Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

rcnn85cxp

szia rc!
megnéztem az új videót, amin valamilyen falemezt vág a lézered. Nagyon fain!
milyen sebességgel vág most a gép? fókuszálva van a lézersugár?
üdv: mechanikus

000000000

Koszi. Ilyesmire gondoltam.

000000000

Helló mechanikus!

A lézer cső most fele teljesítménnyel megy.
A kísérletek alatt nem akarom, hogy valami baj legyen.  
A gép 1000 mm/min megy.
Igen van fókuszálva.

rcnn85cxp

Helló Rc!

Köszönöm gyors reagálásod!
milyen gyűjtőlencsét használsz? ZnSe lencsét? Hány colost (fókusztáv)? Vigyázz a visszatükröződéssel! Ha fókuszált lézert használsz, akkor az aszalról sokkal több szórt fény jut a környezetbe, ami még a szemedet is kisütheti!
Lehet, hogy tudok szerezni neked használt lencsét. Egy kicsit viseletesek, de kísérletezni lehet velük. Ingyen meg pláne jÓ! Érdekel?
mechanikus

000000000

Helló!
Senkitől nem utasítok vissza jobbító tanácsot, segítséget! Köszi elfogadom!
Igen ZeSe lencsékkel kisérletezek. Van 127 mm és 300 mm FL lencsém.
Még nem tudtam külömbséget tenni köztük.
Üveg védőt+lánghegesztő sötétítőt is használunk.
A fiam szemüvegje UV szűrős.

000000000

Helló István!
Úgy látom, hogy lapodat nem csak magyarok nézegetik. A lézeremmel kapcsolatban egyre több levelet, mailt kapok külfödről (Portugália, Hollandia, Szlovákia....)

000000000

Ez természetes! Nagyon sok külföldi nézegeti a honlapomat mivel egy részét Angolra is le fordíttattam!
Remélem nem zavaró és talán egyszer ebből is profitálsz majd!

000000000

Sziasztok!  
Régóta olvasgatom a fórumotokat. Nem akarok belekötni a tudományotokba, de igen veszéjes dolgokkal játszotok. Bizony igen nagy teljesítmény lenne az itt elképzelt dolgokat házilag, vagy kisüzemileg megvalósítani, de nem egyszerű feladatra vállalkoztatok. Vigyázni az UV szűrős szemüvegekkel!KB 60e Ft-től kezdődik a léter szemüveg. Nem véletlen! A ZnSe Lencse sem veszélytelen, ha esetleg szetrobbanna. Ezen kívül minden lencsét, tükröt, és mindent amivel a lézer érintkezik hűteni kell, És nem is akárhogy. Egy nagy teljesítményű lézergépben a gáz KB 700m/s kering, amit nem egyszerű elérni!
KB 5 fajta tökörre és lencsére van szükség, és ezen kívül még sok minden másra.Pl segédgázok...

Elnézéseteket kérem tényleg nem leszólni akartam a projektet. És biztos hogy követem a történéseket

000000000

Szia RC!

Tényleg vigyázz a szemedre, mert már én is láttam lézer közelében "spontán" gyulladást :((

De egyébként ha rajtad van a szemüveg, nem kell félni, egy sima üveglencse is megfogja a lepattanó sugarakat. Ezügyben nemrég konzultáltam egy ismerősömmel, aki 2kW -os lézeres CNC darabológépen dolgozik.(persze ez nem házi, hanem ipari) Majd megkérem, hogy csinálhassak videókat a gépről :))

000000000

Sziasztok én még csak a tervezésnél járok és még soha nem épitetem cnc gépet. De megtetszet ez a lézer technika és szeretném én is megvalositani egyszer. Kérdésem az lene hogy a lézer csö az miböl van amint láto üveg csö például egy kiéget neoncsöböl is elkészithetö ha levágom a két végét és bele teszek egy vékonyab ugyanugy levágot végü neon csövet?
Következö kérdésem az lene hogy ez a lézer hány százalékos hatásfokal dolgozik mert ha jol értelmezem amit olvastam 10-20% és eben az esetben nagyon nagy a fogyasztása, vagy nem?
És mégegy kérdés amint látam a videot és a leirtak alapján tükrökel van a vágo otikához terelve a lézer kérdésem az lene hogy optikai kábelel nem valosithato meg mert az hajlithato meg együt mozoghatna a mechanikával gond nélkül elvileg az otikai kábel 98%-os vezetö. Segitségeteket elöre is köszönöm!

000000000

Helló koka!
Hozzászólásodból, úgy értem lézer géppel dolgozol.
Te is aggódsz és írod, hogy nem egyszerű feladatra vállalkozom.
De hát bebizonyítottam, hogy egy  "lézer gép üzemeletetésében járatlan "  is meg tud építeni egy ilyen masinát. Nem a gyáriakat másoltam, mert arra esélyem sincs, hogy olyat megtudjak építeni, de hasonlót és a céljaimnak megfelelőt azt igen. Nem kell más hozzá mint kitartás, türelem, alázat és a veszélyek nem lebecsülése.
30 kV-os feszültséggel nem lehet felelőtlenül játszani!!!
Azt várom a hasonló szakiktól, hogy ne azt hangsúlyozzák miért nem lehet megcsinálni, hanem azt mutassák be, hogy így és így kell a problémákat megoldani.
Ezen a fórumon egy év óta egy használható javaslatott sem tett egy lézeres szaki.
( lencsék méretezése, egytengelyűség beállítása, feszültség-áram viszonyok méretezése és és többnél több probléma)
Én örültem volna a legjobban, ha tömegével adtak volna tanácsot,  de át kell olvasni az oldalt és látható, hogy semmi.

e3h0cv4ph

Petinek üzenem! Én láttam RC bemutatóját (profi amit csinált, és ahogyan) de ebből nem az tünt ki högy két neoncsőből meg lehetne építeni, bár nem akarom lebecsülni a képességeidet.
Bár az utolsó kérdéset az optikai szálas érdekes, de talán majd RC válaszol rá.

s5f8tmfv3

Hello rc!
Ez az úttörők sorsa. A "nagy szakik" akik már láttak ilyen gépet, estleg kezelik is lehet hogy még nem terveztek vagy építettek önállóan semmit. Én is tudok autót vezetni, bár fogalmam sincs hogy hogyan kell méretezni egy felfüggesztést vagy egy kuplungot. Mi akik meg látogatjuk a fórumot és figyeljük a munkádat csak tátjuk a szánkat, segíteni nem tudunk (most magamról írtam de úgy vettem észre hogy mások sem sokat). Azért további sok sikert és kitartást kívánok, Te legalább elmondhatod hogy a magad területén letettél valamit az asztalra.

000000000

Helló Peti!
Ha lézert akarsz építeni, szánj rá időt, hogy elovasod az elejétől ( két év anyaga) az oldalt.
Aztán fizikát (optika, nagyfeszültségű tecnika, áramlástan..... ) tanulmányozni.
És ha elméletben már "oktatni tudod"" akkor belekezdeni építeni.
-vastagfalú hőállóüvegcsöveket kell használni
  ( Mechanikai és villamos sziládsági igénybevételek miatt)
-100 W-os lézer üzemeltetéséhez ( amatőr konstrukcóshoz 500- 1000 VA kell) ez 230V-os hálózaton max. 5 A. Ettől egy valamire való hősugárzó is többet igényel.

000000000

Helló Peti!
Az opotikai kábel ezen  a hullámhosszon nem alkalmazható. ( az csak a látható fény egy szűk sávját képes vezetni - a fizikát érdemes lesz komolyan tanulni- )
A CO2 gázlézereknél az idukált emisszió a nem látható fény tartományban jön létre.