Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Mi ujság a házi lézer projecttel? Nincsenek friss hírek? Kész a speckó CO2 gázcső?

000000000

[#felkialtas]Köteles Béla barátunktól kaptam 2 képet a Lézer projectükről és ha megadja az engedélyt a File Tárházba feltöltöm! Igen igéretes![#buck]

000000000

lezerkristalyok es mindenfele lezeres kacat az osztrak roithner cegnel meglesheto, doskik is vannak a honlapjukon.

000000000

[#felkialtas]Köteles Béla (rc) barátunk meg adta az engedélyt a saját CO2 lézerágyujáról készült képek és videó közzétételéhez! Le a kalappal!!! Gratulálok!
Megtaláljátok a Tárház I. Képek és Videók alatt!
[#taps][#taps][#taps]

000000000

Na, ide is belinkelem![#worship]
http://users.atw.hu/hobbycnc/Kepek/Koteles/lezer1%20006_small.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.atw.hu/" TARGET=_fnew>Tárház I.

000000000

Jopofa :) Mily hullamhossz?

000000000

hunserv!  c/f=10.6 nm  nem látható tartomány

000000000

azt lattam, hogy nem lattam :) teljesitmenyrol van otleted? kb mekkora atmerore volt fokuszalva (ha fokuszalva volt egyaltalan) a videon amikor fat egettel? Ha jol lattam gazlezer. Gratula, regebben agyaltam ilyesmin, csak a sok macera miatt letettem rola. (mert ugyi nagy kakaora lett volna szukseg)

000000000

hunserv!
1. 50-100 W között saccolom, még nem csináltam hozzá egy teljesítmény mérőt( nem is nagyon érdekel a pontos adat hiszen úgy érzem, hogy a gyáriak sem tudnak többet).
2. nem volt fókuszálva kb. 5 mm-es a kilépő nyaláb
3. most a cnc-hez való hozzávezetésen dolgozunk
( tükör renszer, végső szűkítő lencse)

nv5firipz

rc: a tükrök helyett nem lehetne használni flexibilis optikai kábelt?

000000000

noo: sajnos erre a célra nem felel meg ( az üveg elnyeli ezt a hullámhoszt)

000000000

Nomeg oda a koherencia...

000000000

Hi mindenki.A munkadarab vágás esetén /lemez/ 1 asztalon fekszik.Ez az asztal egy keret mely élére állított lemezcsíkokkal van átkötve /cserélhetők/.Ezek a lemezcsíkok fűrész lap kinézetüek.Tehát foggal felfele.A fogak csúcsán fekszik a lemez.Megmunkálás /vágás/ során ezek is sérülnek.Ezért cserélhető.Természetesen az asztal nem mozog.A fej végez minden mozgást.Vágás esetén a fókusz pontot az anyag vastagságának a közepére fókuszálják.A tükrök lencsék hűtését nálunk sűritett levegővel oldották meg.Persze ez egy 1200W-os ipari lézerkivágó.A nagy fej mozgása pedig nagyon látványos :)A lemez hosszát /2-3m/ sacc. 1-2mp alatt teszi meg üresben.És hát ott áll meg ahol kell:)Nincs lassítás stb.  
Na csak ennyi......

000000000

Thanks!
Mi van akkor, ha a vágási vastagság vastagabb mint amit egy fókuszálással át lehet vágni? Ilyenkor fentről lefelé fókuszál folyamatosan? Hogyan vágja meg a tetejét, ha a belselyében fókuszál? Alut lehet lézerrel vágni (tükröződés)?
Bocsi a sok kérdésért![#vigyor2]

000000000

Üdv
Alut is lehet vágni.Bár a vastag alulemezt nem szerti./5-10mm/A lemezek vastagságához más más lencse van.A vékony vágásoknál természetesen nem max. teljesítményen megy a lézer.Tehát a teljesítménytől függ az anyagok max. vastagsága.Itt még tényező az anyag tipusa is.És persze a védőgáz is változik.Valójában a lézer olvaszt a gáz kifúj.Ezek pontos megválasztása ad szép sorjamentes darabot.Ja és vágás előtt beállított fokuszt automatikusan követi.Felületi egyenetlenségeknél a fej tartja a beállított távolságot+a lencse a fókuszt.Ez azt jelenti pl. hogy 1 hullámlemezen is tud dolgozni vagy akár 1 csövön is tud lyukat vágni stb.A védőgáz nitrogén /alu,rozsdamentes,stb/,oxigén pedig mezei vashoz.
Ha esetleg érdekel valakit akkor csinálhatok videót.De csak telefonos felvételt tudok csinálni:)Talán nem rúgják szét a ......:)