Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Messer

Szia rc !
Vágtál már plexit is a lézereddel?

000000000

Helló!
Igen vágtam, még a fánál is könnyebben vágtam át a 15 mm-es plexit, de csak kézzel mozgattam  
ellötte.
Már nagyon kezd "kész lenni" az új gép és végre
a gépi mozgatást is elkezdhetem kisérletezni.  

Messer

Szia rc !
Írtam mailt.  
Üdv!

Kristály Árpád

Hallihó!
Ki tud infot adni az alábbi Trungsram termékről:
3SO 50TJ üveg cső(dióda...????) ezt egy nagyteljesítményű lézerből szedtem ki. Van belőle három darab foglalattal együtt!!!
Tel.: 20/361-4563

000000000

Sziasztok

Keresek valakit aki tudna segíteni. Van egy lézergravírozo gépem és hibás. Talán a lézer cso tápegységell van baj, mivel hogy csak 2mA áramat mutat. Keresek vagy rajzot ilyen tápra vagy Valakit aki újat gyártana. 25kV/20mA

Udv!

000000000

Folyamatos vagy impulzus üzemű lézer?
Gondolom CO lézer? Egyébként megoldható a táp.

üdv!

000000000

Azt hiszem hogy impulzus CO2 lézer.

rcnn85cxp

Sziasztok!

Lézer építésével kapcsolatban szeretnék hozzászólni néhány szót.  
Én 4 évig dolgoztam lézervágógépen, és szereztem némi tapasztalatot a lézeres megmunkálással kapcsolatban.  
Előszöris, számtalan probléma leküzdése szükségeltetik ahoz, hogy sikeressen megépítsetek egy gépet. A legnagyobb gond maga a lézer. Olvastam a javaslatokat itt a fórumon, találtam jobbnál jobb ötleteket, de meg kell mondjam, ha acéllemezt akartok vágni, ahoz 50-100W lézerteljesítmény elég karcsú. ezt a teljesítményt, már csak CO2 gázlézerrel lehet előállítani, gazdaságossan. Az egy mm-es acéllemez vágásához sebességtől függően, 3-700W teljesítmény kell. A vágáshoz nagy tisztaságú Oxigén kell, aminek a fúvókában a nyomását precizen 0,2-0,8 BAR nyomáson kell tartani. Ahoz, hogy szép vágási felületet kapjatok, ahoz négy összetevőnek a pontos harmóniájának kell megfelelni.: Lézerteljesítmény, vágósebesség, Gáznyomás, fókusz. ha ezen összetevők pontos beállítása nem megfelelő, akkor a vágás csúnya lesz. A lemez felületét nagy pontossággal kell követni, hogy a fókusz ne mozdulhasson el a beállított értékről. A lézersugarat el kell vezetni a vágófejhez. Hűtött, speciális, a már említett rádióaktív anyaggal bevont tükrök kellenek. A lézernek a divergenciájának nagyon csekélynek kell lennie, mert ha nem az, akkor a teljes munkatartományban nem lesz ugyanolyan a lézerfolt teljesítménye.  
Nem akarom elvenni senki kedvét, de ez egy nagyon nehéz feladat.Azért sok sikert minden próbálkozáshoz!

Üdv: Mechanikus

vthgizrff

Sziasztok. Ezeken a problémákon már én is sokat gondolkodtam. Szerintem egyszerűbb lenne egy cnc-lángvágó megépítése. Azzal még a 40-es lemezt is simán lehetne vágni..

Kristály Árpád

Igen, de a negyvenes lemezhez kb 2700-W-os lézer kell stb.
Árpád

rcnn85cxp

Lézerrel a mai tudomány, sőt inkább gyakorlati technológia állása szerint, 20mm-es acéllemezt lehet megfelelő minőségben vágni. Ehez 4KW lézerteljesítmény kell, és nagyon jó minőségű ún. lézerlemez kell!  
mechanikus

000000000

üdv
Sok mindenben igazad van. Persze van amiben nincs!
Úgylátom, hogy Te ilyen géppel dolgoztál és nem a fejlesztésén.
Én azt határoztam el, hogy csinálok.
Meg lehet csinálni!!!
Ami eddig elkészült az a várakozáson felül jól működik.
Most éppen a tükrös hozzávezetésen dolgozok.
Az ipari vágó lézerek sem egy csővel oldják meg a nagy teljesítményt, hanem több cső össze kapcsolásával. Az is megoldható! Legalábbis az már nem okozhat olyan nagy problémát, ha már működik egy cső ( kb. 150 W).    
4-5 cső összekapcsolása hobby szinten megoldható.  A fantáziám kb.10 cső összeépítése.

rcnn85cxp

Üdv!

Valóben a gyakorlatban dolgoztam ilyen gépen, és a karbantartásban is aktívan részt vettem. De ezt le is írtam. Az a gép amivel dolgoztam 2550W-os volt. Ezzel a teljesítménnyel 12mm-es acéllemezt, 6mm-es inox-ot, 4mm-es alut tudtunk vágni. A csövek összekapcsolását, hogy érted? Küldj nekem egy képet privátban, hogy hogy néz ki a berendezésed. Nagyon érdekelne! Az ekkora teljesítményű lézereknél, a cső hossza kb 3m. A csövekben a gázelegyet egy turbina állati nagy sebességgel keringteti, hogy a kisüléstérben mindig friss lehűtött gáz legyen. Továbbá, egy kis teljesítményű membrános vákumszivattyú folyamatosan üríti az elhasznált gázt, ugyanakkor a vezérlés folyamatosan pótolja a gázkeveréket, amit a szivattyú eltávolít. Nem tudom, hogy Te kevert gázt használsz-e, vagy három gázt külön külön töltöd-e a csőbe? A következő gond az áramellátás. Ezek a lézerek, jó, ha 10%-os hatásfokkal dolgoznak. Ami ugye azt jelenti, hogy a kilépő energiának a 10X-ét kell beletültened. Ez egy 1500W-os lézer esetében, 15kW. És akkor még nem számoltuk a gép egésszének az áramellátásához szükséges energiát! Nehéz eset! Az a gép amivel én dolgoztam, 43kW-ot fogyasztott 2,5kW lézerteljesítménynél. Ha tudok neked segíteni, akkor írj privátban, felvesszük a kapcsolatot!

mechanikus

000000000

Helló!
Ezen a fórumon találsz képet és videót a megépített 1,5 m-es CO2 lézeremről.
A CO2 lézer hatásfoka ( villamos energia átalakítása lézer fénnyé) álltalában 20%.
Ez azt jelenti, hogy egy 1500 W-os lézer kb. 8 kVA-t igényel.Ez 3x16 A-es biztosítót igényel.
Hát ennek egy valamire való műhelyben rendelkezésre kell állni. Azt nem állítottam, hogy vaslemezt a szobába készült géppel kell csinálni.
üdv

rcnn85cxp

Üdv!

Én biztos nagyon béna vagyok, de nem tudtam megnézni a képeket! Segítsetek, hogy hol találom meg! A linkre kattintva az ATV.hu oldala jönbe.
mechanikus