Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Helló rc!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod igy már azért érthetö én tulajdonképen azt hitem nagyob fogyasztása van de tévedtem át fogom tanulmányozni az egész oldalt köszi szépen

000000000

Igen, teljesen més lézet használni és megépíteni![#wave]

000000000

Szia rc!
Mégegyszer gratulálok az elért eddigi sikereidhez a lézeres gépépítés terén és további sikereket kívánok. Nagyon lenyűgözött au előadásod. Csak így tovább.

Kalmus

000000000

Elnézést kérek ha bárkit is megsértettem a hozzászólásommal!!!
Én tényleg csodálattal és tisztelettel állok az előtt amit itt olvastam ezen a fórumon, de csak kevés tapasztalatom, és tudásom próbáltam megosztani veletek. Amire igaz, hogy ipari, de lézer gépek szervizelése, és beüzemelése közben tettem szert. Sajnálom ha valakit megsértettem.

Üdv Koka

000000000

Szerintem nem sértettél meg, csak kihoztad belőlem ami belül feszített.
Nem akarom újból elmondani amit már hosszan ecseteltem, de azt várom, hogy ha már írsz akkor adj konkrét tanácsot( fénykép,rajz) mit kell máskép csinálni azon amit eddig megoldottam.  

""Azt várom a hasonló szakiktól, hogy ne azt hangsúlyozzák miért nem lehet megcsinálni, hanem azt mutassák be, hogy így és így kell a problémákat megoldani.  
Ezen a fórumon egy év óta egy használható javaslatott sem tett egy lézeres szaki.  
( lencsék méretezése, egytengelyűség beállítása, feszültség-áram viszonyok méretezése és és többnél több probléma)  
 Én örültem volna a legjobban, ha tömegével adtak volna tanácsot, de át kell olvasni az oldalt és látható, hogy semmi.""

Aztán bárki eldöntheti,hogy mit valósít meg belőle.

000000000

Hali
Nem tudom konkrétan miben segíthetek neked!
Ha van kérdésed hátha kitalálunk rá valamit.
Nem tudom mennyire illeszthető be a "nagy" gépekből bármi is a tiedbe. Nem is ismerem.
A fotókat láttam de az nem sok. Olvastam, hogy vannak bemutatók is, tehát működik a gép, Nagy baj nem lehet.

Üdv Koka  

(a gépkezelő)  :-)   bocs!

rbbhbyvfs

Szia rc,

Először is gratulálok a működő lézeredhez, jó látni, amikor valaki úttörő munkát bevállal és sikerrel veszi az akadályokat.
Nekem van itthon egy 1W-os argon lézerem, ami 1979-ben (!!)
készült amerikában és a mai napig müködik, igaz már régen nem 1W-on :) Én is órákat szöszöltem mire sikerült beizzitani, mert hát a tükröket beállítani nem piskóta dolog. Ráadásul ahogy hosszabbodik a cső , annál nehezebb. Szóval át tudom érezni mivel kerülhettél szembe az építés során...

Ha megengeded lenne 2 kérdésem, mivel a talin nem tudtam részt venni :

Irtad, hogy fémet nem lehet vágni ekkora teljesítménnyel, de pl. nyáklemez réz fóliája mit szól ekkora teljesítményhez?

A konstrukciót elnézve, felmerült bennem : a tükrök birják a teljesítményt? Mármint a lézer tükrei.... Más csöveken a tükröket is hűtik, nálad ez nem jelent(ett) problémát?

Köszönöm a válaszod és további sikeres lézer-CNC építést!

000000000

Helló!
Igen a lencsék, tükrök beállítása komoly kihívás elé állított.
-nyáklemezt még nem próbáltam, de most hogy említed meg fogom próbálni.
- tükrökröket ezen a teljesítményen (50-150 W) még nem kell külön hűteni, ha kellő tömegű fémbe helyezem.

000000000

Szia RC!

Nincs valami olyan szemüveg, amivel láthatóvá válik a lézer??

000000000

Sajna a tudomány mai állása szerint az UV fényt nem lehet láttatni a szemmel.

000000000

Kár :(( Pedig jó ötletnek tűnt

000000000

Szia
A belső vagy a külső tükrökkel van gond?

000000000

Helló!
Nekem nagy gondot a cső tökör és lencse beállítása okozta.
A külső tükröket valamivel könnyebben tudtam pontosra állítani.

000000000

Hali
Az úgynevezett belső tükrök beállítását mi a teljesitmény alapján végezzük. Méred a teljesítményt és az alapján állítod a tükröket.
Ha növekszik a telj. jó az irány ha csökken az nem. És ez x,y irányban. Nem egyszerű. Mikrométeres csavarok vannak beépítve a felfogatásba.  

Hi koka

rcnn85cxp

Szia rc!
nálunk a belső tükrök beállítását egy mikroszkop szerü eszközzel csinálták a szervizesek, tekintettel arra, hogy a lézer háromszög alakú. öt tükröt kellett beállítani úgy, hogy a lézer párhuzamos legyen. Úgy csinálták, hogy a kimenő tükör helyén volt a mikroszkop, és a záró helyére egy fényforrást helyeztek. A mikroszkop olyasmi volt, mint egy puskatávcső. ha a segédtükrökkel megvoltak, akkor helyre tették a zárótükröt ami fix és a kilépő tükröt, ami úgy volt kialakítva, mint egy három lábú szék. A két láb egy egy motor által forgatott menetes orsó volt. amikor összerakta a belga a tükröket, akkor lőtünk. ez egy kb 500 W-os néhány ms-os lövés volt, amit papírra adtunk le. A papíron nézte a lézer formáját. ha tojás volt, akkor léptetett az egyik motoron, és újra lőt. ezt addig csináltuk, amig nem lett a lézer szabályos kör. Ezután ellenőrizte a lézer módusát egy kb 40mm- es plexibe. ha kellett, akkor még állított. hát egy ilyen tükörcserés műsor kb egy napig tartott. jó, volt hat tükör amit ki kellett cserélni.  
Nálad az okozhat különös nehézséget a beállítás folyamán, hogy nagyon csekély a lézersugarad átmérője, így nem tudod a formát kontrollálni. A három lábú szék kialakítás nem hülyeség. egyenáramú áttételes motorok hajtják, amiket rövid impulzusokkal vezérelnek. de ha van két kisteljesítményű léptetőmotorod, azzal is meg lehet csinálni. próbáld meg egy szórólencsével beállítani a lézered, akkor talán többet látsz belőle. Vagy lőjál rá egy csapágygolyóra, egy papírlapon keresztül. akkor is látod a papíron a sugár formáját.  
nyáklemezt szetintem nem tudsz lézerrel vágni, gravírozni, mert a nyák is vörösréz, akár a lézerben használatos tükrök.  
mechanikus