Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Küldtem ma mailt.

ebalint

Komoly választék /amennyit én értek ehhez .../

http://www.roithner-laser.com/index.htm" TARGET=_fnew>Lézer diódák+tartozékok

ebalint

Kristály Árpád

Hallihó Mindenkinek!

Info: http://www.lasersystems.hu/

Szalai György

http://www.lasersystems.hu/index.php?pg=menu_3" TARGET=_fnew>Megkülönböztetett figyelemmeel a Publikációk-ra.

mfrfj8vv3

Sziasztok ,

Tegnap volt szerencsém beüzemelni egy kínai gyártmányú lézer gravír / vágógépet.
Egy napos projekt volt és majd 300 km távolságra kellett utazni.  
Eddig még én sem láttam élőben ilyet, nem is értek hozzá igazán, inkább a vakok között
félszemű a király elv alapján hívtak engem segíteni...

Erről írnék pár sort, a végén pedig lenne egy két kérdésem azokhoz,  
akik nálam sokkal jobban értenek ehhez a témához.  

A gép a kifizetést követően kb. 2 hónap alatt ért ide.
150cm*90 cm-es munkaterületű, 80 Wattos CO2 lézer, súlya 430 kg.
Tartozékként érkezett egy nagyteljesítményű radiális elszívó ventillátor, egy kis vákumszivattyú ,
egy hőmérővel ellátott vízkeringtető berendezés és egy PCI-os vezérlőkártya.

Plusz egy hardverkulcs és egy EasyCut nevű vezérlőprogram érkezett még a rendkívűl pontatlan, szűkszavú
és hiányos "Manual" mellé .  

A kicsomagolás során kiderült, hogy a gyárilag beépített lézercső sajnos repedt.  
Szerencsére rendeltek hozzá egy tartalék csövet is , így első lépésként ezt kellett  
kicserélnünk.
Kis ügyetlenkedéssel ez sikerült is.

Azután beépítettük a PC kártyát, összekötöttük a lézergéppel a hozzá kapott kábellel, majd  
megpróbáltuk követni a leírásban szereplő lépéseket az installáláshoz.

Itt megjegyzem, hogy a lézergépen van egy egyszerű kezelői tasztatúra, de egyik mozgató gombra sem
reagált semmit még ebben a fázisban. Bekapcsolás után hallani lehetett, hogy áram alatt vannak a  
léptetőmotorok, de a gombokra nem reagált.

A telepítés nem ment simán, mert a CD semmilyen olyan nevű állományokat nem tartalmazott mint amilyenekre
a leírás hivatkozott.
Hosszadalmas tökölés után sikerült megtalálni az USB kulcs és a vezérlőkártya driverét.  
Az EasyCut szoftver telepítője is jelszót kért ami persze sehol nem volt feltüntetve, ezt szerencsés módon
sikerült kitalálni, megegyezett a gyártó nevével.

Szóval sok tökölés után egyszer csak elindult az EasyCut , a vízszivattyú keringtette a vizet, a kézi mozgató gombok  
vitték ide oda a fejet ahogy kell a szoftverből és a gépen nyomkodva egyaránt.  

Az EasyCut egy olyan program amit a géphez készen paraméterezve tudtunk telepíteni, tehát a sebesség,gyorsulások stb  
beállításai gyárilag benne voltak, nem is nézegettük át hosszasan, örültünk hogy nem kell rá időt fecsérelni.
Egyébként minimális rajzolói funkciók is vannak a programban, tud vonalat húzni, alakzatokat rajzolni,
de igazából arra való, hogy más programban elkészített HPGL-t, DXF-et, BMP-t megnyisson ,az abban foglaltakat  
layerenként (szinenként) paraméterezni lehessen (vágás, gravírozás, a közben felhasznált minimális illetve maximális
lézer erő, sebesség ) és végül ezek alapján a gépen le tudja vezérelni a munkát.

A cégnél bőr, karton, EVA (egyfajta habosított műanyag lemez), gumi lemez és efféle anyagok vágására szertetnék használni  
a berendezést, a kínai gyártó szerint erre megfelelő a teljesítménye.

Elsőképpen rajzoltam egy pár egyszerű alakzatot az EasyCutban és megpróbáltuk kivágni ilyen-olyan anyagokból.
Az első működtetések során azt tapasztaltuk, hogy a végálláskapcsolók nincsenek jól pozícionálva, ha a gép gyorsan  
közelíti meg a munkaterület végét, akkor ha akar sem tud időben megállni, hanem a lendület miatt a fej belever a  
határoló vasakba, a kapcsoló nem érvényesül. (Én nem találtam a szoftverben olyasmit mint pl. a Mach3 "lágy határ" funkciója)  
Ez azt jelenti , hogy a tervezőszoftverben , illetve a nulla pont beállításakor kell odafigyelni arra,
hogy a megmunkálás során a fej ne közelítse meg a munkaterület határát.  

Ennél nagyobb baj, hogy sem 1.5 mm-es bőrt, sem semmit nem sikerült kivágnunk még maximálisra állított lézererő  
mellett sem és akkor sem ha a sebességet egyúttal 10 vagy akár 5 mm/sec re csökkentettük is.
Nagyobb sebesség ( 800 mm/sec a maximum ), illetve 40-50 wattra állított lézer mellett inkább csak nyomot hagyott lézer,
szinte mélység nélkül. Tehát tulképpen gravírozott a vágás üzemmódban.

A kérdés:
Mit gondoltok normális ez egy 80 wattos lézernél  ? Szerintem nem az. Ha szerintetek sem , akkor  
mi lehet az amivel javíthatnánk rajta ?  
Esetleg állítgatnunk kellett volna valamit a csőcsere után ? Vagy a fókuszt lehetne variálni valahogyan  ?
Ezekre gondoltam,de a dokumentációja nem említ ilyesmiket...

Másféle megközelítésben nézve a problémát egy másik kérdés merül fel :  
Elvileg kaphatóak nagyobb teljesítmányű lézercsövek is 100-200-400  wattosak. Korlátozza e valami szerintetek  
a beépíthető cső teljesítményét ? Tehetnénk bele erősebbet minden további nélkül .... ?  

Természetesen ezeket a kérdéseket a kínainak is fel fogják majd tenni, de talán itt  
könnyebben és gyorsabban sikerül kiokosodni...  
Csináltam pár fotót is, bár nem valami jók, de úgy érzem később is lesz még alkalmam újra fotózni :  

000000000

Hali!
Egy csőcsrénél ügyelni kell, hogy az egytengelyűség megvalósuljon.
A véglencse fókuszát persze be kell állítani (szoktak használni sablont).
Remélni lehet, hogy a hozzávezető tükrök nincsenek elállítódva.
80 W-os csőnek 10 mm-es fát át kell vágni.
Túlzottan növelni a lézercső teljesítményét nem lehet ( nagyobb hossz miatt nem fét el, és a tükrök és a lencse sem bír el sokkal nagyobbat). Nagyobb telejesítményhez más fajta kell (+hűtés).  
A törött cső esetleg érdekel (biztos nem éri meg visszaküldeni Kínába).

mfrfj8vv3

Szervusz ,

Köszi a gyors reagálást.  
Ami a cső beállítását illeti, azzal kapcsolatban van egy videó a lemezükön, de nem gondoltuk úgy, hogy elállítódott volna, ezért nem foglalkoztunk vele. Legközelebb megpróbáljuk majd lekövetni a vidót.
A hozzávezető lencsék beállításáról is van egy gyenge videó, de ahhoz nem nyúltunk végképp.

A fókusz állításáról viszont a legaprób utalás sincs sehol. (a véglencse tisztításáról van videó, de nem látszik hogy bármit is állítana a kis kínai.... kicsarja, megtisztítja, visszacsavarja ... állításról semmi)  
Milyen sablont szoktak használni ?  

A csőre rá fogok kérdezni, én sem hiszem hogy vissza kellene küldeni. Persze meg fogják reklamálni, de persze nem tudni hogy lesz-e felelőse a kárnak, ha igen milyen feltételek lesznek .
Ha lesz rá mód, gondolom tied lehet. Egyelőre Nagyváradon van....  
Örülök, hogy valszeg jó lesz azért előbb utóbb...

000000000

Hali!
A véglencse fókusztávolságát pontosan kell beállítani a vágandó tágyhoz ( álltalában az átvágandó tágy vastagságának a közepére)
Tegyél be a  véglencséről (a Z tengelyről) képet, hogy meg tudjam mondani mihez állitsd.

mfrfj8vv3

Szervusz,

Ez a legjobb kép amit erről a részéről készítettem, szét nem szedtük...
A tisztítás videót holnap fel tudom tenni, bár rossz minőségű, de abban szétszedik ezt az alkatrészt, neked biztosan mond majd valamit...

http://provizozo.uw.hu/lezer/100_0947.JPG" border=0>

mfrfj8vv3

Bár ahogy nézem a képet , meg amit írtál, már érteni is vélem a dolgot.... a középtájt található csavart meglazíthatom és összéb lehet akkor tolni az egészert... gondolom ezzel állítható talán a fókusz...  
de milyen sablonhoz kell állítani ? vagy csak úgy tapasztalati úton ? egy vak hangot sem írnak erről sehol. Na sebaj. majd kipróbáljuk.
Addig is köszi az infókat !

mfrfj8vv3

Bár ahogy nézem a képet , meg amit írtál, már érteni is vélem a dolgot.... a középtájt található csavart meglazíthatom és összéb lehet akkor tolni az egészert... gondolom ezzel állítható talán a fókusz...  
de milyen sablonhoz kell állítani ? vagy csak úgy tapasztalati úton ? egy vak hangot sem írnak erről sehol. Na sebaj. majd kipróbáljuk.
Addig is köszi az infókat !

fifp6rjch

Hali Zoltán!
Na én aztán most jó nagyot fogok ám kérdezni! [#nyes] Engem erről a képről a bordáskerék/bordásszíj rész fogott meg. A tengelyek ha jól látom, léptetőmotoros hajtásúak? Csak azért érdekelne, mert tegnap pont egy ilyen áttételt számoltgattam. Tudsz adni adatokat arról, hogy ha léptetőmotor, akkor milyen felbontású és az áttétel után a tengelyeknek mennyi a felbontása? És persze a bordáskerék adatok is érdekelnének. [#vigyor2]
Tudom bugyuta a kérés, de kiváncsi vagyok.  
Előre is köszi! [#worship][#worship][#worship]

000000000

Igen azzal kell állítani a fókuszt.
A leírásnak valahol tartalmazni kell a lencse fókusztávolságát.
Egy deszka lapot tegyél alá ferdén pl. az X tengellyel párhuzamosan (az egyk vége érjen fel majdnem a lencséig) és így mozgasd csak fölötte az X tengelyt.
Ahol a legvékonyabb az égetés ott van a fókusztáv.
Mibe kerül egy ilyen gép?

mfrfj8vv3

Hello,

Igen, léptetőmotoros a hajtás, 200 lépéses motorok vannak rajta, márkajelzés nélkül.
Elérhető felbontásnak 0.05 mm-ert adnak meg.
Sajna a bordáskerékről többet nem tudok jelenleg mondani, nem figyeltem meg különösebben a jellemzőit.
Esetleg majd legközelebb...