Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Motoros

Sziasztok
A nyák gravírozást lézerrel én is megpróbáltattam  egy gravírcégnél a hozzá nem értő bátorságával és a 30W os lézer hozzá sem tudott szagolni.
Akkor gondoltam hogy ez nem egyszerű és maradok a hagyományos gravírozásnál. Bár van egy cég asziszem az LPKF-- de nem biztos--- aki gyárt lézeres nyákgravírozót.

Más: nem tudnátok segíteni? hogyan lehetne a közönséges 1000ft-os mutató lézert fókuszálni-úgy hogy az átmérő ne legyen 0.2 mm nél több.
Az  smd ültetőgépemhez kéne a kézi betaníthatósághoz egy lézeres irányfény, de ami kapható eaz egy pamacsot csinál. Ha visszaveszek a ráadott feszből akkor nem olyan szórt de az ereje-világossága is jelentősen csökken.  
Valami egyszerű és könnyű megoldás kéne.
Kösz

000000000

Nyák gravírozást próbáltam és nem megy.
A rézfólia alatt megégett az üvegszövet és a réz olyan kráteresre kilyukadt. Nem szép!
Más: a belső tükröt és a féligáteresztő lencsét is állíthatóra csináltam és feszültség alatt ( kb. 30 kV )  " csak aki érti a nagyfeszültségü szakmát az próbálja " pontosítottam kör alakra.
Nekem a tükrök nem réz, hanem arany anyagúak.

000000000

Dióda lézert csak erre a fényre (hullámhossz) készült lencsével lehet fókuszálni.

000000000

Szia RC!

Nem lehet, hogy a lézered teljesítménye túl nagy a nyák gravírozáshoz?

000000000

Utána olvastam és megtudtam, hogy rezet nem CO2 lézerrel kell vágni.

rcnn85cxp

üdv rc!
próbálj egy olyan konstrukciójú csövet készíteni ahol az anód és a katód nem a tükörtartó fémtömb, (ez érintésvédelmi szempontból egyébként sem szerencsés, és ahogy írtad, a beállítás is problémás, mert csak műanyag eszközökkel tudsz hozzányúlni) hanem csinálj a csőre három kis csőkiállást. egyet középre és egyet-egyet a két végére. ezekbe a kis csövekbe, jó hegyesre kihegyezett AWI hegesztéshez használható wolfram szálat (lehet kapni 1.6mm-6mm-ig rengeteg méretben) aplikáljál gázzárva természetesen. A két szélső elektródát kössed egy polaritásra, a középső pedig legyen a másik pólus. Ezek legyenek a fémtömb helyett az anód, és a katód. A tükörtartó tömböket le tudod földelni, és már nem olyan nagy probléma a beállítás.  
én biztos, hogy így csinálnám.
üdv: mechanikus
ui. a lasramnál néhány éve mi vettünk olyan tükröt, ami nem rézből volt, hanem valamiféle sziliciumkristályból és az egyik lapja volt aranyozott és znse bevonattal kezelt. kisebb teljesítményre volt képes, viszont olcsóbb volt.

000000000

Lézer????
Nem inkább    Laser

000000000

Laci???
Nem inkább Láci?!

000000000

Lézer meg a Laser közt nem egy ékezet változik.

000000000

000000000

Mikor én Laser-en keztem dolgozni akor a munkatársak mindeg azért baszogatak hogy nem LÉZER hanem Laser.
De mindegy!!!!

000000000

Szerintem a szót már magyarosították, nagyon sok ilyen importált szó létezik. A legújabbakat leírva csak néz az ember, mint a moziban :)

000000000

És mi a külömbség?

000000000

Fájl(file), dízel, nejlon... nincs ezekkel semmi baj. Sőt...

Messer

Üdv!
Zárt rendszerű CO2 lézert fel lehet újítani, (újíttatni) ha elérte a megadott max üzemórát?