Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Neked irom inkább .

Nem rég kértem egy ár ajánlatot hasonlo munkavégzésre de kicsit vastagabb és kicsit gyorsabb megmunkálásra és 1millios összeg jött ki azt hiszem 100W-os CO ra . Ez sok pénz de szerintem ezért a komlett cuccért nem sok ! Persze csak a lézeres rész de az komplett még valami szoft is volt vele és felszerelés a már meglévö gépre .
Elég huzos ez a lézer dolog érdemes még jol átgondolni hogy kel e , persze vannak olyan melok ahol nagy elöny a lézer .

000000000

Kösz a választ. A CO2 lézer alacsonyabb áron megvalósítható?

c2nsu773m

lényegesen!

43pbwjg8s

Sziasztok!

Került 4 darab impulzusüzemű diódám.
2 db 6,2W os (40A max), egy 88W-os és egy 90W os.

Van valakinek ötlete/megoldása a meghajtásukhoz?
Sajnos egy 200W-os eval board hozzájuk 285Euro.
Most annyit nem tudok kipréselni.

Ha valakinek lenne ötlete megtenné hogy megosztja velem mélben?

000000000

Remélem nem ilyen tokozásba gyúrték bele ezt a teljesítményt.

http://media.digikey.com/photos/US%20Lasers/D7805I,D8085I,D6355I,D8505I,D6605I.jpg" border=0>

Mert nagyon jól hangzik ez a 80-90watt , de fizikai képtelenség hogy egy ekkora tok le tudja adni az ezzel járó disszipációt.
Impulzus üzemben bizonyára le is adja 1% üzemidővel 99%-ban meg a visszahűlésre kell várni.
És ha ezt nem tartod be akkor pillanatok alatt taccsra fogod tenni.  
Tehát az egységnyi időre kivetített teljesítmény leadása nem lesz több mint egy CW üzemű 1-2 wattos diódának.  
Az a meglátásom hogy ez kicsit parasztvakító a dióda gyártók részéről.
Láttál már ilyet működés közben , érdemes vele egyáltalán foglalkozni?  

besirkyjh

Nem irta a tipusát még , én amit eddig láttam 20W felett TO-3 ban voltak .

43pbwjg8s

Majdnem mindent tökéletesen írtál le.
A nagyobb diódák méretben 5.6-osak (még csak nem is 9mm-esek mint a folyamatos üzemű 1W osak). Viszont az ablak az emitter nagyobb méretéhez igazodóan majdnem a teljes 5.6mm.

Hogy érdemes-e vele foglalkozni?
Mindennel érdemes amiből tanulhatok.
A diódák ráadásul ingyen voltak.
Szóval hagyhatom parlagon heverni is őket, de annak mi értelme?

Valaki mondott egy érdekeset.
Lehetnek olyan feladatok, aminél a rövid ideig tartó nagy teljesítményű impulzus elég lehet.

Tehát nem fog világot megváltani, csak egy érdekes dolog megismerése, majd annak tesztelése, hogy egyáltalán használható-e valamire. Ennyi.

Az 1W folyamatos üzemű is okozott meglepetéseket. Ennyit nem feltételeztünk róla. Már megérte megépíteni azt a sok egységet.

Mindemellett rengeteget tanultunk belőle.

43pbwjg8s

Még egy érdekességet azért.  
Az impulzusüzemű diódák (ezeke ns-osak) teljesen másképpen "harapják" az anyagot, mint egy az átlagteljesítményüknek megfelelő állandó üzemű dióda. Ezek azok amelyek inkább vágás jellegűen ütnek bele az anyagba és nem a felületet melegítik elsőnek.  
Már ezért is érdemes megismerni őket.

43pbwjg8s

a típus a nagyobbnál az LD-166.
Lasercomponents termék.

keri

Impulzus üzem régi jó bevált trükk a hegesztésben is ha nem akarjuk növelni a hőbevitelt, de szükséges a nagy energia.

Ilyen impulzus lasereket használnak olyan helyen, ahol egy kényes felületről kell eltávolítani egy vékony réteget, mert a hirtelen nagy teljesítmény elpárologtatja a felső réteget, de a rövid idő miatt nem melegszik át és nem károsítja az alsó rétegeket.

Gondolom vágásnál ugyan ez azt eredményezi hogy élesebb lesz a vágási felület.

43pbwjg8s

Igen, így van.
Az természetes, hoyg ezek a teljesítmények amelyek a nálam lévő diódákból eredhetnek nem lesznek nagyok. De tanulni mindenképpen megéri.
A meghajtáshoz én sajnos hüle vagyok. Eg yilyet nétem ki, de ezt már nem kapom meg tesztpéldányként sajnos:

http://www.lasercomponents.com/de/?embedded=1&file=fileadmin/user_upload/home/Datasheets/lce/lsp40.pdf&no_cache=1" TARGET=_fnew>LSP-40

Az optika választással kapcsolatban is megvannak az anyagok. Akár fiber akár lokális optika. Ezeknél a széles emittereknél más fajta lencse kell sajnos.

keri

Hát hogy őszinte legyek, lehet hogy én sem bajlódnék a meghajtókkal. A kérdés csak az hogy mennyi be kerül.

Lehet kapni használható teljesítményű LASER diódát? Úgy értem olyat amivel már lehet vágni fát, műanyagot? Vagy az már nagyobb kategória?
Úgy látom van 200Wig dióda, az már jó valamire, nem?

43pbwjg8s

Itt arról van szó, hogy kaptam tesztre 4 darabot a diódákból. Ez egyébként mind megvásárolható. Nem is olyan halálosan vészes áron. De semmi de semmi tapasztalat nincs ezekkel.
Ezért kellene kipróbálni.
A meghajtó 285Euró ha jól emléxem. Az nekem kicsit sok. :( De a tanulás miatt is érdekes lenne ha össze lehetne tenni egy ilyet.

Emellett úgyis ott lesz még az optika kérdése is. Ott az árat sajnos még nem tudom.

Érdekes, hogy Kym odaát nálunk már vágott a sima 1W os folyamatos üzeművel. Persze nagyon vékonka fát. Én ezen is elcsodálkoztam.

http://hobbycncart.com/forum/46-133-5701-16-1328290129" TARGET=_fnew>Kymco vágása 1W al

Egyébként komolyan összeszedett ilyen szettek lesznek elérhetőek Szőrnél ha valakit érdekel. Minden fontos dologgal. De ezt majd Ő inkább.

43pbwjg8s

Bocsánat!
Szőrnél 1W os folymatos üzeműt említettem!! Nem az impulzus üzeműt!

keri

Azért megéri fejleszteni.