Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok, akkor ismét feltaláltam a spanyol viaszt![#circling]

000000000

Gratulálok rc-nek a technikai bravurjáért!
Szerintem egyedülálló teljesítmény amit házilag kiviteleztél!
Ilyen még Európában sem sűrün fordul elő! Gratula![#worship][#taps][#taps][#taps]

000000000

Köszi István!

2006 október 24.-én nagyon boldog voltam.
Elárulom, hogy soha nem láttam lézer gépet működés közben. És azért nem forszíroztam, hogy megnézzek egy gyári gépet nehogy  
"elbátortalanodjak" a rámváró feladattól.
De élt bennem a tűz, hogy már párszor megoldottam kilátástalan helyzeteket.
Az örömöm határtalan, hiszen innentől kezdve a teljesítmény növelése már nem ekkera probléma, mint a semmiből CNC-Lézert építeni.

000000000

Szia RC!

A lézer a gép teljes mozgásterében használható?
Ehhez a tükröket is mozgatni kell, nem??
Csak kíváncsi vagyok[#wow1]

rcnn85cxp

Szia rc!

Mi történt 24.-én? Megnéztél egy lézergépet működés közben? Miért szeretnél teljesítményt növelni? Tudok esetleg hasznos tanácsot adni? Tekintettel arra, hogy én egy lézergépen dolgoztam, azt a gépet karbantartottam, ismerem minden nyűgjét, maceráját a technológiának.  
üdv: mechanikus

000000000

Helló tyutyi!

A lézer ugyan úgy a teljes hasznos területen mozgatható mint a marómotor ( 800x600 mm)

000000000

Helló mechanikus!

Most csinálom a lézer elzáró szerkezetett, hogy tudjam a lézert vezérelni (elzárni) amikor csak utazás van.
Hogy miért szeretnék teljesítmányt növelni?
Nos mint mondtam nem adom fel, hogy 4-5 lézercsövet összekötve fémet is tudjak vágni.

000000000

Szia rc!
Azon gondolkoztam épp, hogy a célzás (0-pont felvétele az anyag szélén), nem is olyan egyszerű feladat lézer esetén! Kéne valamilyen kicsi segédlézer (pl. pointer), amivel lehetne célozni (csak fogalmam sincs, hogyan lehet egytengelybe hozni a naggyal)!

000000000

helló István!

Igazad van, meg kell egy lézerdiódával oldanom a lézer pontos kijelölését. A fiam már sajnos "tudja", hogy milyen mélyem beleéget a kezébe a lézer.

000000000

Már volt "üzemi" balasetetek?![#csodalk]
Hát igen, az úttörőké minden (a siker és a kockázat is)!
Az egytengelyüségen (pointer), gondolom Te is agyalsz.

000000000

Talán egy elfordítható prizmával megoldható lenne a pointer sugarának "bekeverése" a főnyaláb utjába (persze a főnyalábot ilyenkor le kellene záratni!

000000000

Vagy felugró tükörrel (a sima pointer sugaraát nem nyeli el az üveg).

000000000

Mennyire érzékeny itt minden a mechanikus rezgésekre (optikai egytengelyüség)?
A mechanikának (gondolom) tökéletesen kell síkban futni, hogy a tengely ne kóvájogjon!

000000000

Úgy csinálom meg, hogy a CO lézer fókuszpontba mutasson a dióda.
A redszer nagyon érzékeny a rezgésekre.
Most egyenlőre azt találtam a legjobb megoldásnak, hogy a falra rögzítettem a lézert, és a falhoz csavaroztam a cnc-t is. Így tökéletesen mozgatható minden tartományban és sebességben.
Az egytengelyűség beállítása tükrökként 3-4 napot vett igénybe. Lehet, hogy a profiknak ez gyorsabban menne, de én kezdő vagyok.

000000000

Helló mechanikus!
Minden hozzászólásodban kihangsúlyozod, hogy a nagy tapasztalatod alapján segíteni akarsz, meg magán mailben írjak.
Itt a fórum azért van, hogy egymásnak segítsünk amíg érdekeink nem sérülnek.
A kritikáidon kívül légyszi mutass már egy hasznos megvalósítható tanácsot!
Úgy hiszem azzal, hogy bemutatom a sikereimet és a kudarcaimat hozzájárulok e fórum hasznosításához.
Nem sértődök meg a profik beszólásán mert tudom, hogy amit csinálok az amatőröknek hasznos és nem a gyári gépekkel és drága pénzen kiképzett szakembereivel akarok akadémikus vitába keveredni.
Továbbrai is várom az első használható jobbító javaslatot.

üdv Köteles Béla