Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

2vkx6unz

Sziasztok!

A félvezető lézereknek azért van 3 lába mert egy a közös 1 a Laser dióda egy pedig a fotodióda lába. Ha nem csak pár percig szertnéd használni a diódát akkor feltétlenül használni kell a fotodiódát a lézerdiódán átfolyó áram szabályozásához, ellenkező esetben tönkremegy mégpedig igen gyorsan!
Szerintem nem érdemes barkácsolni mert viszonylag olcsón korrekt OEM modulokat lehet venni. pl. aixiz .
Egy nagyobb félvezető lézer egy elég nagy fémtömbre van integrálva a megfelelő hűtés érdekében. A vágáshoz és a gravírozáshoz párhuzanosítani és fókuszálni kell a lézert.
Ami a videókon látható csak rövid ideig tudja egy léze aztán kuka. A pointerekbe a gyártási selejt kerül, persze vannak kivételek.  

000000000

Az biztos, hogy jó dolog a dióda lézer, hiszen
jobban vágja a rezet, alut.
Valamint optikai kábelen is vihető, míg a CO2 lézer csak tükörrendszerrel.

000000000

Viszont van egy nagy félelmem a videókat nézve: mi lesz, ha gyerekek is felpiszkálják a szemre már így is veszélyes pointereket (persze, hogy gyárilag így is vissza van véve a teljesítményük, hogy az osztályba sorolást ne lépjék túl).

000000000

Ha nem neznek bele, akkor semmi... ((:

000000000

Úgy legyen!
Normál teljesítményű pointert használtam pár napig, amíg a tükröket állítottam, és szándékosan soha nem néztem bele, mégis bepirosodott, könnyezett utána egy hétig a szemem. Míg a CO2 lézer használatánál nincs ilyen gondom.

HJózsi

Ez már komolyabb ... amit én láttam az egy piros lézer volt, 3 ceruza elemmmel barkácsolták össze és valami papírz égettek vele.
Amit feltettél ott is van még jópár, kezdetnek nem rossz. A túlhajtás viszont drasztikusan csökkenti az étettartamot...

4mjnxdwuu

Hali,
 aki ért hozzá, milyen árban vannak W-os nagyságrendű lézer diódák?
 Csak hogy érdemes lenne-e megvennem egy vacsi újjat 15eFt-ért (régen polcon porosodik egy ismerősnél / állítólag 11eFt környékén szerezte pár éve...) még nem találta meg a papírját de úgy emlékszik több W-os (olyan mint egy csavar... menetes) Mert ha nem annyira alkalmi vétel akkor inkább későbbre hagyom...
Hélium-neon csak diszkózásra jó, vagy esetleg meg lehet azt is piszkálni, van nála 3 db 33mW-os és egy 50 mW-os ( csak mert olyan nagyok a méretei..)
Köszike

svejk

Helló Trapista!
Egy ilyet szivesen neked ajándékozok ha gondolod.
Spectra-Physics 161
argon-kripton ion cső.
egy nyomdai levilágitóban volt, elvileg kék színű
azt hiszem 30mW-os.
így néz ki:
http://an.hitchcock.org/repairfaq/sam/sptube2.jpg

000000000

1-2 W-os diódák 50-80$+ szállítás.
De ezek elsősorban orvosi célra elegek.
Gravír és vágáshoz 10 W felett kezdődik.
A helium-neont nem fogod tudni felpiszkálni, hogy megmunkálásra is jó legyen.

4mjnxdwuu

Tehát nem annyira alkalmi, ha csak nem 10 W környéki...
Köszönöm.
Svejk Köszönettel elfogadom, gondolkoztam rajta, hogy ha nem is lehet kihozni semmit a hélium-neonból akkor is szerzek egyet tőle, játszani, macskát dobálni, valamire midíg jó otthon egy lézer... (milyen táp kell hozzá)
miért van annyi borda rajta, az övéi dobozolva csak sima rudak mint egy 30-40cm-es cső darab.
Ha tényleg ajándék írd meg mit kergetsz mostanában, hátha tudok segíteni?

rc5b65f66

A réz, ha jól tudom a piros és környékén lévő hullámhosszokat veri vissza a legjobban, szal érthető, ha a leggyakrabban gravírozáshoz, vágáshoz használt lézerek nem viszik (mivel ezek vagy infrásak, vagy pirosak talán). Ehhez a zöld lézer a legjobb, de az még drága eléggé.

svejk

Természetesen a Tiéd ha kell.
Tudtommal hasonló a táp felépítése mint a mikroké.
1-2 ezer volt, és rajta a pár volt fűtés.
a neten rengeteg info van, csak ki kell hámozni
Az jó ha a talira elviszem? Ne kelljen postázni

4mjnxdwuu

Köszönöm,
eddíg úgy néz ki megyek...

3vv2btrhv

akkor találkozunk végre , igaz ehez többszörösét utazuk !!!