Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Úgy tudom az írás előtt a széleken fokuszál, így a szig szalag nincs fókuszban, de akkor viszont hogyan lát át rajta? Rejtélyes egy szerkezet

xe44memnh

Jó kérdés...ugy tudom bentröl kifele ír a belsö gyürün találatoak az adato cd-dvd, r vagy rw milyen sbességel irható stb. Ezt a rész kihagytam de teljesen a külsö széléig leragasztotam. vagy pancser vagyok vagy tuljó az íróm.

f6kuxbs9f

SZiasztok!

Valószínüleg azért törölte le, mert a szigszalag azon a hullámhosszon, amin a lézer dolgozik, átlátszó.  
Próbáld ki más anyaggal, pl cellux + alufólia.
Van még egy lehetőság: a törlést nem ugyanúgy csinaálja, mint a floppy, vagy a winchester? Azokon nem törli le fizikailag, csak a directory-ban átállít egy jelzőbitet, ami után töröltnek látja az oprendszer. Ha a szigszalagon keresztül fel is tudsz írni, akkor nem az utóbbi esettel állsz szemben, hanem az elsővel.
Üdv

xe44memnh

Az elsö! Probbáltam írni rá, nem lehet!!!

000000000

Nem törölted valójában, csak Victor által említett jelzőbit állítás történik sima törlésnél. Pl. írd meg félig a lemezt. Írás után fényben nézve azon a területen ahol adat van másképp törik a fény innen látod meddig van adattal. Töröld a lemezt, Nero-ban Quick-erease, ez után megnézve a lemezt változatlannak látszik annak telítettsége.  Teljes törlésnél viszont az egész lemez egybefüggő lesz, olyan mint egy új. Szóval a lényeg az, hogy az olvasófej el sem jutott a szigszalagig, mert nem volt rá szükség.  
Mindég a lemez közepénél fókuszál, mivel itt biztosítható az optimális távolság, a lemez szélei fele egyre nagyobb a deformáció.
Nem azért függ a lencse huzalokon, illetve nem azért mozgatja egy elektronika a tér irányaiba, mert gyárilag nem tudnák kalibrálni. Sőt... a prizma, és a szenzor pozícióját nagyon is pontosan kell beállítani. A legtöbb pickup-on van egy kis beállítócsavar, ami a szenzor pozícióját állítja. Szóval a lencse elektronikus vezérlése azért van, mert a lemez sosem teljesen sík, így a forgás során folyamatosan biztosítani kell az optimális fókusztávolságot és ezt vezérli az elektronika folyamatosan.

4im2adcie

Felrobbant a DVD írómban a CD lemez, így hozzájutottam egy lézer diódához, mivel a szerkezet menthetetlen. Nem tudná valaki megmondani, hogy kipróbálás végett hogyan lehetne a diódát működésbe hozni?

000000000

000000000

vagy ezt: http://circuitos.tripod.cl/schem/r94.gif" TARGET=_fnew>http://circuitos.tripod.cl/schem/r94.gif
Ez egy egyszerű meghajtó 555-ös IC-vel.

4im2adcie

Köszi Denkiki. De ha mondjuk nem akarom modulálni akkor gondolom DC vel is meghajthatom egy soros "R"- en keresztül?

000000000

Hát ezeket a diódákat nem szerencsés így meghajtani. Hogy legyen fénye nagy áram kell... az meg kiírtja a diódát.
Egy párat már kinyírtam az ellenállásos módszerrel.

4im2adcie

Kösz. Akkor megcsinálom az 555-ös IC vel

000000000

Keziccsokolom!
Találtam egy lézerdiodát, s azt kérdem, lehet-e gravírozáshoz használni.
A leírás sajnos német nyelvű, de talán ebből is elegendő info szürhető le.

Ihr bietet auf eine 15 Watt Laserdiode mit einer Wellenlänge von 808nm.Ideal zum Pumpen eines Festkörperlasers.Die Diode ist in einem Gehäuse mit Strahlformungsoptik eingebaut an dessen Ende sich eine Faser mit 5m länge und FC-Stecker befindet.Das Ende der Faser befindet sich in einem Top Zustand und das Strahprofil das aus der Faser austritt ist rund.Es wird also nur noch eine Focuslinse benötigt und schon kanns losgehen.Die 15 Watt erreicht die Diode bei einem Strom von 24.8 Ampere und sie muß auf jedem fall geküht werden,so um die 20°.In meinem selbstgebauten grünen lief sie ca.100 stunden,habe sie mit 350 stunden gekauft,also hat sie insgesamt 450 Stunden gelaufen.Hier ist auf jedem Fall Vorsicht angesagt da es sich hierbei um einen Laser der Klasse 4 handelt.ebay ich,Versand der Käufer.Viel Spaß beim bieten.

Dies ist ein Privatverkauf keine Garantie oder Rücknahme.

Laserquellen sind kein Spielzeug. Unsachgemäße Handhabung, insb. der Blick in den Laserstrahl kann zu einer dauerhaften Schädigung des Augenlichts führen. Der Käufer bestätigt mit seinem Gebot, sich über die Laserschutzbestimmungen des jeweiligen Landes informiert zu haben und den erworbenen Laser nur unter Einhaltung dieser Bestimmungen in Betrieb zu nehem. Bitte beachten Sie, daß der öffentliche Einsatz in Deutschland nur Laserpointern der Klasse 2 gestattet ist. Laserquellen höherer Klassen sind nur für technisch-wissenschaftliche Zwecke und unter Beachtung entsprechender Sicherheitsauflagen zu betreiben. Für Personen- und Sachschäden, die direkt oder indirekt durch falsche Handhabung dieses Lasers entstehen, übernimmt der Verkäufer keine Haftung. Wenn Sie sich über geltende Laserschutzbestimmungen nicht im klaren sind, kaufen Sie diese Sachen nicht.  
A segítséget előre is köszike!

000000000

Ha 15 watt a teljesítménye -bár nem nagyon tudok németül, akkor akár jó is lehet, mert a Gravograph lézergarvírozói 10-100 Watt között mozognak. Bár itt sokkal lényegesebb szerintem, hogy hogyan tudod fókuszálni a sugarat és azt ráirányítani a felületre. Mert a felületegységre eső teljesítmény a fontos. A lézer osztály 4-es ami már igen komoly teljesítménynek számít.  

000000000

Target, légyszives úgy add be a kép linket a fórumba, hogy kilépsz a kép.tár-ból, Vagyis a kép linkjét nem belépett felhasználóként, hanem kilépve másolod be.

Köszi!