Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, csináltam ilyen rövid (320 mm) csövet.
Közvetlenül felszerelhető a maró motor helyére (nem kell tükrös hozzávezetés). 3 mm réteges lemezig jó.
Sajnos még mindig a kapcs. táppal szívok (80%-os készültség). A régi nagy tápról jól működik.

juh0557j0

Te csináltad a lézert?
Mi alapján?

Motoros

Ezt kb miből lehetne kihozni? ( mindíg a piszkos anyagiak)

000000000

Én nem fix gáztöltésű, hanem átfolyós rendszerűt építek.
Ennek van előnye és hátránya is.
Előnye, hogy nagyob teljesítményt lehet kihozni belőle és viszonylag olcsó a gáz hozzá.
Hátrány, hogy kell egy vákumszivatyú és egy gázpalack.
A csövet táppal együtt barátságos áron akarom adni.

000000000

A synrad 60W-os firestar csöve. Elég jól használható, bár RF vezérlése okán szerintem luxus "csak kivágásra" használni.

000000000

A tükörnek azért megvan az az előnye, hogy nem kell átszerelni, ráadásul nem kell a fejnek "cipelni a lézert" és nem kell bajlódni a csövek és vezetékek rögzítésével sem.  
Hátránya, hogy több optika kell és nagy teljesítmény esetén az optikai elemek hűtése is macerás. Több optika meg több tisztíást is igényel.

Az általad említett átfolyós rendszer elég kis méret a ráépítéshez, amit Motoros belinket Synrad firestar szintén és kb ilyen méretű a Coherent GEM sorozata is.

Persze a vágáshoz önmagában még az erő megléte nem elég. A nyaláb minősége és a lencse minősége is döntő fontosságú. Valamint nagyon fotnos, hogy pl a sebesség változások (lsd irányváltás) a lézer erő is korrigálható legyen, hiszen ha lassabban megy a fej de az erő enm változik akkor egy normális sarkot nem lehet vágni, mivel túl lesz égetve...

000000000

Tudod én hobby-s vagyok, és nem márka képviselő!
Persze az a legjobb ha mindenre célgép van (legalább 3 féle CNC, külön lézer stb).
Na ezt itt közülünk egy-két emberen kívül nem tudjuk anyagilag állni.
Ezért bütykölünk, és legfeljebb átszereljük a marót lézerre. Ha meg lesz elég pénzünk, akkor építünk külön-külön célgépet.
Nem volt eddig nagy gond, hogy állandó volt a lézer telj. a vágás során, még fánál sem.
Persze most már én is eljutottam a PWM vezérléig, így ez sem lesz akadály.

000000000

A 1500 mm-es csövet én sem a gépre építettem, hanem (mint látható) a falra rögzítettem.

juh0557j0

Esetleg elhozod a talira is?
Megnéznék egy ilyen csövet élőben.
Amúgy mit jelent az, hogy átfolyós?
Folyamatosan kell neki adagolni a gázt, mint a CO2 hegesztőnek?

000000000

Olvasd át legalább ezt az oldalt!
Valamint a balodali görgetőbe a "Lézer házilag"!

robroy007

Szia rc!

tudnál több képet felrakni a góbéról nagyon éprdekelne régebben tanultam rajta

egyszer láttam egy ancsa üvegszál modeljének gyártását de akkor még nem volt  befejezve valami német oldalon

Üdv Robi Debrecen

000000000

rc!

Márkaképviselő én sem vagyok. :) A magam részéről csak megpróbálok értelmesen hozzászólni a témához. Valamivel több mint hét éve foglalkozom lézerekkel  talákoztam már egy két dologgal.  
Mellesleg amíg márkaképviseletnek dolgoztam nem is jöttem ide, csupán azért, hogy ne érjen vád, hogy a "magamé" felé hajlik a kezem. :)

000000000

http://laser2000.de" TARGET=_fnew>Laser2000 már ha alaktrészt keres valaki házi építéshez. :)

000000000

http://ceiecsc.en.ecplaza.net/1.asp" TARGET=_fnew>lézercső meg olcsón is vehető... 200-400$ és már táp is kerül hozzá... ennél olcsóbban szerintem otthon sem lehet megépíteni...

000000000

http://www.ec-laser.cn/ec/newsopen.asp?id=1" TARGET=_fnew>még egy pár adat... így talán jobban átlátható méret/teljesítmény/táp...