Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Hali !

A mai rendrakásom közepette belebotlottam egy Hélium Neon lézerbe. Sokmindent nem lehet megtudni róla,mert japó cucc,kevés értelmezhtő szöveg van rajta.
Ami olvasható és lényeg: HeNe, CW, 632.8nm, Max. 10mW
Ha jól tudom,nem sok dologra lehet használni,de ha tudtok rá esetleg valami értelmes/érdekes felhasználási lehetőséget,kipróbálnám mit tud.  
Nemigazán vagyok otthon a témában,úgyhogy kérdezek mint hozzánemértő: Tuning lehetőség?

000000000

Nekem is van egy HeNe 77-es MOM gyártmányú lézerem , de az tényleg csak játéknak jó.
Sajnos az ilyen gázzal töltött lézereknek a teljesítménye semmiféle megmunkálásra nem alkalmas.
Ezeket inkább a régebbi orvosi lézerekben használták mint irányfény vagy maga mint koherens fény jó hatással van a sebek, hegek gyógyulásában.
10mW egy jobb piros pointer tudása.      

u3xrz0cut

[#eljen] Üdv a fórumon!![#wink]

000000000

Igen,sejtettem,hogy megmunkálásra alkalmatlan lesz sajnos,pedíg szívesen foglalkoztam volna ilyesmivel is. Nem tudom,hogy van-e valaki aki hasznát venné esetleg ilyesminek,de ha akad,akkor szívesen elcserélem valami hasznosra(CNC holmi) (:

4um5b65d

Luke Skywalkerek !

Egy 1W-os lézerrel mekkora vastagságú szivacs esetleg polifoam anyag vágható át?
A polifoam nem is tudom milyen anyag, talán poliuretán?
Hasonló célra lenne mint a tolómérők, mikrométerek dobozában levő párnázat.

PSoft

Nekem is van,egy pártíz mW-os HeNe csövem.

Hogy,mire jó???
Macskát,pld.rendesen le lehet vele fárasztani.
Képes a piros pöttyért,....falra is mászni.:))

De,arra meg macerás,arra jó egy cerkaelemes pointer is.:)))

Itt az enyém:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Laser/lezer4.jpg" border=0>

000000000

http://kepfeltoltes.hu/120217/IMG_20120217_110800_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Az enyém se a kisebbik fajtából van :D

000000000

Oppá,bocsesz a méretért

000000000

Csak érdekességként milyen is volt a MOM által fejlesztett HeNe 77 bele  

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/Laser/MOM%20laser.JPG" border=0>

000000000

Kb. milyen összegtől indulnak azok a házi/nem házi lézerek amikkel már lehetne gravírozni,vagy az általam eddíg megmunkált 0,2mm-es rézlemezeket darabolni?

43pbwjg8s

Csak érdekességképpen:

Nálam van egy ilyen. :)

000000000

És a tápegysége is megvan, és működik is ?
Mert ez a legutóbb még működött tökéletesen, de pointernek kicsit nagynak találom. [#hehe]
Nem kis meló volt újra beállítani a végein a tükröket mert valaki adott neki mielőtt hozzám került.  
Aztán kikaptam belőle a csövet és egy pointerrel kívülről úgy állítottam vissza mint a co2 lézerek rezonátor lencséit.  

Szalai György

Mekkora a sugár átmérője és kör keresztmetszetű, vagy ovális?

PSoft

Pontosan nem tudom megmondani a sugár átmérőt.

Most hirtelen azt sem tudom,hol a "ketyere".:)
Biztos,hogy kör keresztmetszetű.
Emlékeim szerint 1mm körül lehet.

Jövő héten előkerítem,és megmondom.:)

Szalai György

Köszi, ennyire elég tudnom. A lényeg, hogy ez sem egy hajszálnál vékonyabb sugár.