Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Ezt ugy oldják meg a lézer és maró gépeken hogy a "Z" tengelyel párhuzamossan van  felszerelve a pointer felveszik a "0" pontot majd annyival eltolják a koordinátákat amenyivel arébb van velszerelve a pointer. Lehet programozot szerszám eltolást csinálni, vagy jog inc. ben megadod menyit menjen arébb és ott lenulázod...

000000000

Én is ezt akartam írni, de D.Laci megelőzött.
Egy párhuzamos pointer nyalábbal a legegyszerűbb talán megoldani a dolgot. Ha tudod, hogy mennyivel van eltolva a pointer, onnan már egyszerű a dolog.

Nincs valami olyan spéci szemüveg, amivel láthatóvá válik a lézer fénytartománya, boccs, de ebben a témában kezdő vagyok :)

rcnn85cxp

Szia rc!
köszönöm őszinte válaszod. Íme egy segítő tanács. Ahogy írtad, most azon dolgozol, hogy a lézer pozícionálása, vágóhelyzetbe történő mozgatása közben a lézert lezárjad. ez nagyon fontos balesetvédelmi követelmény!! Ezt egy ún. shatter nevü szerkezettel lehet megvalósítani, amit pld pneumatikával tudsz mozgatni. Ezt a szerkezetet úgy képzeld el, hogy mint egy gillotint, a lézer útjába helyezed. Ezt úgy kell kialakítani, hogy ez a zsalu 45 fokos szögben felszerelt domború tükör. Ez a domborított felület azért kell, mert ha a lézer valamiért (meghibásodás stb folytán) működésbe lépne, akkor a domború tükör a lézer kis divergenciájú fényét szétszórja. ezt a szórt fényt, ami már nem annyira nagy energiasűrűséggel bír, egy ún. hűtött nyelőbe vezetik, ami általában feketére eloxált alumíniumból van kialakítva. Így a lézer energiája károsodás nélkül eldisszipál a hűtőfolyadékba.  
Ennek a 45 fokos szögbe elhelyezett zsalunak a másik oldalára egy tükör van felragasztva, és ez a tükör irányítja a lézer eredeti útvonalába a pointer fényét. Így a helyezőfényed, a lézer tengelyébe kerül. Ez azért fontos, mert a fémmegmunkáláshoz a fúvókán keresztül kell a pointer fényének kilépnie a pontos pozícionálás érdekében.  
Később leskiccelem, és felrakom a képet, hogy el tudd képzelni a dolgot.  
Más. Hogy akarod a csöveket összekapcsolni?

Üdv: mechanikus

000000000

Helló mechanikus!
Örülök, hogy emberibb hangvételűvé vált kommunikációnk.  
A lézer lezárót tegnap magcsináltam, de még nem próbáltam ki. Hasonló, mint amit ajánlasz, de egyszerűbb és lényeg, hogy nagyon olcsó.
- egy 60x40-es zártszelvényben heggesztettem 1/2" csövet és ezen halad át a lézer, de középen egy léptető motorral (egy olcsó behúzó tekercs is megtenné de most per pill. nincs) egy ferde alu szelvénnyel le tudom zárni.
-A jelenlegi teljesítmény mellett elégséges a zértszelvényben összevissza reflektáltatni, hogy ne tudjon kilépni.
- a lézer teljesítmémy növelésére a tenchnológiát ( több cső összekapcsolását) a tudomány már kitalálta.  

000000000

Szia rc!
A gépedről hol lehet képeket látni? Engem nagyon érdekelne.http://www.emissiontechnologies.com/xy.htm" TARGET=_fnew>lézer
Ennek a linknek a közepén van egy ötletes célzósugár kialakítás.
Ez a lin ennek a fórumnak az elején van valahol.

rcnn85cxp

Szia rc!
Én úgy gondolom, eddig sem volt gond a kommunikációnkal! [#smile] A megoldásod valóban olcsó, és praktikus. A lényeg, hogy biztonságos legyen! Azért elküldöm a skiccemet, hogy lásd, hogy gondoltam.  
A csövek összekapcsolását a továbbiakban sem értem! A mechanika, milyen elképzelés szerint készül? repülőoptikás, vagy félrepülő? Fém vágását tervezed?  

Hogy lehet az üzenethez képet csatolni? Az instrukciót nem értem. A gépemről közvetlenül nem tudom beszúrni?

rcnn85cxp

Szia rc!
Én úgy gondolom, eddig sem volt gond a kommunikációnkal! [#smile] A megoldásod valóban olcsó, és praktikus. A lényeg, hogy biztonságos legyen! Azért elküldöm a skiccemet, hogy lásd, hogy gondoltam.  
A csövek összekapcsolását a továbbiakban sem értem! A mechanika, milyen elképzelés szerint készül? repülőoptikás, vagy félrepülő? Fém vágását tervezed?  

Hogy lehet az üzenethez képet csatolni? Az instrukciót nem értem. A gépemről közvetlenül nem tudom beszúrni?

000000000

Helló mechanikus!
A csöveket tükrök alkalmazásával lehet összekötni, úgy ahogy említetted a gyári gépeteken is.
A mechanika már kész és a lézer is működik vele. A videó mutatja a CNC-vel hogy mozgatható.
Hogy ez repülő vagy félrepülő optikás, azt nem tudom, de nem is nagyon érdekel minek is nevezik.
Igen fém vágása a végső célom, de ezt már többször említetem.

000000000

helló hajnoczi!

Nem értem a kérdésed:"A gépedről hol lehet képeket látni? Engem nagyon érdekelne."
Hát ezen lapon vannak!

000000000

HI rc
Megtaláltam, csak jobban körül kellett nénem:)
Amit írtam linket ismered?

rcnn85cxp

üdv!
repülőoptikás. ez a legjobb, mert a félrepülőnél az egyik tengely a munkaasztalt mozgatja, amin nagy teher is lehet, több 100 kg lemez. a lézer útját teljesen be kell burkolni! ellenkező esetben balesetveszély állhat fenn, valamint ha fémvágására kerülne sor, az elég nagy porral jár, és az bekoszolja a tükröket, és csökken a teljesítmény. a shuttert a lézer közvetlen kimenetére kell szerelni! a mozgó részekhez harmonikaszerüen összehajtogatott vászoncsövet kell tenni, hogy a lézer útja teljesen zárt legyen. a csőbe a légköri nyomásnál nagyobb nyomású tisztított szűrt levegőt kell engedni, hogy a por ne juthasson bele. nagyon sok fejlesztésre van még szükséged ahoz, hogy fémet tudjál vágni a gépedel! ha valamilyen problémádat nem tudod megoldani, írj a fórumra, rendszeresen figyelem, és segítek. Sok sikert az ápításhez! üdv: mechanikus

000000000

Igen ismerem.
Ő egy amerikai hobby lézer építő.
Ma már komolyan forgalmazza a lézer gépeit.

000000000

Lesz lézer a találkozón?[#taps]

000000000

helló lorant!
A jelenlegi állás szerint a komplett lézer-cnc elszállítása a talira nem megoldható.
Ha képeket nézed látható mekkora helyigénye van.
A falra rögzítettem sok mindent és napok kellettek a pontos egytengelyűség beállításához.
Ha ezt szétszerelem legalább két nap, hogy működő képessé tegyem.
Ez marad továbbra is a kisérleti gép, de már elkezdetem építeni a hordozható kivitelű lézer-cnc.-t.
Ennek a gépnek mostmár tudom, hogy az a baja, hogy marómotorhoz is meg lézerhez is alkalmazható, így nem tudtam rászerelni a lézert.
Az új gép csak lézeres megmunkálásra lesz alkalmas, ezáltal egyszerűbb lesz ráilleszteni a lézercsövet ( az egész gép alacsonyabb és burkolhatóbb lesz - olyan "gyári kinézetü" -)
A talin esetleg ha van érdeklődő egy projektoros vetítésű "előadást" tudnék tartani arról amit eddig megvalósítottam.

000000000

Biztos vagyok benne, hogy lenne érdeklődés!
Engem érdekelne!