Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

"Gondolj csak a Benzin és a gázolaj erőltetett hétköznapi használatára manapság! Tudják, hogy kicsi a hatásfoka, tudják hogy szó szerint csak évek vannak hátra, olyan kevés tartalék van, rettentő környezetszennyező, égis ezt használják! Miért? Megmondom 2 szóban! Üzleti érdekeltség…."  
Hát ez így ebben a formában nem igaz.
Pontosan azért kénytelen a civilizáció még mindig ezt használni, mert ár-érték, tömeg-teljesítmény, tárolás-biztonság  viszonylatában
még nincs sajnos alternatívája. Pedig óriási pénzek befektetésével dolgoznak a hatékony kiváltásával.
Ezért nem jó ez a példa a CO2 és dióda lézer összevetésére sem.

svejk

Értem!
Monitor dióda kérdésben lehet igazad van, nagy teljesítményűvel nem volt még dolgom.
a kicsiknél ugye azért kell szabályzó körbe rakni mert nagyon hőmérsékletfüggő az áramuk és képesek a megszaladásra. (lehet a nagyokat hűtéssel kézben lehet tartani)
Ha azt írnám hogy küldj egy 200 W-osról adatlapot mert azt akarok venni tőled hazudnék, de kíváncsi lennék rá nagyon hogy miket ír róla a gyártó.
Tudod, érdeklődőből lesz a vevő:)
(Egyébként 10mm-es rétegelt lemezt kellene vágni 0.65 mm-es réssel, nem tudom melyik lenne alkalmas rá)

000000000

Szia RC!
Ebben sem akarok vitázni, de.. én már jó néhány olyan esetről hallottam, amikor feltalálók tűntek el találmányukkal együtt, ami pedig alternatíva lenne a kőolaj származékokra! Nagyon jó példa erre Egely György! Jó, ő nem tünt el, de rettentően sajnálom ezt a… korunk egyik legkiemelkedőbb feltalálóját, fizikus tudósát! Szinte megalázták, és nem engedték szabadalmaztatni a készülékét, ami több áramot termel, mint amennyit igényel a működtetésére! 140%-os hatásfokkal működik!  Pedig tény, hogy megcsinálta! Azzal magyarázzák az elutasítást, megalázást, hogy ez lehetetlen, és képtelenség, mert a fizika szabályai ezt nem teszik lehetővé! Csak azt felejtik el hozzá tenni, hogy…. Az eddig általános körben ismert fizika szabályai… vagyis, attól még létezik, hogy a legtöbb fizikus nem érti a létezésének mibenlétét, hisz működik! Vagyis, az ember még túl fiatal, hogy megértsen mindent a világegyetemben!
De.. ez a fórum nem ennek a megvitatására jött létre! Javaslom, térjünk vissza a fórum témához! :)

Svejk! Elküldtem e-mailben a kért adatlapot, és még mást is :)

HJózsi

Szia Zoli33!
A diódák élettartamáról van valami adat?  
A youtube-on és egyéb példákban látott túlhajtott gyufa gyújtogató lézerdiódák tudtommal gyorsan beadják a kulcsot, a power ledek is halványulnak elég hamar (tapasztalat) ...  Gondolom amikről írsz, azoknak mellékelték a max üzemóra adatait.
Üdv,
Józsi

000000000

Csak azon véleményemnek adtam hangot,hogy nem hiszek (mert nem is tudna létezni) egy átfogó összeesküvésben az új iránt. Miért tud minden jó ötlet a piacon érvényesülni egyébbként.
Tehát, ha olcsóbb, jobb, megbízhatóbb a dióda lézer, akkor nincs a világon olyan erő ami feltartóztathatná (még az üveg, gáz stb. ipar sem ahogy írod).  
Egyébként én is annak szurkolok, hogy végre Kína ontani fogja az olcsó dióda lézereket.

Szalai György

Azt az adatlapot én is szívesen megkukkantanám. Lehet, hogy többed magammal.
(Felspécizett tárcsamotor, óriás lézerdióda, rakétaelhárítás, nem vagyok paranoid. Nagyon.)

HJózsi

Vízionálod a IV. Talit? [#nyes]

svejk

Egyenlőre csak elektromos specifikációt kaptam  (azt is szűkszavút) az egész tipuscsaládról.
Gondolom majd ide is belinkeli az illetékes.

rbbhbyvfs

Zoli033,

Az a baj, hogy nem kész megoldást árulsz, hanem csak egy részét.
Egy komoly teljesítményű lézerdióda meghajtása, nem olyan egyszerű, mint amilyennek első körben látszik.
Sőt egy ipari lézer táp sokszor többe kerül, mint maga a dióda. Ekkora áramokat nem olyan egyszerű szabályozni + még megfelelő sebességgel vezérelni is.  

Szóval ha letennél az asztalra egy működő összeállítást, táppal mindennel együtt, akkor szerintem lenne rá kereslet, de így, hogy semmiféle konkrét megfogható megoldást nem látunk, nem fog senki csak úgy berendelni egy több tízezer forintos alkatrészt, hogy majd fabrikálunk hozzá tápot, ha meg elszáll a dióda, akkor veszünk másikat, nem gond...

Én is nézegettem az ebay-en ezeket, de egy-egy táp mindig is nagyon húzós áron ment el és a képek alapján elég bonyolult felépítésűek voltak. Kismillió felület szerelt alkatrésszel. Vajon miért?
Az ördög a részletekben rejlik, esetleg a gyártó nem javasol konkrétan valamilyen táplálási megoldást?

Libus

ybm4ifb

Gyuri

Az IGBT-id nem alkalmassak ilyen nagyáramu tápokba??

rcnn85cxp

Szia Zoli033!
Csatlakoznék az előttem szólókhoz, akikkel nagyon azonos a véleményem, miszerint csak egy részegység kínálata még nem fog itt piacra lelni! Ami nekem nagyon hiányzik, az a diódához méretezett kollimátorlencse! Ennélkül, ahogy az előttem szóló mondta, csak egy lézercsík jön ki az alkatrészből. Ennélkül, a dióda fabatkát sem ér! Ezeknek az eszközöknek a kilépő sugarát nem lehet egy egyszerű gyüjtőlencsével összefogni. Én úgy vélem, táp és lencse nélkül nem sokra megyünk ezzel az eszközzel, (hiába jó) mert ahoz túl drága az eszköz, hogy kisérletezhessünk vele! Ha lenne egy alternatív megoldás, amiben ezek a kiegészítők is az eladó termék tárgyát képeznék, semmi akadálya nem lenne az elterjedésének. Javaslom, hogy ha több embert is érdekelne ez a téma, akkor dojuk össze tudásunkat, pénzünket egy protótípus elkészítéséhez. Kinek mi a véleménye?  
mechanikus

000000000

Sziasztok!
Köszönöm a sok hozzászólást!
Természetesen igazatok van, hogy komplett rendszerrel sokkal-sokkal többre megyek!
Pontosan tudom, milyen nehéz meghajtani egy kisebb diódát is, tapasztalatból tudom! :)
Sajnos, mire megfelelő tapasztalatot gyűjtöttem, egy pár fél és 1 wattos diódát tönkretettem ,de muszáj volt, alig van Magyar leírás, sajnos kísérleteznem kellett, pedig szó szerinte semmi pénzem nem volt, amit erre áldozhattam volna. Ez az oka a komplett rendszer hiányának is! Amit jelenleg csinálok dc. konvertert, az olyan 30-35amperig biztonságosan szabályoz folyamatos működéssel! Tehát ismerem milyen nehéz dolog 52ampert szabályozni, de menni fog! Mint már írtam, lencse ügyben épp most folynak egyeztetések! A tápokkal kapcsolatban is tisztázódnak a dolgok!
Legalább is a dc. konverterrel kapcsolatban!
Muszáj volt valahogy elindulnom, tudom, ez sokaknak kevés, de  ezért árulok alkatrészeket egyenlőre, komplett dolgokról álmodni sem merek az áruk miatt! Egyszerűen nem tudom finanszírozni, bármennyire is kelendő lenne! :)
Üdv mindenkinek! Zoli

ybm4ifb

Lehet hogy nagy marhaság...inverteres hegesztő trafo nem átalakíthato-e célra?

000000000

Sajnos nem ismerem ezt a trafót!
Tudnál infót köldeni?
Ami kell ezekhez a lézerekhez, az kis feszültség, és nagy áramerősség! pl. a 480wattos diódának 24volt kell 52amperrel!
Köszönöm a segítséget!!
Zoli

ybm4ifb

Én nem vagyok ebben othon,csak eszembejutott hogy talán átlehetne alakítani,ráadásul azok amík egyenáramuak csak,azok aránylag olcsok is..persze azok amik nem neves gyártok termékei.

Vannak itt olyanok akik talán tudnának véleményt mondani rola.