Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

rcnn85cxp

Üdv tyutyi!
szerintem mind a kettő jó! A lézergépeknél a sugárszóródást (HACO) plexilemezzel (TRUMPF) üveglemezzel biztosítják. Jó néhányszor pofán vágott a lézer engem is. A legrosszabb az inox és az alumínium megmunkálásánál volt. Ha túl magasrol gyújtott be a gép, (követőszenzor meghibásodása)akkor jó sok visszavert sugarat kaptunk. Szerencsére még látok.
RC-nek üzenem. Megnéztem a videót. Nagyon érdekes volt. A sugár fókuszalatlan átmérője kb 2-4 mm? A nagyteljesítményű lézereknél, kb 20 mm a sugárátmérő. Az energia 25x akkora területen oszlott szét, de az akkora volt, hogy a samottéglába lyukat olvasztott. Nem akarlak elkeseríteni, de a lézerágyúd túl azon, hogy nagyon meggyőző, nincs 50 W-nál erősebb, és lemezmegmunkálásra nem lesz alkalmas. Ne haragudj a kritikáért, nem fikázni szeretném a gépedet, mert óriási teljesítmény házilag egy ilyen berendezést építeni. Csupán az észrevételeimet, véleményemet teszem közzé.  
[#smile]
mechanikus

000000000

Soha sem állítottam, hogy egy darab 1,5 m -es csővel fogok fémet vágni!
Ezért dolgozom azon, hogy több csövet fogjak össze. A  professzionális gépekben sem egy cső van.

000000000

Eddigi eredmények:
-fa 25mm átvágás
-plexi 15 mm átvágás
-vaslemez (Oxigén befúvás nélkül)0,2 mm-es kráter
-a videón látható téglába 10 mm mélyen lyukat olvasztott

rcnn85cxp

Üdv rc!

Én nem kötözködni akarok, csak segíteni, megosztani veletek a gyakorlati tapasztalataimat. Nem muszály egy tanácsot sem megfogadni. Az un. "professzionális" gépekben is, egy (elméleti) cső van, csak a helyigény miatt össze van hajtva. Pld. A HACO a Rofin-Basel egy un. TRIAGON lézert alkalmaz a 2,5 kW-os gépeiben. Ez attól triagon, hogy a lézercső háromszög formát képez. A cső hossza ha kiterítjük több mint 3m. A Trumpf lézere négyzet alakú, két emeletes. Ez gyakorlatilag kb 6m lézerkavitás. Ezt a lézert nem egyenárammal, hanem rádiófrkivel gerjesztik. A nyaláb is kissebb mint a triagoné, kb 10mm ezt egy nyalábtágítóval növelik a megfelelő méretre.
De nem akarok untatni senkit. Jó munkát és sok sikert a kisérletezésekhez!
Bocs, ha valakit megsértettem volna!
mechanikus

000000000

Az eddigi hozzászólásaidból inkább a lebeszélést vettem ki. Lehet , hogy félre értettelek. Az elején főleg azok beszéltek le a terveimről akik ilyen géppel dolgoztak. Hangsúlyozni szeretném nem az ipari gépekkel akarok konkurálni,csak elhatároztam, hogy csomó mindent lézerrel szeretnék megmunkálni.Én évtizedek óta modellezek és megtanultam, hogy mindet meg lehet csinálni amit az adott pillanatban a tudomány és a technika ismer.
Egy darabot megtudtam mindenből csinálni bármilyen bonyolult műszaki megoldás volt.
A baj akkor kezdődött amikor tőbb darab kellett. Azt már problémás volt gazdaságosan megcsinálni.
Erre találták ki a hobby CNC-t.
Amikor ez már bevált jött a merész ötlett a lézer. Innem már azt hiszem ismerős a gondom.

000000000

Szia RC!

Szerintem senki se akar lebeszélni a dologról, én személy szerint gratulálok neked és sok sikert kívánok a lézer további fejlesztéséhez[#vigyor5]

000000000

Szia

A fordításhoz szeretnék hozászólni. Nem tudok jól angolul De azt a tápat akarom folépiteni azért kerestem anyagot róla. És ha jĺ értem akor High Voltage suply egy magas fesultségu táp, Neon sign transformer egy neon reklám-ra használt transformátor - itt az a gond hogy USA-ba tudnak ilyet szerezni de a EU eloírásak max10000Volt-ot engednek meg és azért nemsikerult beszerezni. De kiszereltem egy oreg képernyobol egy transformátor ami kb 25000V. Most készítem hozá a bekotést amivel fogom beálitani /ez talán Curent regulated DC/ és utána kiprobálam mivel hogy a lézer csó meg van. Co2 laser gas Mix - ez a gáz keverék de é úgy tudtam hogy ilyen: CO2:N2:He =1:2:8

udvozletell

rcnn85cxp

Szia rc!  
Bizony félreértettél. Én segíteni szeretnék, szeretném a tudásomat, tapasztalataimat megosztani veletek. Nagyon becsülöm amit csináltál! Meg kell mondjam, egy lézer házilagos elkészítése az nem kispályás feladat. Pártolom a törekvésedet, hogy egy otthoni, házi lézergépet építs! Segítek is, ha elfogadod a segítséget, tanácsot. Számtalan problémát kell, hogy megoldjál ahhoz, hogy egy ilyen gépet építs. Ez a cső, még semmi. Ebből gépet szerkeszteni nem egyszerű dolog. Ha gondolod, segíthetek.

u4vhu0en9

üdv
csak egy kérdés gázlézert lehet mikrohulámokkal gerjeszteni?

bajusz

rcnn85cxp

Üdv!
Valószínüleg a gáz részecskéire is hatással van a mikrohullám, de szerintem nem tudja gerjeszteni a gázionokat. Azt nagyfeszültségű egyenárammal a legegyszerűbb gerjeszteni, és a gyakorlatban is ez terjedt el. Minden "lézeralapanyagnak" megvan gerjesztési módja amivel az anyag indukalt emisszióra alkalmassá vállik. Pld. az első lézer, amit egy orosz es egy amerikai kutatócsoport szinte egyidőben talált fel, a rubinlézer, amit villanólámpával kell gerjeszteni, ugyanúgy, ahogy a yag lézerkristályt. Ezek a lézerek csak impulzus üzemben tudnak működni. A gázlézereket nagyfeszültséggel gerjesztik, ez a lézer folyamatos, és impulzus üzemben is tud működni, akér a félvezetőlézerek. A folyadék és festéklézerek gerjesztése lézerrel történik. Ez a lézertípus is csak impulzusüzemben tud működni. Óriási előnye, hogy a gerjesztett folyadékkal a hullámhoszt, vagyis a színét tudják hangolni a lézernek. A röntgen lézer is nagyfesszel gerjesztett lézer, de erről nem tudok szinte semmit.  
üdv: mechanikus

000000000

helló mechanikus!
Nem értem,hogy milyen proléma adódik még a lézer hozzávezetésénél? Már az X és Y tengelyen utazik a lézerfény. Még meg kell csinálnom a Z tengely tükrét és a végső fókuszlencse tartóját.
Nekem a több gondot a lézercső elkészítése okozta. Talán az ötödik konstrukció vált be.(Üvegtechnikusi problémák miatt elrepedtt kettő, túlgerjesztettem kettőt mire rájöttem a helyes gáz-feszültség-áram-nyomás-hűtés viszonyokra). Sok időt vett el mire kidolgoztam a pontos lencse és tükör beállítást.
Más! Tegnap délután rászántam magam és nem csak villamos méréssel ellenőriztem a lézer teljesítményét, hanem hőmérséklet méréssel is.
1. a betáplált villamos teljesítmény 760 VA.
 ez 20% hatásfokkal számolva (a szakirodalom 15-25%-kal számol ennél a tipusú lézernél) 152 W.
2. Egy 10x10x10 cm-es vaskockát 30 percig hevítettem a lézerrel. A hőmérséklet változást mérve és utána kiszámítva 130 W jött ki.
Kérdésem egy szakember mivel tud ebben a téméban többet, hogy ránézésre megtudja mondani, hogy az nem több 50 W-nál? Nem tudom elképzelni, hogy mind a két mérés roszz.
üdv Köteles Béla

rcnn85cxp

Üdv rc!
Igazad van! Nem akarok kötözködni, és nem is fogok. Nagyon klasz a lézered! Mégegyszer le a kalappal! Ha tudok esetleg segíteni valamiben, megtalálsz. Sok sikert a további kísérletekhez!
üdv mechanikus

000000000

Ezt nem tudom ismeritek e?
http://madchemist.uw.hu/n2laser.htm" TARGET=_fnew>Csökkentett nyomású nitrogénlézer –házilag

dg8n4i8x

Igen ez az a lézer ami azthiszem valamelyik rádiótechnikában jelent meg! Itt a fórumon is volt már róla szó valaki még be is scannelte ha minden igaz!

dg8n4i8x

Megvan ebben a topicban #63 körbyéke...