
1 a legtöbb webkamerán nem állítható vagy nam kellő precizitással az expozíció ideje, és az erősítés
2 nagyobb sebesség mellett csökken a fényessége a vonalnak.
3 mozgatás alatt a vonalat ki kell kapcsolni (ez igaz a vonallézerre is) mert rontja a minőséget

Mindezek ellenére én is megpróbálok egy ilyen összeállítást.

4mjnxdwuu

Szia, van...

Lőrincz Tibor

Esetleg érdekel az a lézer amit én szétbontottam? (holnap tudok képeket küldeni róla).

2vkx6unz

A fotó engem is érdekelne, továbbá az, hogy a milyen színü a lézer (ha működik).
Nyomtatóm nekem is van de feleslegesen nem bontom szét...

4mjnxdwuu

nekem csak a tükör része van meg, illetve a többi is de más helyen...

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/bels%f5-2.jpg" border=0>
igy néz ki