Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

H dombormüre akartok feliratot akor tervezétek meg 3d be és azt hiszem a dp4 de a surfcam2003 biztos tudja az hogy csak a kiválasztot részen generáljon g codot vagy elég dxf ben megrajzolni a felirat vinalát és a kcam4 tudja inportálni a 3d dxf-et aztán eltudod menteni g codnak igy akár mach-al is lehet marni!

xe44memnh

Amatör!! igen gcode!! egy txt fájlba menti ha kibpobálod megltod!  de tisztázunk egy dolgot bármilyen gcode alapvetöen egyforma csak a fájl kiterjesztése más pl: txt nc ncc dnc ag tap ...stb. ha ezeket átlehet "konvertálni" ugy ha a jegyzettömbben megnyitjuk és a kiterjasztést átt irjuk pl: txt fájlt megnyitunk és mentés máskent beirjuk a fájl nevet pl:gcode a fájl kiterjesztése legyen tap akor igyirjuk gcode.tap és a "fájl tipusa mezöt" álitsuk át "minden fájlra"   "ez nagyonfontos"!!
és igy átvihetjük egyik progibol a másikra néhány program nemindul el ha nincs megadva a megmunkálási sebesség akor a fájl elejére bekell szurni egy sort pl:  F1000

deha tul bonyolult a felület amit csak digitlizálni lehet akor a digitalizált felületet át konvertálod 3d-s dxf rűszerkezted a feliratot majdcsak a feliratnak generálsz gcodot!

s5f8tmfv3

Köszi Laci! Kezdem pedzeni.
Üdv!

ncxe0hdha

Hallihó Mindenkinek!
A  CNC találkozó szervezése közben volt szerencsém látni működődés közben Lézer gépet.
Infok: munkaterület;2000x3000mm!, vágási energia max: 2,6-KW nem tévedés!!!!!! Max vágási vastagság 20-mm-ter, lemezeknél 7-méter/sec, nagyobb vastadság esetén lecsökken 1-méter/sec alá. Ígéret szerint videó felvételt készíthetek mely megtekinthető az ELSŐ! HobbyCnc találkozón 2005 okt 01-én természetesen kivetitőn!
Hallihó!

r5565inr

Hali !

Ha laserről  akartok infokat  , akkor http://www.kellerstudio.de/repairfaq/sam/laserfaq.htm#faqtoc
 linket olvassátok. KB. 700 EUR körül lehet házilag kihozni egy 100W-os CO lézert.
Én 3 éve rendeltem lencsét , vettem vákum szivattyút , neon trafot. A terv sajna időhiányában félbe maradt. Ha linket végigolvassátok akkor több házilag megvalósított
CO lézert is megtaláthattok rajta.
Az én véleményem szerint egy átfolyos 100W CO lézer amatöröknek teljesen megfelel és nem olyan horror az ára.
(Az átfolyós lézerhez gázt is lehet venni nálunk)

000000000

Üdv Mindenkinek !

Jelen pillanatban van egy Magi István féle CNC gépem. Hamarosan tervezek egy komolyyabb gép építését. Kb. 300.000-350.000 ft. lenne rá ay keret. Kérdésem ay következő: melyik a jobb, egy masszív fém mechanika kb. 280.000 ft-ért és egy jó motor 70000 ft.-ért vagy egy egyszerűbb mechanika 100.000 ft.-ért és egy hobby CO lézer 200-250.000 ft.-ért. A cél plexi fa ill. fém gravírozás, fa 3D marás, vízhűtésnek vörösréz marás.

Hali.

000000000

Lézerrel lehet 3D-t marni?

r5565inr

Üdv.

Én úgy tudom , 3D-ben nem lehet CO2 lézerrel marni.
( hobby szinten tuti , hogy nem lehet megoldani ).
A vörösréz hütő marása is problémás CO2(hobby)lézerrel.
A linken megtalálhatod , hogy milyen alkalmazásokra jó.
Én az elsö megoldásodat választanám. ( és késöbb
vennék lézert gravirozásra,lehet venni használt nem átfolyós Co2 (20W-os) lézert $800-is ,de ezek feltöltése drága. )

r5565inr

Ezt , most olvastam !

Erre csak egy válaszom van : tévedés .
Olvasd el a megadott linket.
( 100W-os Co2 lézer felvétele 18.000 V 120mA azért ez nem több száz kW , és 100W-os CO2 lézerrel lehet vágni is , persze nem vastag fémet)

r5565inr

Üdv.

Két link , hogy lehet házilag lézert építeni:

http://timefracture.org/laser.html
http://www.emissiontechnologies.com/

ncxe0hdha

Hallihó!
Gratulálok!
A türelem rózsát terem!
Lehet, hogy nem lettem okosabb, de fantasztikus!
Üdv..
Árpád

t334wehtf

Hagy idézzek az általad belinkelt oldalról:

"Q: Can the system "cut" metal?

A: No. Systems in this power range (~50 Watts) are not suitable for cutting metal of any kind or thickness. This system was designed to cut Wood, Paper, Plastics, Leather, Vinyl, etc.

Q: Can the system "engrave" metal?

A: Only anodized aluminum. The system does a great job on anodized aluminum as it literally vaporizes the anodizing away leaving the bright aluminum underneath. Works great for lettering.

Q: What is the maximum thickness of material that can be cut?

A: This will of course depend on the material but generally up to 1/4" (6mm) in Acrylic Plastic, and up to 1/8" (3mm) in Plywood. Balsa wood up to 3/8" or even 1/2" thick can be cut."

Az idézetből kiderül, hogy fémet semmilyen körülmények között nem lehet vágni az oldalon megrendelhető ~50W körüli lézerrel, gravírozni is csak eloxált alumíniumot lehet, illetve vágni plexit max. 6mm-ig, fát 3mm-ig, balzafát esetleg 12mm-ig.

Én az általam említett 10 (tíz, nem száz, mint te írtad) kW-os teljesítményfelvételű lézer folyamatos üzemben tény, hogy csak pár száz W-ot tud leadni, de az ipari lézereket nem szokás folyamatos üzemben használni, csak impulzusüzemben, amikor is már 30-70%-os hatásfokkal tudnak működni, azaz 3000-7000W-ot adnak le. Ezzel már közel 20 mm mélyen lehet hegeszteni, úgy, hogy a varrat oldal irányú kiterjedése csak 1-1,5 mm!!! Vágni még ennél is vastagabban lehet a fémet.

Szóval te tévedsz...[#vigyor4]

ncxe0hdha

Hallihó!
Úraim!
Már régebben leírtam a következőt:
A Leser technology Kft. telepén forgattam videót melyet a fórumon fogtok látni, ha eljőttök.
Ezen a masinán maximum 2700W energiával megy, ezzel 20mm-ig simán vágják a vasat, minimum 0.1 tűréssel és 0,7-0,8-méter/perc sebességgel. Ott jártamkor 10-es anyagot vágtak sorjamentesen 70% energiával. Van még egy probléma ezek a gépek 100-milliós nagyságrendűek, továbbá a vágáshoz igen nagy tisztaságú gázok kellenek 99,9%-osak!
Ezek méreg drágák, csak vegyetek egy kis palac CO-t, már akkor is meg fogtok lepődni. Egy szó mint száz nem akartam elvenni a kedveteket csak pontosítani akartam az infokat.
Tovább sok sikert!
Üdv.: Árpád

r5565inr

Üdv.
A vágólézer otthoni építését felejtsétek el, esetleg egy lottó 5-össel a zsebetekben.
irtad tomktom
Én vágó lézert akartam épiteni 700 EUR-ból , de
fát , plexit és styrofoam-ot   akartam vágni (repülőmodellezés,habvágás).
Azt irtam hogy vastag fémet nem lehet.
Az hogy nem lehet házilag lézert épiteni
az megdölt, de egy ujabb példa http://www.marc-eichhorn.skyenergy.info/
ez a TEA CO2 lézer 2,5 KW-os és házilag épült.
A lézer gázkeveréket a LINDE árul , kb 3.éve kérdeztem az árat akkor 60 Eft körül volt egy palack ( de 50 W-os lézer 2 lit./perc  az  nagyon sokáig elég).
Valaki simán CO2 és N2 ( levegö) keverékkel is
elinditotta a lézert igaz a teljesitmény 1/4 részére esett le.
Szerintem nem egyről beszélünk , mert én HOBBY
szinten megépitehető és használható lézerről
irok ( aki 20mm vastag fémet akar vágni otthon
az már nem HOBBY szint ).

000000000

Milyen tisztaságú CO2 gáz kellene a lézerhez? Én a Lindében dolgozok és pontos árlistát tudok adni, ha ismerem a minőségi követelményeket (van ipari CO2, biogon CO2, hegesztési CO2, stb.)!